X

arta beneficii asupra sanatatii

Vreme de mii de ani, oamenii au cautat sensul si frumusetea vietii in expresii artistice precum muzica, pictura, poezia etc. Dincolo de frumusetea acestor lucruri care iti pot taia respiratia si te pot sensibiliza pana la lacrimi, oamenii de stiinta au descoperit ca arta are numeroase beneficii pentru minte si trup, deopotriva.

Art Terapia: solutia de terapie pentru mici si mari

Indiferent ca numai o admiram sau suntem chiar cei care o creeaza, arta este o cale foarte eficiente de a stimula psihicul.

Inainte de toate, sa clarificam anumite prejudecati care se propaba asupra exprimarii artistice. Foarte multi oameni sunt de parere ca pentru a crea arta, trebuie sa fii un artist in adevaratul sens al cuvantului. Cu alte cuvinte, talentul este regula de aur. De asemenea, foarte multi oameni considera talentul ca fiind innascut, fie ai fost binecuvantat cu el, fie nu.

Un alt mit este acela ca pentru a te bucura te beneficiile pe care arta ti le poate aduce, este necesara asistarea unui terapeut specializat.

Cu toate acestea, trebuie sa ne amintim ca fiecare dintre noi este inzestrat cu impulsul de a se exprima, iar arta este o modalitate de expresie mult mai cuprinzatoare decat ar crede cei mai multi oameni. Arta, nu este o expresie a sinelui permisa numai artistilor.

Art Terapia se distinge de toate celelalte forme terapeutice, aceasta utilizand procesul de creatie. Acest tip de terapie este foarte benefic si eficient, in special in cazul copiilor, acestia nefiind capabili sa-si transpuna in mod concret emotiile in cuvinte.

Dar, de asemenea, poate fi foarte eficienta si in cazul adultilor, chiar daca este implicat un terapeut specializat sau te folosesti de expresia artistica pentru a te descoperi si intelege mai bine.

Art Terapie pentru minte si trup

Oamenii de stiinta au analizat beneficiile pe care arta le are asupra sanatatii folosind doua abordari. Unii dintre ei au masurat substantele produse in organism atunci cand subiectii intrau in contact cu orice forma de arta.

Altii au fost mai interesati de efectele pe care insusi procesul artistic le are asupra organismului. Acestia au concluzionat ca, intr-adevar, arta are o contributie semnificativa in reducerea satrilor de stres si anxietate, precum si in lupta impotriva unor boli mai grave.

Sa incepem cu o forma de arta preferata de cei mai multi dintre noi: muzica. Aceasta are acelasi potential precum ciocolata, opiumul sau orgasmul, activand anumiti centri ai creierului la diferite intensitati.

Muzica joaca un rol important in vietile noastre. Numeroase studii au demonstrat ca atunci cand cantam se elibereaza substante care au acelasi efect asupra corpului precum analgezicele. Un lucru de tinut minte, data viitoare cand ai o migrena. De asemenea, tot cantatul poate sprijini moleculele in lupta impotriva infectiilor prezente in organism.

Cei mai multi dintre noi ascultam muzica intuitiv, pentru a ne relaxa sau pentru a ne ajuta sa ne imbunatatim starea de spirit dupa o zi proasta.

art terapia

Insa muzica este folosita ca terapie in adevaratul sens al cuvantului. Un studiu desfasurat in Finlanda a demonstrat ca muzica ajuta pacientii care au suferit de infarct sa se recupereze mai repede prin imbunatatirea memoriei si a puterii de concentrare, precum si prin reducerea confuziei si depresiei.

De asemenea, oamenii de stiinta au studiat modalitatile in care arta poate atenua suferinta si stresul. Megan Robb, terapeuta la NIH’s Clinical Center, confirma ca atunci cand creierul stocheaza amintiri traumatizante, acestea nu sunt inmagazinate sub forma de cuvinte, ci sub forma de imagini. Art Terapia poate accesa acele imagini, fiind una dintre cele mai eficiente forme de terapie.

O data ce aceste imagini sunt desenate sau pictate, pacientii pot procesa cuvintele necesare pentru a le descrie. Acest lucru poate externaliza traumele, un pas hotarator in tratarea oricarui pacient.

De asemenea, exista studii care au demonstrat ca arta imbunatateste starea de sanatate si calitatea vietii. Ajuta la ameliorarea depresiei si oboselii in cazul pacientilor bolnavi de cancer. Arta, sub forma de terapie, mai este utilizata si in cazul copiilor care se pregatesc pentru interventii chirurgicale dureroase.

Expresiile artistice sunt cate-n luna si-n stele. Daca vrei sa te bucuri de o astfel de terapie creativa, iti si noi cateva idei:

1. Cursuri de teatru

Avantaje: incredere, empatie, imaginatie, spontaneitate, comunicare, respect fata de sine, control al emotiilor. Terapie in adevaratul sens al cuvantului.

2. Cursuri de dans

Toate dansurile latino sunt incitante si presupun miscari ritmice ale picioarelor si soldurilor. Fa-i cadou partenerei tale aceste cursuri de dans si o vei suprinde cu adevarat de aceasta data. Ii poti face o mare surpriza si poti veni si tu sa o privesti sau de ce nu, sa dansezi… Voia buna va fi la ea acasa. Atmosfera relaxanta, un profesor care stie foarte bine ce are de facut si ce anume sa o invete, iar rezultatul cu adevarat uimitor: va dansa ca o profesionista.

3. Workshop de bijuterii handmade

Deci chiar si ea, cea care sta la birou pana in noapte se poate bucura de un astfel de cadou. Materialele de lucru sunt incluse in pret, chiar si cele necesare pentru a termina acasa bijuteriile incepute la curs, dar nefinalizate.

Si pentru ca relaxarea si voia buna fac casa buna cu un workshop de bijuterii handmade, prietena ta va avea parte si de o gustare de pranz, cafea, ceai si snaks-uri. La sfarsit va primi chiar si o diploma de participare iar viata ei va fi cu siguranta infrumusetata cu un hobby nou cu ajutorul caruia isi va dezvolta creativitatea si indemanarea.

4. Workshop creativitate

Buna dispozitie si entuziasm in workshop de creativitate! Un loc in care participantii se descopera cu fiecare ora care trece, devin mai indrazneti, isi depasesc limitele si se uimesc pe sine demonstrand abilitati pe care credeau ca nu le detin. De fapt, erau doar reprimate.

Succesul jocurilor de rol, de improvizatie, de miscare scenica, sunt produsul inspiratiei redate de increderea in sine si capacitatea de concentrare dobandite pe parcursul workshop-ului.