Prin alpinism, intelegi mai bine muntii
Stii cumva etimologia cuvantului alpinism? Daca nu, trebuie sa afli ca alpinismul isi are izvorul lexical in ascensiunile in muntii Alpi. Fiind brazdati de varfuri inalte, acestia permiteau exersarea si dezvoltarea diverselor tehnici de catarare inca din sec. XVIII.
Cu timpul s-a transformat, din pasiuni pasagere, in sport gustat la nivel mondial, atentia practicantilor indreptandu-se spre alti munti, mai inalti, cu trasee mai dificile si reliefuri mai vitrege pentru catarare.
Alpinism: sport pentru fizic si psihic
Alpinismul necesita liniste interioara si o minte limpede, fara griji, stres sau urme de oboseala. Sunt doua motive.
Primul. Alpinismul implica niste riscuri, gen accidentari, care pot fi evitate daca esti cu adevarat odihnit, relaxat.
Doi. Este un sport care te solicita, atat fizic cat si psihic. Inainte de a escalada stancile, trebuie sa iti cunosti propriile limite. Cat de bine te cunosti in situatiile critice, cum analizezi lucururile si cum iei deciziile, cat de mult rezisti la durerile musculare si de picioare… Am insirat aceste aspecte intrucat nu poti renunta in timpul „jocului”. Este un sport de anduranta care nu permite mind-changes in timpul practicarii.
… este poezie, filosofie, este ceva nedefinit care te cheama, te subjuga, te impinge in locuri incredibil de grele pe frig sau soare torid, in ploaie sau vant…
Asigura-te cand vine vorba de alpinism
Evitarea accidentarilor este ajutata evident si de purtarea unui echipament adecvat, de o calitate neindoielnica. Deci sensul echipamentului in escaladare este de asigurare si nu de inaintare.
Ai nevoie de: ham, coarda, casca de protectie, espadrile speciale, dispozitiv gri-gri (menirea lui este de impiedica alunecarea corzii prin blocarea sa automata, in cazul caderilor bruste), saculet de magneziu (e necesar praful de carbonat de magneziu pentru asigurarea aderentei mainilor pe prize).
Cu siguranta exista si alte articole de alpinism insa ii lasam pe cei cu adevarat profesionisti sa faca o descriere a lor in completare.
Initiati-va in alpinism!
De exemlu daca ai un prieten opintit in spatiul virtual al jocurilor, ofera-i sansa sa „se joace” in alte spatii… escaladarea unui perete de stanca chiar in aer liber. Ofera-i asadar un cadou, precum un curs de initiere in alpinism, care sa-l scoata din casa si din monotonia vechilor obisnuinte nesanatoase.
Cursul de initiere in alpinism este tinut de alpinisti profesionisti care il vor indruma in tehnicile de baza ale cataratului. Va afla cum se foloseste in mod corect echipamentul de alpinism, cum sa faca nodurile si sa se asigure. Va fi incantat sigur de senzatiile de putere si libertate pe care le creeaza alpinismul si va dori la randul lui sa-ti rasplateasca gestul cu acelasi cadou
Comentarii recente