X

catarari

Asa s-a nascut pasiunea mea pentru catarari

Inceputul pasiunii mele are forma unui copac impunator din curtea bunicilor, a carui inaltime am cucerit-o de nenumarate ori, aventurandu-ma ca Mowgli de pe o creanga pe alta. Aveam impresia uneori ca anticul nuc isi indoia crengile astfel incat sa imi fie mai usoara urcarea.

In cele din urma, spaima ca vreo creanga uscata se va rupe sub greutatea mea i-a facut pe bunici sa ia viata batranului copac. Si acum imi aduc aminte durerea pe care am simtit-o cand am vazut doar locul gol in care altadata statea amicul meu de catarari. In timp, fiecare copac din curtea plina de meri, pruni, ciresi a fost luat la rand spre oroarea bunicilor care si-au dat seama ca nu aveau cum sa taie toata livada.

Catarari pe perete

Mai tarziu, cand verile nu mai insemnau vacante la tara, am descoperit peretii de escalda. Sincer, cand privesti un astfel de perete ai impresia ca e floare la ureche sa il escaladezi dar lucrurile nu stau deloc asa. E nevoie de perseverenta, muschi antrenati si degete puternice…

La primele ore, copiii care se catarau ca maimuticile au reusit sa imi puna la colt pretentiile ca as fi vreo maestra in materie de catarari. Daca ai suficienta rabdare si timp pentru antrenament poti sa deprinzi aici tehnici care sa ii minuneze pe cei care vin sa te priveasca.

Apogeul in materie de catarari: alpinismul

Urmatorul pas in materie de catarari si care te duce pana in nori sunt catararile pe munte. Alpinismul, sportul care te duce la propriu pe cele mai inalte culmi are, pe langa rolul de sustinator al unei conditii fizice de exceptie, un rol terapeutic. O sa-mi spui ca e un sport periculos, chiar fatal in unele situatii. Nu te voi contrazice, insa orice risc poate fi scazut la minim in cazul in care ai echipamentul necesar. Coarda, ham, espadrile, casca, diferite carabiniere si saculetul de magneziu compun echipamentul de baza in cazul in care esti pregatit sa te aventurezi pe stanca.

The Beauty of the Mountain is hidden for all those who try to discover it from the top, supposing that, one way or an other, one can reach this place directly. The Beauty of the Mountain reveals only to those who climbed it…  Antoine de Saint-Exupery

Celor care iubesc muntele si nu prea au stare pe sol, celor care vor sa respire cu adevarat aerul libertatii, le este prescris un tratament sigur: catarari pe munte. Personal nu am ajuns la performanta de a ma catara cu adevarat – pe stanca – iar nivelul la care a ajuns alpinista din mine se zbate intre infiptul unghiilor in solul de munte si catararea cu lanturi pe trasee de o dificultate medie… Nici vorba de echipament sau de riscuri ridicate. Inca. 😉

Nu e nicioadata prea tarziu sa te apuci de catarari

catarari In cazul in care descoperi mai tarziu pasiunea pentru catarari si nu vrei sa o lasi sa se zbata in mintea ta pana isi da duhul trebuie sa ai pregatita doar conditia fizica. E foarte important sa ai un corp antrenat si obisnuit cu efortul fizic pentru a putea evolua rapid.

Visul de a practica alpinism e inca viu in mintea mea si nu il voi lasa sa moara prea curand. Momentan imi antrenez corpul si mintea pentru momentul in care voi simti pentru prima oara spaima si delirul escaladarii inaltimilor stancoase. Poate asa imi voi vindeca si raul de inaltime nu?:)