X

bungee-jumping-mituriInainte sa lasi un expert sa iti lege coarda elastica de picioare, trebuie sa te asiguri ca starea ta de sanatate este in parametri normali. Punctele de interes sunt afectiunile cardiace sau respiratorii, probleme cu tensiunea (mare sau oscilanta) sau fracturi recente. Daca macar una dintre aceste probleme ti se pare familiara, nu ai voie sa sari. Saritura le este contraindicata, de asemenea, femeilor gravide si persoanelor care se afla sub influenta drogurilor.

Daca nu te regasesti in randurile de mai sus, esti un fericit. Poti sa incerci senzatiile magnifice pe care ti le ofera bungee-ul.

Insa inainte de asta, ca sa-ti faci curaj, hai sa demontam impreuna 5 mituri despre acest sport extrem:

Mitul 1 – Ochii imi vor iesi din orbite daca voi sari
Pana acum, nu s-a inregistrat niciun caz de acest gen in lume. Nici chiar cercetatorii britanici nu au demonstrat in urma testelor ca acest lucru ar putea fi posibil. Tensiunea la nivelul ochilor este aceeasi ca atunci cand stranuti.

Mitul 2 – Pot sa imi fracturez coloana
Coarda folosita pentru sarituri este elastica, tranzitia fiind una extrem de delicata pentru spatele tau. Impactul la nivelul coloanei nu e mai mare decat atunci cand schiezi, mergi cu mountain bike-ul sau sari de pe un scaun.

bungee-jumping-mituri

Mitul 3 – O sa fac atac de cord
In cazul in care nu ai probleme cu inima, atacul de cord este o grija de domeniul fanteziei. Sperietura si placerea vor fi mari, insa nu suficient de mari incat sa iti opreasca inima. Ba mai mult, ea va bate mult mai puternic o vreme.

Mitul 4 – Sunt sanse mari sa mor
De fapt, nu sunt chiar atat de mari: o sansa la doua milioane. Esti mai aventuros atunci cand calatoresti cu masina pana la Predeal. Mai toate accidentele (mortale sau nu) s-au petrecut din cauza unor gafe ale organizatorilor. Insa, in momentul de fata, acestia sunt extrem de grijulii cu respectarea normelor de siguranta, nu de alta, dar un accident mortal e cu adevarat bad advertising.

Mitul 5 – Este posibil sa lesin in timpul caderii
Succes cu asta! Daca reusesti sa lesini in timp ce inima iti galopeaza si corpul pompeaza adrenalina, atunci vei fi prima persoana careia ii reuseste aceasta performanta.

Acestea fiind spuse, nu ramane decat sa te arunci cu capul in jos si sa imi spui si mie cum a fost! 😀