X

bunatati de Craciun

Bunatati de Craciun, care mai de care…

Sarmalele, carnatii, caltabosii, muraturile, salata boeuf, friptura de porc, piftia, cozonacii umpluti cu nuci si stafide, colacii, tuiculita romaneasca si vinul fiert sunt doar cateva dintre numeroasele bunatati de Craciun la care doar cand ne gandim… ne lasa gura apa.

Ce-ar fi Craciunul fara traditionalele sarmaute cu mamaliguta si smantana, sau fara aroma inconfundabil al cozonacilor proaspat scosi din cuptorul bunicii? Ei bine… ar fi ca lipsa curcanului cu castane de pe masa de Craciun pentru francez sau a orezului cu lapte pentru… suedez.

Bunatati de Craciun de pe alte meleaguri

In Italia, de pe  masa de Craciun nu lipseste “Lo Zappone”, adica un picior de porc umplut cu carne si organe tocate, pestele (mai ales in S Italiei), pannetone – un fel de paine dulce cu stafide, lamaie si coaja de portocale sau Torrone, adica nuga cu nuci.

Porcul spaniolilor este… pestele. In Spania, se servesc de obicei de Craciun supa de peste, varza rosie, fructe de mare, orez, migdale, portocale, nuci si fructe uscate, iar dintre prajituri, nelipsite sunt Mazapan (prajitura cu martipan), Mantecados (prajitura cu lamaie si scortisoara) sau Turron (prajitura cu ciocolata si migdale).

In Franta avem bunatati de Craciun mai… sofisticate: “Foie gras” cu trufe – ficat de gasca sau de rata ca aperitiv, gasca sau curcanul cu castane, piure de mere sau castane, scoici, numeroase tipuri de branzeturi si ceea ce se numeste “La bouche de Noel” – o prajitura in forma unei mici buturugi, facuta din crema de ciocolata si blat cu gust de vanilie.bunatati de Craciun

Pentru germani, carnea de gasca la gratar cu varza rosie si mere sau cartofi si morcovi la cuptor; la desert, dulciuri cu martipan si Stollen, o prajitura traditionala cu fructe confiate, ce aduce a cozonacul romanesc.

Finlandezii se delecteaza cu bunatati de Craciun care mai de care, cum ar fi pilaful cu morcovi si scortisoara, ficatul cu struguri, Rossoli – o salata de muraturi cu cartofi, mazare, mar, sfecla rosie si ceapa sau turta dulce cu arme dintre cele mai diverse, in timp ce in Danemarca nu poti sa lasi Craciunul sa treaca fara sa te bucuri de o Aebleskiver, o gogoasa traditionala cu zahar pudra sau de o portie de carne de rata sau gasca umpluta cu fructe uscate, alaturi de o cana de vin fiert parfumat.

In Hawaii, Mos Craciun nu are o haina rosie lunga, ci o camasa vesel colorata, iar oamenii nu mananca friptura de porc, ci curcan, sushi, budinca de nuca de cocos, salata de peste sau scoici si tort de fructe.

Bunatati de Craciun diferite…

…. aceeasi bucurie: de a fi alaturi de cei dragi, de a darui si de a te bucura de acel sentiment de pace interioara atat de frumoas si de valoros. Nu mai e mult pana la Craciun, deci pregatiti-va pentru bunatati fara egal si clipe minunate!

😀