X

coana mita biciclista

Cine nu a auzit de Coana Mita Biciclista?

Fie ca esti din Bucuresti ori ba, cu siguranta ti-a ajuns macar o data la urechi numele ei. Coana Mita Biciclista si rimele deocheate la adresa ei nu ne sunt tocmai straine, mai ales celor nascuti si crescuti in Bucuresti. Pe numele ei adevarat Maria Mihaescu, celebra duduie biciclista s-a nascut in 1885, la Didesti, judetul Prahova. O figura atipica pentru peisajul urban al Bucurestiului de la 1900, Mita era o femeie frumoasa, nu prea inalta (cam un metru saizeci), cu parul vopsit blond si tuns scurt si ochii verzi-albastri. Frumoasa care se plimba la orele pranzului pe „biciclu” pe Calea Victoriei, a refuzat sa isi inabuse caracterul liber, nonconformist, atrangand admiratia dar si indignarea multora.

Coana Mita Biciclista si suita sa de admiratori

Frumusetea, dar si atitudinea rebela in fata moravurilor vremii nu au trecut neobservate de barbati celebri, precum Nicolae Grigorescu, Octavian Goga si chiar Regele Ferdinand, toti suspinand dupa ea. Cel din urma pomenit, regele Ferdinand i-a daruit Mitei casa de la Piata Amzei, care poate fi vazuta si astazi (desi intr-o stare avansata de degradare) pe strada Biserica Amzei din Bucuresti.

Porecla si-a castigat-o dupa ce l-a refuzat pe unul dintre admiratorii ei, ziaristul George Ranetti, redactor-sef la revista „Furnica”, ramanand fidela iubirii vietii ei, doctorul Nicolae Minovici:

“Cand aparea pe Calea Victoriei, “aristocratii” de la Capsa, “burghezii” de la Otetelesanu si “boemii” de la Kubler abandonau politica si svartul ca sa admire superbul exemplar ciclist, caruia hatrul Ranetti nu scapase ocazia sa-i zica “Mita Biciclista”. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau maneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata in voal alb, din care rasareau incrucisate doua ace mari A la Madame Butterfly”, consemneaza Alexandru Predescu in “Vremuri vechi bucurestene”.

Coana Mita Biciclista: prima femeie din Romania care…

…a mers pe bicicleta si care a purtat un costum de baie sumar. Viata sa extravaganta si luxoasa mai includea: o trasura, o masina coupe, servitori din Polonia, mesele luate numai la Athene Palace, vizitarea frecventa a celui mai scump coafor de pe Calea Victoriei. Se spune ca in ultimii ani de viata, pentru a-si pastra stilul de viata select il trimitea pe cel de-al doilea sot la cersit, doar pentru a lua cina la Athene Palace.

Dincolo de barfe, zvonuri, adevarul este ca Mita a fost o figura marcanta, care a reusit sa agite si sa incinga spiritele Bucurestiului interbelic, ca un personaj nascut inainte de vreme si judecat prin perspectiva actiunilor sale atipice. Astazi e plin Bucurestiul de Mite Bicicliste.