X

cadere libera

Cadere libera: cosmar sau adrenalina?

Cand eram mica era un anumit cosmar care ma tot urmarea: acela ca eram in cadere libera de la o inaltime mare. Si acum imi amintesc ca ma trezeam transpirata, cu inima gata sa-mi sara din piept dar cu un tremur contradictoriu: de spaima dar si de placere… 🙂

Ar trebui sa stii si ca nu sunt o mare amatoare a inaltimilor. Totusi, de curand am reusit sa imi inving aproape complet frica intr-un mod oarecum brutal, insa eficient: am zburat pentru prima oara cu avionul si dupa doar o zi am incercat experienta roller coaster-ului-  care a fost exceptionala, de nedescris in cuvinte. Cu frica de inaltime aproape anihilata am inceput sa ma gandesc serios sa imi inving si fobia din cosmar: cadere libera de la mare inaltime.

Primul pas: documentarea online. Asa am descoperit ca bungee jumping si saltul cu parasuta sunt doua din activitatile pe care le poti incerca daca vrei sa experimentezi caderea libera.

Cadere libera…cu coarda

In existenta mea de aproape un sfert de veac am invatat ca e bine ca lucrurile sa decurga progresiv in viata asa ca pana la saritura cu parasuta m-am oprit cu cercetarea la bungee jumping, sport inspirat din ritualurile de initiere ale indigenilor din insulele Vanuatu. Se pare ca indigenii se lansau din varful unor constructii de lemn legati de picioare cu liane, care ii opreau din cadere libera la doar cativa centimetri de sol.

In prezent,  bungee jumping-ul este o saritura experimentata peste tot pe glob, de la inaltimi mari, foarte mari si infiorator de mari… Munti, cladiri, baraje, poduri, faruri- sunt doar cateva din inaltimile de pe care se arunca multi in gol. Cu cat inaltimea este mai mare, cu atat viteza este mai mare.cadere libera

Mecanismul de acceleratie nu este unul greu de inteles si daca vrei sa afli viteza cu care vei fi in cadere libera trebuie doar sa stii inaltimea de la care vei sari. In cazul bungee jumping-ului, acceleratia este de 9.8 m/s², asa ca pentru o cadere de 100 m, viteza finala va fi de 98 m/s, adica de  aproximativ 350 km/h!  In Romania, inaltimile de la care se sare cu coarda sunt de 137 m (Cheile Rasnoavei) si 166 m (Barajul Vidraru), caderea libera masurand aproximativ 100 de metri in ambele cazuri.

Daca esti speriat de riscurile unei astfel de sarituri, exista statistici care au rolul de a te linisti. Se pare ca saltul cu coarda implica aceleasi riscuri ca parcurgerea cu masina a unei distante de 200 de kilometri. Asa, ca poti sa rasufli usurat. 😉

Living at risk is jumping off the cliff and building your wings on the way down.

Cadere libera…pe marile ecrane

Spectaculoasele salturi au castigat atat de multa popularitate incat si-au facut locul si pe marile ecrane, in productiile cinematografice, cea mai faimoasa cadere libera cu coarda fiind cea din Golden Eye (din seria filmelor cu James Bond, 1995), in care agentul 007 cade mai bine de 180 de metri in 6 secunde.

Totusi multi considera ca cele mai faimoase salturi le-a efectuat S.J. Hacket. Aceste salturi le poti vedea in fimuletul de mai jos, alaturi de saritura din Golden Eye.

To jump or not to jump?  That is the question… 😛