X

Cadou de Sfantul Valentin

Dar oare stim de ce trebuie sa facem un cadou de Sf. Valentin iubitei sau iubitului?

Am adoptat si sarbatoarea asta, ca pe multe altele. Nu-i nimic rau, un prilej de evadare, de intrerupere a cotidianului, a zilelor care curg la fel, atat de identice incat par fara noima.

Originea sarbatorii de  Sf.Valentin este inca ambigua, dar pe multi nici nu-i intereseaza detaliile…stiu doar ca trebuie sa ofere si sa primeasca un cadou de Sf. Valentin si sa faca ceva special in acea zi pentru persoana iubita…

In Grecia antica, jumatate din luna ianuarie si jumatate din luna februarie era o perioada dedicata celebrarii dragostei si a fertilitatii. Aceasta sarbatoare se datora uniunii sacre dintre Hera, zeita fecunditatii si a mariajului, cu Zeus, zeitatea suprema.

In Roma antica exista o zi a fertilitatii denumita Lupercalia, pe 15 februarie. Denumirea provenea de la Lupercus, care era zeul turmelor si a pastorilor si Junona, protectoarea femeilor.

Pana acum nu avem niciun Valentin si niciun cadou de Sf. Valentin.

De-a lungul timpului au existat mai multi sfinti purtand numele de Valentin care au fost martirizati din diferite motive, data comemorarii acestora fiind anul 498, pe 14 februarie.

Cel care a dat numele acestei sarbatoari pare sa fie acel Valentin care a trait in timpul imparatului roman Claudiu, poreclit si Cel Crud, din motive lesne de banuit, in secolul III.

La acea vreme, Roma era putin ocupata cu campanii militare sangeroase si avea mare nevoie de toti cei care puteau lupta sub orice forma. De aceea, imparatul Claudiu le-a interzis soldatilor sa se casatoreasca, considerand ca prin casatorie barbatii se atasau de sotii si nu mai erau atat de dornici de fapte de vitejie.

Si totusi se spune ca a existat un nesabuit care a nesocotit ordinele imparatului, acest nesabuit fiind preotul Valentin, care a continuat sa oficieze casatorii in secret, motiv pentru care a si fost decapitat.

Un numar impresionant de istorici a considerat noua sarbatoare aparuta doar o legenda care isi propunea sa descurajeze sarbatoarea Lupercaliilor, deoarece era considerata pagana.

Partea interesanta este faptul ca, pentru mult timp, Sf. Valentin a fost indelung celebrat ca sarbatoarea celor singuri. Tinerele necasatorite care isi doreau sa renunte la celibat, se ascundeau in vecinatatea  satelor in speranta de a-si gasi perechea. Cuplurile nou formate trebuiau sa se casatoreasca in acelasi an.

Acum nu pot sa nu ma intreb: ce inseamna ‘se ascundeau in vecinatatea satelor’? Era cumva ceva de genul: ele se ‘ascundeau’, ei veneau si le cautau si mergeau pe principiu: primul venit, primul servit?

In epoca medievala abia, ziua Sfantului Valentin imbraca o noua haina in Franta si Anglia si indragostitii nu se mai ascund, ci isi fac cadou de Sf. Valentin bilete ilustrate cu simboluri cum ar fi Cupidon sau inimioare si-si spuneau Valentin unul altuia.

Cadou de Sf. Valentin cu semnificatii ascunse

Acum, Sfantul Valentin este oficial sarbatoarea indragostitilor in majoritatea tarilor, cu exceptia Braziliei sau Columbiei.

Interesanta este simbolistica florilor pe care barbatii le dau cadou de Sf. Valentin in Taiwan: un trandafir rosu inseamna ‘unica iubire’, 11 trandafiri inseamna ‘favorita’, 99 trandafiri ‘pentru totdeauna’, iar 108 trandafiri inseamna ‘casatoreste-te cu mine’.

108 trandafiri rosii? Hmm. Oare ar trebui sa-i mentionez asta iubitului meu in cel mai subtil mod posibil?