X

cadouri de martisor

Cadouri de martisor, pentru sufletele tinere

Doar o zi, atat ne mai desparte de mult asteptata primavara, speram noi nu doar… calendaristica, iar strazile deja s-au umplut de masute colorate cu figurine fel de fel si mici cadouri de Martisor pentru cele care ne fac viata mai frumoasa, fie ele mame, bunici, sotii, surori sau prietene. Insa, in spatele acestor martisoare firave se afla legende la care multi dintre noi nu s-au gandit atunci cand au daruit un snurulet impletit din alb si rosu…

 

Una dintre ele este povestea tanarului care a eliberat Soarele, care s-a coborat pe pamant sub chipul unei fete frumoase, din palatul zmeului. Vazand cum lumea intreaga si-a pierdut veselia, cum pasarile nu mai cantau si copii nu se mai jucau, un tanar si-a luat inima in dinti si a hotarat sa elibereze fata. Ajuns la castel, in urma unei lupte aprige, zmeul a fost invins si Soarele s-a ridicat din nou la cer, insa tanarul ranit si-a dat ultima suflare, sangele cald scurgandu-i-se pe zapada alba. Din zapada s-au ridicat ghioceii, iar snurul martisorului cinsteste, si astazi, memoria acestui brav flacau.

De asemenea, se spune ca firul alb ar reprezenta iarna, iar cel rosu – vara, celelalte doua anotimpuri fiind doar… de trecere. Pe vremuri, martisoarele erau facute de mame care puneau pe firul bicolor o moneda de argint sau de aur si il legau la mana copilasilor in prima zi din martie, inainte de a rasari soarele, pentru ca acestia sa fie aparati de boli si de rele. Astazi, micul ornament e purtat de doamne si domnisoare intraga luna, pentru ca, la sfarsitul ei, sa fie legat de crengile unui pom fructifer si acompaniat de o dorinta care, negresit, se va indeplini.

Mici cadouri de martisor… cu semnificatie mare!

O zi plina de veselie, de parfum de ghiocei si de zambilute, o zi plina de zambet ne astepta! Si, chiar daca este joi, fa-ti timp cateva minute si viziteaza-ti mama, bunica, ofera-le un buchetel de flori si o imbratisare calda si arata-le ca, in ciuda unei vieti poate prea agitate, nu le-ai uitat si nu ai uitat de dragostea lor, prea mare pentru a fi transpusa in cuvinte.

Cadouri de Martisor, bucurii de pus in piept!

cadouri de martisor
Nu in cele din urma, pregateste-te sa te bucuri de primavara, de fiecare moment in care mai dai un cojoc jos, de fiecare raza calduta de soare, de fiecare ciripit de vrabiuta, de fiecare plan de weekend! Gata, vremea de stat in casa e pe sfarsite, deci echipeaza-te cu pofta de viata si buna dispozitie si fa-ti singura cadouri de Martisor, asa cum se mai numeste aceasta luna, bifand macar cate o mica dorinta pe saptamana, fie ca este vorba de o simpla plimbare in parc, o drumetie pe cararile inguste de munte sau un weekend romantic in natura, undeva departe…!

Iti doresc o primavara… ca in copilarie! 🙂