X

Am avut ocazia in ultima vreme sa vad cativa prieteni proaspat reveniti dintr-o tabara de pictura, simtindu-se atat de reincarcati si inviorati, incat nu am putut sa nu ma intreb care sunt beneficiile emotionale si psihologice ale pictatului.

Este de la sine inteles ca fie si numai ideea vacanta, poate chiar intr-o tara straina, de a face ceva ce-ti place, de a te bucura de mancare fantastica intr-un cadru placut, alaturi de oameni amuzanti, cu ganduri si pasiuni asemanatoare iti face bine si te incarca de positivism. Insa exista oare si mai mult decat atat?

Ar putea pictura in sine sa fie benefica pentru o stare de bine mentala si emotionala?

Un studiu extrem de interesant al psihologului si neurologului Kelly Lambert, sugereaza ca pictura poate ameliora depresia si anxietatea prin stimularea unor zone ale creierului afectate de depresie.
Alti psihologi compara experienta de concentrare si de cufundare deplina pe care o ai in timp ce pictezi, cu practicile de mindfulness, precum meditatia si yoga.
Lasand neurologia la o parte, iata mai jos 7 moduri in care pictatul poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii tale.

1. Dezvolta creativitatea

Este adevarat ca suna destul de evident, insa ceea ce nu este la fel de evident este ca pictatul stimuleaza atat emisfera dreapta, cat si pe cea stanga a creierului.
Atunci cand pictam, folosim partea stanga a creierului pentru a aborda provocarile logice si rationale – cum sa structuram lucrarea, de exemplu – in timp ce partea stanga a creierului este folosita pentru provocari mai creative, ajutandu-l pe pictor sa isi vizualizeze lucrarile inainte chiar sa isi monteze sevaletul.
Pictatul reprezinta un exercitiu complet pentru creier, care intareste mentalul si declanseaza activitatea dopaminei. Este practic exercitiu aerobic pentru creier!

2. Alimenteaza dezvoltarea emotionala

Se spune ca o imagine transmite cat o mie de cuvinte, iar pictatul in sine poate fi o experienta extrem de cathartica, ce iti va permite sa accesezi sentimente ingropate adanc in subconstient.

Pictatul te poate ajuta, de asemenea, sa faci fata acestor sentimente, dandu-le o forma fizica si eliminand angoasa care apare atunci cand tii ascunse sentimentele.
De multe ori psihologii prescriu chiar terapia prin arta pentru pacientii care au suferit traume psihologice, pentru ca arta te ajuta sa eliberezi emotiile intr-un mediu sigur, care nu pune pe nimeni in pericol.

3. Construieste abilitati de rezolvare a problemelor

Picturile ies foarte rar asa cum sunt gandite initial: schimbarile de lumina, limitarile paletei de culori si chiar clasica lipsa de experienta si de tehnica pot insemna ca aproape sigur nu vei reusi sa faci ceea ce incerci la inceput.

Acest lucru are doua avantaje: in primul rand, vei invata destul de repede sa faci fata dezamagirii si, in timp – adesea prin greseli repetate – iti vei da seama ca ori de cate ori o usa se inchide, o alta se deschide. In al doilea rand, vei invata rapid sa te adaptezi si sa gasesti solutii creative la problemele pe care le intampini atunci cand pictezi.
Pentru un pictor, gandirea fara oprelisti devine o a doua natura.

4. Imbunatateste memoria si concentrarea

Pictatul amplifica functionarea memoriei si ascute mintea. Asa cum un alergator face exercitiu cardio, pictorul face un exercitiu foarte eficient pentru acele zone ale creierului responsabile pentru memorie si concentrare.

Persoanele care fac in mod regulat activitati creative, printre care si pictatul, au sanse mai reduse de a suferi la un moment dat in viata de Alzheimer si dementa.

5. Amelioreaza stresul

Pictorii patrund intr-o lume doar a lor, ceea ce le permite – desi inconstient – sa se delimiteze de stresul si de tensiunea vietii de zi cu zi. Fara credite, fara ipoteci, fara politici de birou – doar culoare si umbra, si gandul la cum sa faci sa arate cat mai bine acei maci incredibili si acoperisul de teracota?

Pictatul iti permite sa eviti luptele zilnice. Si te ridica la un alt nivel. Concentrandu-te asupra picturii la care lucrezi, vei reusi sa obtii ceea ce criticul si filosoful de arta Arthur Danto numeste „transfigurarea banalului”, deoarece lucrarea va fi impregnata de semnificatii care depasesc cu mult valoarea lor literala.
Cu alte cuvinte, desi e posibil ca un tablou la care lucrezi sa nu iasa asa cum ai crezut, cumva doar faptul ca il contempli, ca il studiezi, te va face sa simti ca frumusetea sa te inalta.

6. Te poate ajuta sa te vindeci

Desi te chinui extrem de mult sa surprinzi frumusetea deplina a unui orasel situat sus, pe un deal, sau a orizontului impanzit de chiparosi, simplul fapt ca incerci poate avea un impact extrem de pozitiv.
Pictura este incredibil de meditativa: te face sa iti parasesti vechiul sine si te elibereaza de limitari fizice. Renoir si Gauguin sunt doua exemple celebre de artisti, care, prin fericirea transcendentala a picturii, au reusit sa isi miste mainile atrofiate, avand parte de o vindecare temporara incredibila.

7. Dezvolta abilitati de comunicare

Pictura nu te ajuta doar sa patrunzi in subconstient, ci iti permite in acelasi timp sa iti comunici sentimentele si catre lumea exterioara. In termeni simpli, ea te ajuta sa spargi gheata in relatiile cu cei din jur.
Taberele de pictura, de pilda, sunt in acelasi timp si evenimente sociale si, inevitabil, cei prezenti acolo ajung sa discute si despre arta celorlalti. Nu este de mirare ca din aceste tabere multe persoane se intorc acasa nu doar cu un portofoliu de tablouri, ci si cu o agenda plina de prieteni noi.

Sursa: https://www.flavoursholidays.co.uk/blog/mental-psychological-benefits-of-painting/