Fiecare incepator care patrunde in lumea speologiei trebuie sa cunoasca istoria acestei activitati atat de interesante. La jumatatea secolului al XIX-lea, un englez pe nume John Birkbeck, a explorat Gaping Gills in 1842 si Alum Pot in 1847-1848, ambele amplasate in North Yorkshire, Anglia, iar numele sau a ramas in cartile de istorie ca un pionier al speologiei.
Tot un britanic, Herbert E. Balch, avea sa-i calce in curand pe urme lui Birkbeck, explorand pesterile Wookey Hole din Somerset, Anglia. 50 de ani mai tarziu, dupa ce mintea curioasa a lui Birkbeck a deschis drumurile in speologie, in 1892 a fost infiintat Clubul Hoinarului din Yorkshire.
Desi cei care au pus bazele acestui sport au fost englezii, francezii au fost cei care l-au dus la un alt nivel. In anul 1890, Edouard-Alfred Martel a devenit primul om care a coborat in Gouffre de Padriac si si-a facut un obicei din a termina primul orice explorare, cand si-a dezvoltat propriile tehnici, bazate pe corzi si scarite metalice.
Pana in anii 1930, francezii erau deja cuprinsi de febra speologiei si au produs si primele fotomodele pentru afise de promovare a acestui sport, care ii reprezentau pe Robert de Joly, Guy de Lavaur si Norbert Casteret.
Francezii nu s-au rezumat doar la a scrie istorie, ci au decis sa creeze si recorduri, de asemenea.
In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, o echipa de alpinism condusa de Pierre Chevalier, Fernand Petzl, Charles Petit-Didier si multi altii, au explorat Dent de Croller, situata in Alpii Francezi, chiar la iesirea din Grenoble. Acesta a fost cel mai adanc sistem de pestera explorat pana la acel moment in intreaga lume, iar echipa a avut nevoie de 11 ani pentru a explora aceasta pestera!
Aceeasi echipa a contribuit, de asemenea, la inovatii precum betele de scalare, corzile de nylon si folosirea explozibililor in pesteri.
La jumatatea secolului XX, doi alpinisti elvetieni – Juesi si Marti – au creat coboratorul pentru coarda sau Jumar. Jumar permite catararea pe coarda si de aceea eficientizeaza transportul si folosirea scarilor grele, permitand explorarea mai ieftina, mai rapida si mai usoara a pesterilor. Jumar de astazi este sinonim cu toate echipamentele de urcare pe coarda – inclusiv blocatorul croll.
Fernand Petzl a creat o companie de productie de echipamente pentru speologie in 1970, numita Petzl – astazi compania numarul unu din lume pe segmentul de productie de echipamente pentru catarare si coarda.
50 de ani mai tarziu de la toate aceste evolutii, nu putem doar sa exploram ecosisteme complexe de pesteri, ci cu ajutorul echipamentelor adecvate pentru antrenament, putem face si scufundari in pesteri.
Pesteri emblematice din lume
Acum ca stii elementele de baza ale istoriei speologiei, hai sa vedem si care sunt cele mai celebre si iconice pesteri din lume, pe care orice pasionat de speologie isi va dori sa le viziteze macar o data in viata.
Pestera Licuricilor Waitomo, Noua Zeelanda
Una dintre destinatiile perfecte pentru incepatori este Pestera Licuricilor (Pestera Waitomo) din Noua Zeelanda. Iar daca luminile licuricilor nu sunt de ajuns pentru a te convinge, aici vei putea admira si structuri superbe din calcar. Partea cea mai tare este ca poti admira luminile si structurile din calcar in timp ce te plimbi prin pestera intr-o barcuta confortabila, alaturi de familie sau de prieteni.
Pestera lui Fingal, Scotia
Amplasata pe insula nelocuita Staffa, din Scotia, la 200 de km de Edinburgh, pestera lui Fingal este extrem de captivanta si pare ca o imagine desprinsa dintr-o fabula. Nu este cea mai accesibila dintre pesteri, insa un adevarat regal ii va astepta pe cei care se incumeta sa ajunga acolo: structuri geometrice inerente si o acustica naturala, coloane hexagonale de basalt din Paleocem precedate de racirea lavei solidificate. Pestera, cu o lungime de 69 de metri si o inaltime de 20 de metri poate fi comparata cu o catedrala din punct de vedere al structurii arcuite si al caracteristicilor acustice.
Pestera a fost gazda a unor personalitati celebre in intreaga lume, printre care sir Walter Scott, compozitorul Felix Mendelssohn, scriitorul Jules Verne (“Calatorie spre centrul Pamantului”), poeti precum William Wordsworth, John Keats, Lord Tennyson si figuri regale precum Regina Victoria si Printul Albert.
Caverna Carlsbad, SUA
Localizata in New Mexico, pestera se numara printre cele mai vizitate puncte de atractie din Statele Unite. Punctul central de atractie al Cavernei Carlsbad este o camera masiva din calcar. Cel mai bun moment pentru a vizita aceasta pestera este in lunile iulie si august, iar locatia este de asemenea si un punct incredibil de captivant pentru pasionatii de astronomie.
Sursa: https://blog.manawa.com/en/outdoor-activities/caving/caving-for-beginners-the-complete-guide/
Comentarii recente