X

O multime de lucruri pot merge prost cand te afli la o inaltime de minim 300-400 de metri si uneori chiar la 1000 de metri deasupra pamantului. Si bineinteles ca asta e tot ce ai in minte atunci cand te ridici de la sol deasupra lacurilor si dealurilor, in ceva ce seamana mai degraba cu un cos de picnic ceva mai mare, pe care tot ce il tine in aer este un balon urias in care se aprind din cand in cand niste flacari… Aceasta e imaginea panicarda a lucrurilor…

Insa cand ajungi la propriu in aer, acest gand abia daca mai palpaie in mintea ta, ocupata acum de frumusetea care te inconjoara din toate partile si care iti capteaza toata atentia. Alunecarea usoara a balonului cu aer cald te face sa uiti ca exista, si simti pur si simplu ca zbori. Iar aceasta e imaginea idilica a lucrurilor…
Insa daca e sa fim realisti, vom spune ca vei trai atat inainte de a te urca in balonul cu aer cald si la ridicare, cat si in aer si la coborare o multime de stari si sentimente amestecate, de la teama la adrenalina, de la panica la relaxare si visare…
Daca vrei sa iesi la o tura cu balonul de aer cald, iata care sunt lucrurile pe care trebuie neaparat sa le stii.

1. Pregateste-ti portofelul. Zborurile cu balonul cu aer cald nu sunt printre cele mai ieftine distractii. Te poti astepta la un pret care incepe de la aproximativ 500 de lei si poate ajunge si pana la 2200 de lei pentru un zbor romantic in cuplu. Durata zborului este de aproximativ o ora.

2. Nu uita ca vremea este capricioasa. Zborul cu balonul cu aer cald este complet dependent de vreme, iar daca afara ploua sau vantul este prea puternic, zborul poate fi anulat. Asadar atunci cand faci o rezervare tine cont ca exista sanse mari sa ti se reprogrameze zborul. Din acest motiv e mai bine sa ai macar doua zile la dispozitie pentru aceasta activitate.

3. Pregateste-te sa fii mai apropiat decat ti-ai dori de colegii de zbor. Cel mai probabil te vei afla in balon alaturi de alte persoane necunoscute. In general e bine sa iti gasesti un loc si sa tii de el. Pilotul poate roti, de asemenea, balonul astfel incat sa ai parte de o experienta completa de 360 de grade. Daca nu iti place sa te inghesui, ia in calcul si un zbor privat.

4. Lasa pastilele acasa. Zborul intr-un balon cu aer cald nu este o exprienta extrem de “zguduitoare”. Cosul abia daca se misca, asa ca in mod cert nu merita sa iei un tratament serios pentru rau de mare decat daca esti predispus la rau de miscare in general. Daca poti merge cu masina, nu vei avea nicio problema nici in balonul cu aer cald.

5. Gaseste-ti o pozitie stabila pentru aterizare. Atunci cand aterizezi, prima atingere poate fi lina, dar poti avea parte si de hurducaturi si uneori chiar de rasturnari… asa ca incearca sa stai cat mai stabil. Pana la urma, si aterizarile mai in forta fac parte din farmecul zborului cu balonul.

6. Alege o tinuta adecvata. Din cauza aglomeratiei si inghesuielii, ar fi bine sa porti pantaloni lungi sau scurti atunci cand mergi intr-un zbor cu balonul. Fustele si kilturile sunt putin nepractice pentru aceasta activitate. De asemenea, imbraca-te in concordanta cu vremea de afara. Desi arzatorul urias face ceva caldura in jur, daca afara e frig tot va trebui sa-ti iei un pulover si o pereche de manusi.

7. Ia-ti la tine o camera. Doar ca… poate nu chiar un DSLR. Cand bine vorba de zborul cu balonul cu aer cald, varianta ideala este o camera GoPro. Faptul ca este mica si usor de manevrat o face alegerea perfecta si, in plus, nu va trebui sa iti faci griji ca iti cade vreo lentila la aterizare.

8. Tine cont ca oamenii care zboara cu balonul sunt mai draguti. Mare parte din zborurile cu balonul reprezinta ori celebrari de momente speciale, ori cadouri pentru zile de nastere, aniversari sau absolviri. Cu alte cuvinte, toti ceilalti din balon sunt fericiti si plini de adrenalina. Iti vei face prieteni rapid intr-un astfel de context.

9. Zborul cu balonul da dependenta. Se intampla de multe ori ca imediat ce aterizezi sa nu iti doresti nimic altceva decat sa urci din nou in aer. O ora de zbor este magica, o exprienta speciala, ce imbina o sumedenie de stari si pe care in mod cert iti vei dori sa o faci din nou. Asa ca fii pregatit ca un zbor sa se transforme in doua, maine-poimaine in trei, iar in scurt timp vei avea deja un hobby si, cine stie, poate chiar un balon al tau…