X

Nu ai nevoie decat de o singura saritura si viata ta se va schimba pentru totdeauna! Intreaba pe oricine care a facut bungee jumping si vei primi invariabil acelasi raspuns: “Trebuie sa incerci sa sari, pe bune, e incredibil!”.

Insa, probabil ca pana acum stii deja ca saltul cu coarda elastica va fi unul dintre cele mai uimitoare lucruri pe care le vei face vreodata, iar ceea ce iti doresti sa stii este daca va fi cu adevarat atat de infriciosator pe cat iti imaginezi!

In general, oamenilor le place sa stie exact cat de infricosatoare sunt activitatile de aventura la care se inscriu, inainte de a le face. Asta pentru ca unul dintre cele mai infricosatoare lucruri pentru majoritatea oamenilor nu este esecul in sine, ci teama de a nu se simti rusinati de esec. Acesta este si motivul pentru care “vorbitul in public” este citat adesea ca fiind unul dintre cele mai de temut lucruri din lume, pentru ca este asociat imediat cu jena.
Iar jena, desigur, este ceea ce vei simti si daca vei fi nevoit sa parasesti instalatia de bungee jumping, cu coada intre picioare, dupa ce te-ai inscris, curajos, sa faci saltul vietii tale!

Asadar, pentru cei care se intreaba daca “bungee jumping este infricosator?” raspunsul sincer este, de fapt, o combinatie intre da si nu.
Da, bungee jumping va fi terifiant prima data… dar dupa ce ai sarit o data, nu vei mai fi niciodata speriat sa o faci din nou! Stiu ca pare un mesaj ambiguu, dar este adevarul. Iata mai jos si explicatia.
Asadar, pentru o experienta bungee jumping desavarsita, va trebui sa sari de pe ceva foarte foarte inalt! Si nu doar ca te vei arunca de pe ceva extrem de inalt, dar practic te vei arunca direct cu capul inainte. Exact cum auzi, cu capul inainte!

Pentru a fi o experienta sigura, bungee jumpingul trebuie sa fie executat exact in acelasi mod in care faci si sariturile in piscina… doar ca probabil ca va fi de la o inaltime cu minim 50 de metri mai mare decat a oricarei platforma de scufundari a unui bazin de inot.
Partea cu saritul cu capul inainte este, de fapt, un aspect esential al bungee jumpingului, pentru ca daca nu esti decis sa sari conform instructiunilor operatorului de salt, vei avea probleme atunci cand coarda de bungee va ajunge la final si vei incepe sa te balansezi. Practic daca nu te arunci cu capul inainte decizand sa incalci indicatiile primite pe platforma de bungee jumping, probabil ca risti un traumatism cervical.

Bungee versus skydiving

De aceea, unele persoane ar spune ca bungee jumpingul este, de fapt, mai infricosator decat skydivingul! Pentru ca in ciuda faptului ca distantele implicate sunt diferite, bungee jumpingul necesita mult mai multa implicare si hotarare personala decat o sedinta de skydiving, simplu sau in tandem.

Cei care fac pentru prima data skydiving, vor fi alaturi de un instructor profesionist. Un instructor care cel mai probabil sare din avioane in fiecare zi a saptamanii si ar putea sa o faca fara probleme si legat la ochi, pentru ca instructorii de skydiving nu fac decat sa treaca prin aceleasi miscari, executand un exercitiu de rutina, extrem de familiar. Responsabilitatea in cazul skydvingului nu se afla in mainile tale, ci in mainile instructorului, si poti avea intotdeauna incredere in el, pentru ca evident nici el nu isi doreste sa dea gres!

De asemenea, un instructor de skydiving va avea intotdeauna o parasuta de rezerva pentru cazul in care parasuta principala nu se deschide (mai mult, parasuta de rezerva este considerata parasuta mai sigura, pentru ca trebuie sa fie impachetata intr-un mod mai atent decat parasuta principala).

Prima experienta de bungee jumping

In schimb, daca te afli la prima experienta de bungee jumping, responsabilitatea este in exclusivitate a ta! Odata ce esti prins in hamuri si coarda si stai singur pe platforma de salturi, cu vantul batandu-ti in fata si inconjurat de o priveliste uimitoare, nu depinde decat de tine sa sari!

Nimeni nu te va atinge si nu te va forta sa sari. Decizia de a sari, de a te arunca cu capul inainte de pe acea platforma, trebuie sa fie luata numai si numai de tine. Asa cum spune Yoda “o faci sau nu o faci; nu exista incercare”.
Asadar, va trebui sa iti decizi soarta si sa alegi daca sari si experimentezi astfel ceva fantastic sau cobori de pe platforma si speri ca prietenii tai sa nu rada prea tare de tine…

Daca decizi sa faci saritura, nu iti face griji! Acea coarda elastica de bungee jumping, cu o rezistenta industriala, te va impiedica sa lovesti pamantul. Acesta va fi momentul in care o experienta care poate ca a inceput infricosator, se va transforma in ceva cu adevarat cool si deloc scary! Pentru ca in numai cateva secunde de la salt vei experimenta ceea ce se numeste “rebound”.
Rebound este acel moment in care coarda de bungee jumping ajunge la lungimea sa maxima si apoi incepe sa te traga inapoi catre ceruri. Majoritatea celor care fac bungee jumping pentru prima data realizeaza in acest moment ca bungee nu este deloc o experienta “de groaza”, ci este chiar una super distractiva.

Sentimentul de balans poate fi comparat cu acela pe care il traiesti pe o trambulina uriasa, care te arunca din ce in ce mai sus catre cer. In acest moment de euforie, realizezi ca totul va fi bine si exista sanse mari sa razi de temerile pe care le-ai avut initial!
O activitate de aventura relativ moderna, primele sarituri bungee jumping au fost efectuate pe 1 aprilie 1979. Locatia a fost Podul Clifton din Bristol, cu o inaltime de 76 de metri. Saritorii au fost Ddavid Kirke si Simon Keeling, membri ai Clubului de Sporturi Periculoase al Universitatii Oxford.
Alegerea de a sari este, in mod cert, a ta, dar speram ca acest articol ti-a oferit o sursa buna de inspiratie si o incurajare care sa te faca sa sari. Crede-ne pe cuvant, merita din plin!