X

30 de ani

30 de ani: unul din „pragurile” tineretii

Daca pana la 25 multi dintre noi ne vedem ca niste adolescenti cu ceva experienta de viata, apropierea de varsta de 30 de ani aduce, odata cu cele cateva fire de par alb si cele doua linii fine extra din jurul ochilor, un suflu nou de maturitate. Si nu vorbesc de maturitate in sensul mult vehiculat al…seriozitatii, al tiparului familie-casa-masina, ci in cel al implinirii unor idealuri, visuri, nebunii.

Pana la 30 de ani ar trebui sa:

…ai habar ce iti place sa faci si sa fi inceput sa te dezvolti in acea directie. Nu sunt putini cei care isi descopera talentul mai tarziu, asa ca daca inca nu ai ajuns acolo, nu trebuie sa disperi. Secretul este sa cauti incontinuu.

…ai o cultura generala vasta. Citeste, citeste, citeste – nu neaparat tot ce iti cade in mana (dupa cum recomanda un anumit domn Chirila) ci intr-atat incat sa poti „palavragi” cam despre orice –  nu le poti sti pe toate, asta nu inseamna ca nu poti sti cate putin din toate si, normal, mai mult din unele.

… stii cam cum functioneaza lumea din jurul tau. Chiar daca esti o fire artistica, asta nu e scuza suficient de buna pentru a ignora „sistemul”; daca nu cunosti felul in care functioneaza nu inseamna ca nu faci parte din el; mai citeste un ziar, mai uita-te la un program de stiri din cand in cand.

…cunosti macar doua limbi straine: pana la 30 de ani ar trebui sa te descurci cu cel putin doua limbi straine la nivel conversational. Da bine sa poti face small talk cu francezul care te intreaba ajunge in centrul vechi sau cu austriacul care te ajuta sa gasesti  MuseumsQuartier.

…incerci macar un „sport extrem”: bunjee jumping, parapanta, scufundari, kayacking, salt cu parasuta etc. Nu te-a atins reumatismul? Pompeaza putina adrenalina si bucura-te de senzatii noi, care vor da vietii un suflu nou.

…faci couchsurfing: unora le poate parea o idee cel putin periculoasa (pericole sunt la tot pasul, sa fim seriosi!), insa cu putina atentie poti trai experiente de neuitat; vezi cine pune o canapea la bataie in orasul pe care vrei sa il vizitezi si porneste la drum! Cu siguranta te vei intoarce cu multe povesti.

… iti descoperi latura creativa: toti o avem, fie ca e vorba de pictura, dans, muzica sau…crosetat mileuri! Nu e deloc saracacioasa oferta de ateliere care te vor ajuta sa descoperi artistul din tine, asa ca de ce sa nu profiti de ea. Cine stie, poate iti vei descoperi vreo mare aptitudine.

Cu ce te mai porti lauda pana la 30 de ani:

Un catel, carnet de conducere, un fel de mancare pe care sa-l gatesti genial, un stil de dans pe care-l stapanesti bine, un tatuaj, o iubire ca-n filme, un sport pe care sa il practici saptamanal, un an locuit in alta tara, o lista (reala sau in capul tau) cu multe lucruri bifate.