X

Forta. Rezistenta. Transpiratie in stil clasic. Acestea sunt elementele care stau la baza dezvoltarii personale si reusitei, indiferent ca obiectivele tale sunt din sfera fizica, mentala sau profesionala. Indiferent ce obiective ai, vei avea nevoie de perseverenta pentru a obtine un progres.

Insa atingerea obiectivelor inseamna mult mai mult decat antrenament intens. Ai nevoie, de asemenea, de concentrare mentala, de puterea vointei si de o comunitate apropiata, de prieteni cu aceeasi mentalitate, care te vor sustine si te vor ajuta sa depasesti obstacolele.
Unde poti gasi toate aceste elemente la un loc? Ei bine, milioane de oameni din intreaga lume reusesc sa le gaseasca tot mai adesea in salile de escalada indoor.

Ce este escalada indoor?

Escalada este unul dintre cele mai importante trenduri in pregatirea fizica, si pe buna dreptate. Escalada se adreseaza oamenilor de toate varstele si nivelurile de pregatire – nu numai sportivilor de elita, cu o forta impresionanta a partii superioare a corpului – pentru ca este usor sa pornesti.

Pentru ca nu este nevoie imediat de echipamente pretentioase, oricine poate merge la o sala locala si sa inceapa sa se catare. Escalada indoor este excelenta atat pentru incepatorii care cauta un loc sigur din care sa poata incepe, cat si pentru alpinistii bine pregatiti, care simt nevoia unor noi provocari.
Asadar, la ce anume te poti astepta atunci cand mergi la o sala de escalada? Probabil ca ai vazut deja peretii cu prize colorate de care te poti prinde cu mainile si cu picioarele pentru a urca. Pentru a te catara pe un astfel de perete vei avea nevoie de o pereche de incaltaminte, de un saculet cu magneziu pentru ca mainile sa nu alunece, precum si de un ham, daca faci escalada cu coarda.

Insa doar pentru ca pare simplu sa incepi, nu inseamna neaparat ca este si usor. Pentru a ajunge cu succes in varful peretelui, intregul corp iti va fi pus la incercare, la fel ca si mintea. Vei avea parte de un antrenament excelent pentru partea superioara si pentru partea inferioara a corpului, si fiecare catarare iti va impune concentrare mentala si o dorinta de a iesi din zona de confort.
Cea mai buna parte este ca nu te vei catara singur. Alpinistii sunt o comunitate care ofera sustinere, incurajandu-se unii pe altii pentru a-si atinge obiectivele si pentru a aborda urmatoarea provocare.

Fie ca esti incepator sau un veteran al catararii, vei gasi o comunitate de prieteni noi, care vor escalada peretele alaturi de tine si te vor ajuta sa iti atingi obiectivele de fitness.
Ai nevoie de mai multe motive pentru a te catara pe primul perete? Iata mai jos 9 beneficii uimitoare pentru sanatate la care te poti astepta inca de la prima catarare.

Beneficii fizice: Este escalada cel mai bun antrenament pe care l-ai facut vreodata?

Atunci cand ne gandim la motivele pentru care trebuie sau nu sa ne apucam de o activitate fizica anume, vrem in general sa stim care sunt beneficiile fizice ale acesteia. E normal sa fie asa, pentru ca daca tot vei consuma timp facand o activitate anume, atunci trebuie sa ai ceva de aratat la final. Iar escalada nu dezamageste.

Escalada iti antreneaza intregul corp

Catararea pe un perete antreneaza fiecare muschi din corp si ofera, in plus, un antrenament cardio excelent. Alpinistii ard calorii intr-un ritm echivalent cu activitatile de intensitate mare, precum spinningul si antrenamentele cu rezistenta. Dar spre deosebire de alte forme de exercitiu cardiovascular, escalada integreaza exercitiul aerobic si construirea de masa musculara. Ceea ce inseamna ca de fiecare data cand te catari pe un perete, vei avea parte de un antrenament full-body. Si nu te vei plictisi nicio clipa!

Escalada construieste forta

Deloc surprinzator, e nevoie de forta pentru a te catara pe un perete vertical. Nu trebuie, insa, sa iti faci griji daca nu esti culturist si nu ai o pereche de bicepsi si umeri bine definiti. Iti vei antrena toate grupele musculare simultan si de fiecare data cand faci escalada iti vei dezvolta si mai mult muschii. In plus, cercetarile sugereaza ca miscarile dinamice care implica mai multe grupe musculare sunt mai dificile si de aceea construiesc forta musculara mai rapid si mai eficient decat exercitiile simple.

Concluzie: vei avea parte de o gama completa de beneficii in ceea ce priveste construirea fortei, fara sa fii nevoit sa tragi de fiare la sala. Merita? Pe deplin!
Escalada nu te ajuta, insa, doar in ceea ce priveste bratele, umerii si spatele. E adevarat ca
vei avea parte de un antrenament excelent pentru zona superioara a corpului, dar vei avea nevoie si de forta trunchiului, pentru a te mentine in pozitia paralela cu peretele. Cu atat mai mult atunci cand iti vei imbunatati skill-urile si vei incepe sa abordezi pereti mai dificili, precum cei cu unghiuri si surplombe.

Alpinistii experimentati isi folosesc picioarele la fel de mult ca bratele in urcare. Impinsul cu picioarele in timp ce tragi cu bratele te impiedica sa te epuizezi prea repede si iti permite sa te catari pe distante mai mari si pentru un timp mai indelungat decat daca te-ai baza doar pe brate.

Escalada imbunatateste echilibrul si coordonarea

In afara de beneficiile pentru inima si pentru muschi, escalada iti va imbunatati, de asemenea, skill-urile motorii, echilibrul si coordonarea. Motivul este ca deplasarea cu diverse prize pentru maini si pentru picioare necesita o coordonare foarte atenta ochi-mana-picior, precum si echilibru si vigoare.

Va trebui sa acorzi atentie respiratiei si muschilor trunchiului (care sunt esentiali pentru echilibru), precum si sa fii atent de unde vii, unde esti si unde te duci.
Pe scurt, escalada este un antrenanent total pentru corp, care iti creste forta din cap pana in picioare.

Beneficii mentale: Cum iti hraneste escalada creierul?

Daca esti deja mega-incantat cu privire la beneficiile fizice ale catararii, avem vesti excelente pentru tine. Catararea ofera, in plus, si o multime de beneficii mentale. Atunci cand abordezi un traseu nou dificil (sau cand reintri pe unul vechi) iti antrenezi corpul si creierul in acelasi timp. Iata cateva dintre avantajele mentale te care te vei bucura.

Escalada alunga plictiseala

Daca te plictisesti de moarte alergand prin cartier, sau – si mai rau – alergand pe banda la sala, vei adora stimularea mentala si provocarea pe care le aduce escalada.
De fiecare data cand te catari, vei avea de gasit solutia pentru o multime de probleme (de pilda, unde sa pui exact piciorul data urmatoare) si va trebui sa creezi o conexiune intre minte si corp.

De asemenea, vei fi intr-o competitie permanenta cu tine insuti, in incercarea de a-ti imbunatati performanta.
Escalada este distractiva si provocatoare, si te ajuta sa inveti sa faci fata presiunii intr-un mediu de sustinere si cu riscuri reduse.

Escalada reduce simptomele de depresie

Aspectele mentale ale escaladei, asa cum sunt luarea deciziilor, planificarea si concentrarea, intaresc caile neuronale din creier si pot imbunatati functia mentala generala. Studiile arata ca escalada reduce simptomele de depresie, imbunatateste skill-urile care te ajuta sa faci fata diverselor situatii si reduce anxietatea mai mult decat alte tipuri de activitate fizica.
Cercetatorii sustin ca alpinistii se bucura de aceste beneficii pentru ca escalada necesita o concentrare mentala mai mare. Participantii la studii pe aceasta tema au simtiti ca detin un control superior asupra rezultatelor atunci cand reusesc sa faca fata provocarilor escaladei.

Escalada te ajuta sa depasesti teama de esec

Iti faci griji cu privire la urmatorul proiect sau test? Ti-e teama ca te-ai putea face de ras in fata colegilor sau sa faci o greseala in cariera? Escalada te poate ajuta si in acest sens!
E normal sa iti fie teama de cadere atunci cand abordezi pentru prima data un perete vertical, insa de multe ori faptul ca duci experienta la bun sfarsit te ajuta sa scapi de teama. Pentru ca esti intr-un mediu sigur, caderea poate fi o experienta de invatare si nu un esec catastrofal. Depasind aceasta frica, vei fi dispus sa incerci noi strategii, sa iti asumi riscuri si sa iti lansezi mereu noi provocari.

Beneficiile sociale: Escalada este benefica si pentru viata sociala

Te-ai saturat sa strecori viata sociala in timpul liber? Te frustreaza faptul ca nu iti poti gasi un grup cu care sa te simti bine, atunci cand in sfarsit reusesti sa gasesti putin timp pentru relaxare? Uita de baruri si de petreceri! Mii de oameni din intreaga lume si-au gasit nisa sociala in salile de escalada. De ce nu ai face si tu acelasi lucru? Iata cum te poate ajuta escalada.

Escalada te ajuta sa fii mai sociabil

Daca esti in cautarea unui mod in care sa intalnesti oameni dar te simti satul de baruri, escalada poate fi oportunitatea sociala pe care o cauti. Spre deosebire de sporturile mai competitive sau de salile de sport, escalada promoveaza colaborarea si conversatia.
Atunci cand abordezi noi provocari, vei avea alaturi de tine oameni care vor fi dispusi sa te ajute daca este intr-o incurcatura. Iar daca iti place concurenta, vei gasi si acest aspect in sala de escalada, insa in scopuri bune!
Si cine stie? Poate ca te vei trezi iesind la o cafea sau la o bautura, dupa antrenament, cu un grup de colegi de la sala.

Iti gasesti gasca

Escalada te introduce intr-o comunitate bogata si diversa de oameni care gandesc la fel ca tine, care te vor ajuta sa iti atingi obiectivele si te vor aclama cand reusesti. Aceasta comunitate este de cele mai multe ori extrem de bine sudata si iti ofera intotdeauna sustinere. Cand urmaresti alte persoane cum isi depasesc fricile, abordeaza noi provocari si isi ating obiective, te vei bucura alaturi de ei, iar ei iti vor fi alaturi in reusitele pe care le vei avea, la randul tau.

Veteranii escaladei spun ca felul in care simti aceasta experienta si te bucuri de ea depinde foarte mult de gasirea oamenilor potriviti. Asadar, merita sa cunosti oamenii care urca alaturi de tine!

Escalada te ajuta sa te distrezi

Nici nu mai incape indoiala ca e mult mai distractiv sa iti iei grupul de prieteni si sa mergeti la catarat decat sa iesiti sa beti ceva. Experientele impartasite si obiectivele comune stau la baza prieteniilor de lunga durata. Cand te catari, te bucuri in plus de beneficiul de a va sprijini unul pe altul pentru a ajunge mereu mai departe si pentru a va depasi limitele.
Este o experienta care iti da forta si exista intotdeauna optiuni noi de incercat si noi provocari de depasit.

Daca nu te-ai gandit niciodata sa te apuci de escalada indoor, ia-o ca pe o provocare personala si incearca mereu ceva nou! Indrazneste sa iesi din zona ta de confort si vei vedea ca te vei intoarce mereu la sala.

Sursa: https://methodclimb.com/9-powerful-ways-rock-climbing-takes-your-fitness-to-the-next-level/