X

Cand iei decizii de viata cu greutate, este important sa fii constient de toate optiunile pe care le ai la dispozitie, iar adaugarea unei “jucarii” noi la arsenalul tau de vehicule off-road nu face nici ea exceptie. O intrebare comuna pe care oamenii si-o pun atunci cand cauta o jucarie noua pentru off-road este “care e diferenta intre un ATV si un UTV?”

Desi ambele au beneficiile lor, exista cateva diferente care iti pot influenta decizia atunci cand alegi intre o achizitie sau alta.

Definitii rapide

Un ATV (vehicul all-terrain) este cunoscut si drept “quad” sau “four wheeler” si este destinat uzului individual. Un UTV (utility task vehicle) arata in general mai corpolent si iti permite sa mergi insotit, un motiv pentru care uneori este numit si SXS sau “side by side”.

Cand dimensiunea conteaza

Un ATV este mai mic decat un UTV, si adesea este mai potrivit pentru spatii mai restranse si pentru intoarceri rapide, un motiv pentru care aceste vehicule sunt folosite si pentru curse. ATV-urile sunt mai solicitante pentru cei care le conduc decat UTV-urile, pentru ca e nevoie sa incaleci pe locul de sezut si sa iti mentii echilibrul, pentru un control optim al vehiculului. Dar daca preferi sa mergi solo, ele iti ofera un boost sigur de adrenalina!

Pe de alta parte, daca preferi sa mergi insotit si daca pui pe primul plan siguranta, UTV-urile reprezinta cel mai bun pariu pe care il poti face. Pentru ca UTV-urile sunt mai mari, ele iti permit sa mergi alaturi de mai multi pasageri si au tendinta de a fi mai confortabile, datorita banchetelor lor asemanatoare celor din automobile sau scaunelor individuale tip bucket, dar si inchiderii protectoare.

Fizicul mai mare al UTV-urilor este benefic si pentru ca sunt vehicule destinate sa care, iar majoritatea UTV-urilor vin si cu un spatiu destinat depozitarii, in care iti poti tine echipamentele.

Cand vine vorba despre bani

Cand vine vorba de preturi, un ATV este in general mai ieftin decat un UTV si e si normal sa fie asa, daca ne gandim la functiile suplimentare de siguranta – inchiderea scaunelor cu centuri de siguranta, parbrizul) ca sa nu mai vorbim si despre seria ampla de modificari ce pot fi facute. Desi atat ATV-urile cat si UTV-urile pot fi modificate pentru performanta, modficarile populare pentru UTV-uri (suspensie independenta pe patru roti, servodirectie, iluminat specializat) au un pret mai mare.

Cand iti calculezi bugetul pentru vehiculul off-road dorit, asigura-te ca iei in calcul echipamentele si accesoriile de siguranta precum casca, hainel de protectie, manusile, ghetele grele si rampele de incarcare pentru usurinta la transportare. Daca aceste echipamente neceare de siguranta iti depasesc bugetul, cea mai buna varianta este sa astepti si sa mai strangi bani pana cand poti face achizitia completa.

Stil de viata si functionalitate

In ultima instanta, vehiculul pe care il alegi trebuie sa fie cel potrivit pentru tine. Daca preferi sa mergi singur, vrei sa economisesti bani si sa te bucuri de adrenalina de a conduce un vehicul capabil sa se deplaseze cu viteze mari si sa faca manevre agile, ATV-ul este varianta ideala pentru tine.

Pe de alta parte, daca ai nevoie de un vehicul cu o functionalitate mai mare, capacitate de deplasare pentru mai multe persoane in siguranta, dar si mai mult echipament, si daca iti place ideea de a putea sa iti personalizezi rotile, kitul de faruri si suspensia, atunci UTV-ul este varianta care ti se potriveste perfect. Daca nu stii inca ce senzatie ai cand conduci un UTV, te poti bucura de o incercare alegand unul dintre pachetele de aventura si adrenalina la bordul unui UTV pe care le gasesti la cadouriperfecte.ro.

Indiferent de tipul de vehicul off-road pe care il vei alege, in mod cert te vei bucura de experiente super tari pe dealuri si terenuri accidentate si vei avea parte de experiente incredibile in aer liber. Distractie placuta si ai grija de tine!

Sursa: https://longramps.com/blogs/longramps-blog/atv-vs-utv