X

Cand vacanta de vara se apropie cu pasi repezi, activitatile distractive in aer liber pentru copii capata din ce in ce mai multa popularitate. Insa, din nefericire, odata cu cresterea popularitatii activitatilor in aer liber, creste si numarul accidentelor si al persoanelor care ajung la camera de garda a spitalelor cu diverse rani. Iar vehiculele ATV se numara printre cele care provoaca cel mai mare numar de accidente.

In fiecare an, din ce in ce mai multe familii sunt devastate de pierderea celor dragi sau de accidente grave cauzate de ATV-uri. Potrivit Asociatiei Pediatrice Americane, copiii reprezinta o treime din cele intre 130.000 si 150.000 de cazuri care ajung in fiecare an la urgenta in urma unor accidente provocate de ATV-uri in Statele Unite si un sfert din cele peste 800 de decese cauzate de aceste vehicule! Cifra este una alarmanta si indica in mod evident pericolele la care se expun familiile care isi lasa copiii sa utilizeze un vehicul ATV, eludand legile in vigoare.

Traumatismele craniene sunt cauza principala a deceselor si handicapurilor cauzate de ATV-uri. Asadar, poate nu ar strica sa te intrebi: Este copilul tau suficient de dezvoltat si de matur incat sa conduca sau sa mearga pe un ATV?

Cercetarile arata ca vitezele mari, lipsa castii de protectie si un numar mare de pasageri ingramaditi pe acelasi vehicul se afla printre motivele principale pentru care mii de copii din America sunt raniti anual in accidente de ATV. Aceasta adevarata epidemie de accidente cauzate de ATV-uri poate fi atribuita, cel putin partial, popularitatii tot mai mari a acestor vehicule.

Un ATV este un automobil stabil in sine, cu un sasiu mare si un centru de greutate inalt. Acest tip de vehicul poate merge cu o viteza de pana la 130 de km/h pe teren drept, insa problema sa principala este aceea ca multe modele nu sunt prevazute cu hamuri, centuri, sau vreo alta masura de siguranta. In plus, la aceasta lipsa de masuri de siguranta, in SUA se adauga si lipsa unor reglementari clare privind varsta soferilor, a reglementarilor privind casca si centura de siguranta. Si avem deja reteta pentru un dezastru pe roti!

Orice parinte care isi lasa copilul sa se urce intr-un ATV trebuie sa inteleaga ca vehiculele de acest tip nu sunt jucarii, ci vehicule cu motor, care pot cantari peste 230 de kg. Spre deosebire de alte vehicule cu motor, ATV-urile sufera grav la capitolul masuri de siguranta, airbag-urile fiind unele dintre acestea.
Daca nu ti-ai lasa copilul in varsta de 10 ani sa conduca o masina, de ce l-ai lasa sa conduca un ATV? Reglementarile privind copiii care conduc ATV-uri sunt foarte slabe in multe tari, printre care si Statele Unite, in unele state americane fiind chiar total inexistente.

In Texas de pilda, sau in New Mexico varsta de la care un copil poate conduce un ATV este de 6 ani!
Din fericire, in Romania legislatia privitoare la ATV-uri interzice condusul acestor vehicule fara carnet de conducere categoria B1, ca atare ATV-urile sunt interzise minorilor cu varsta sub 16 ani.
In majoritatea tarilor nu se poate obtine un carnet de conducere pana la varsta de 16-18 ani, din motive legate de maturitatea in timpul condusului. Copiilor si adolescentilor cu o varsta mai mica le lipseste in mod cert maturitatea fizica si intelectuala pentru a conduce in mod sigur un automobil. Asadar, de ce nu au toate statele si reglementari la fel de stricte si pentru ATV-uri?

Asociatia Pediatrica Americana nu recomanda utilizarea ATV-urilor de catre copii cu varste sub 16 ani. Potrivit unui studiu aparut in publicatia Pediatrics in iulie 2013, desi multe state au reglementari care guverneaza utilizarea de catre copii a ATV-urilor, eficienta lor in reducerea accidentarilor este neclara. Folosirea la scara larga a unor masuri eficiente de siguranta, inclusiv interdictia folosirii ATV-urilor de catre copii cu varste mai mici sau egale cu 15 ani, obligatia de a purta intotdeauna casca de protectie, interzicerea condusului pe drumuri asfaltate, si interzicerea mersului ca pasager sau transportul unui alt pasager, ar putea reduce drastic accidentarile produse de ATV-uri in randul copiilor.

Un studiu publicat in numarul de iulie/august 2012 al revistei Ortopedia Pediatrica a conchis ca leziunile la nivelul coloanei vertebrale produse de accidentele cu ATV-urile la copii si adolescenti sunt accidentari foarte grave, cu o rata mare de leziuni spinale si non-spinale asociate. Leziunile spinale provocate de ATV-uri sunt diferite de alte leziuni provocate de aceste vehicule, fiind mai comune la copii mai mari si la femei. Leziunile musculo-scheletale sunt cele mai comune leziuni provocate de accidente de ATV-uri in randul copiilor.

Asciatia Pediatrica Americana recomanda parintilor care le permit copiilor sa mearga pe ATV sa rspecte aceste masuri de siguranta:

  •  Asigura-te ca poarta o casca in genul celor pentru motociclete, nu pentru biciclete, a care sa fie perfect potrivita.
  •  Nu cumpara niciodata o casca prea mare pentru copilul tau, in ideea sa ii vina si cand va mai creste.
  •  Da-i copilului imbracaminte captusita, reflectorizanta si ochelari de protectie.
  •  Nu le permite copiilor sa mearga pe drumuri publice, sau pe perioada serii si noptii.
  •  Nu permite accesul mai multor persoane in acelasi timp pe un ATV de o persoana, sau depasirea   numarului de locuri in cazul ATV-urilor mai mari.
  •  Supravegheaza intotdeauna copiii, atunci cand se afla pe ATV.
  •  Atunci cand cumperi un ATV, alege unul cu centura de siguranta, bara de protectie, capace de motor si un device pentru limitarea vitezei.

Reglementarile privind circulatia cu ATV-urile in Romania

Coducerea ATV-urilor cu o greutate mai mica de 500 de kg (cu exceptia bateriei in cazul vehiculelor electrice), cu motor cu ardere interna si o putere maxima de 15 kw este reglementata incepand din ianuarie 2013, odata cu introducerea modificarilor aduse Codului Rutier. Daca pana la aceasta data oricine putea conduce pe drumurile publice un astfel de vehicul, fara carnet de conducere, Codul Rutier prevede acum indicatii clare.
Varsta minima necesara: 16 ani
Pemis de conducere: categoria B1
Echipamente de protectie: casca omologata, imbracaminte fluorescent-reflectorizanta
Pasageri: este interzis transportul mai multor persoane decat locurile stabilite si al obiectelor voluminoase.
Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele ATV trebuie sa fie inmatriculate, sa aiba asigurare RCA si sa beneficieze de ITP. A se retine ca drumuri publice inseamna toate caile rutiere cu exceptia celor inchise circulatiei publice si semnalizate ca atare.