X

Adevarul gol golut este cel mai frumos, iar cu cat mai simpla este expresia, cu atat este mai adanca impresia pe care o lasa. ~ Arthur Schopenhauer.

“Daca cineva are de spus ceva ce merita spus, nu ar trebui sa il imbrace in expresii afectate, in fraze complicate, in aluzii enigmatice; el poate fi linistit cu faptul ca exprimarea intr-un mod simplu, clar adevarul gol golutsi naiv va produce cu siguranta efectul dorit. Un om care face uz la artificiile pomenite isi tradeaza saracia in idei, minte si cunostinte.Obscuritatea si exprimarea neclara sunt in orice situatie un semn rau. In nouazezi si noua de cazuri din o suta provin dintr-o gandire naclara, care, la randul sau, este aproape intotdeauna fundamental discordanta, inconsistenta si, prin urmare, gresita.

Cand o idee buna se naste in minte, ea se straduieste sa gaseasca o forma de exprimare clara, si nu dureaza mult pana o gaseste, gandurile clare gasindu-si cu usurinta expresia adecvata. Un om care este capabil sa gandeasca se poate exprima in orice moment clar, inteligibil si fara ambiguitate.

Aceia care construiesc fraze dificile, obscure, adanci si ambigue, mai mult ca sigur nu stiu cu adevarat ce doresc sa transmita: au doar o parere vaga despre acest lucru, care se straduieste sa capete forma; de asemenea, vor sa ascunda altor peroane si chiar lor insisi faptul ca, in realitate, nu au nimic de zis.”