X

O bucatarie armonioasa si bine condusa functioneaza intr-un mod profesionist, ca o multime de piese in miscare, care reusesc cumva sa se imbine in mod perfect in haosul unei zile aglomerate. Probabil ca de la distanta, bucataria unui restaurant da senzatia unei multimi care face exact acelasi lucru, aproape ca o linie de asamblare, dar privind mai atent, constati ca totul functioneaza dupa un anumit model, intr-un ritm anume.

Trebuie sa fii capabil sa muncesti din greu pentru a fi bucatar, insa doar munca nu te face sa fii un chef bun. Experienta si invatarea continua iti dau ocazia sa devii din ce in ce mai bun, pana cand ajungi sa fii un adevarat chef. Poti incerca sa patrunzi in tainele meseriei cu cateva cursuri de gatit care iti vor deschide apetitul pentru invatare sau perfectionare.

Cum devii dintr-un bun bucatar, chef

Un chef este bucatarul care poate gati cu ochii inchisi, dar care in acelasi timp are capacitatea de a conduce, de a manageria si de a crea operatiuni de succes intr-o bucatarie. Una dintre principalele probleme este ca partea tehnica a jobului, cea care tine de indemanare, necesita un set complet diferit de aptitudini decat celelalte componente esentiale ale jobului. Asa ca da, exista skill-uri si tehnici practice de care ai nevoie, dar si alte tipuri, care te fac chef.

Pentru ca un chef sa isi poata exprima viziunea creatoare, el are nevoie sa gestioneze si sa puna laolalta si alte entitati. Chefii sunt diferiti de alti artisti a caror munca duce direct la opera pe care o creaza – un scriitor scrie, un pictor picteaza… Chefii au o serie de variabile care afecteaza modul in care conduc un business. Iata mai jos care sunt talentele si aptitudinile de care are nevoie un chef.

1. Gatitul

Pentru a fi chef trebuie sa fii, in primul rand, cel mai bun bucatar din institutie. Daca linia de bucatari sau sous-chefi cu care lucrezi are intrebari cu privire la o tehnica, trebuie sa fii acolo pentru a-i ajuta. Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa detii toate raspunsurile, dar in mod cert vei descoperi din ce in ce mai multe, pe masura ce petreci timp in bucatarie. Pana cand nu vei stapani maiestria tehnica de a gati in situatii tensionate, nimeni, nici macar staful alaturi de care lucrezi, nu te va lua in serios.

2. Viziunea

Un artist reuseste sa vada lucruri ce nu exista inca si gaseste moduri de a le aduce la viata. Asta fac si chefii prin preparatele si meniurile pe care le gandesc. O viziune iti poate starni teama, pentru ca va trebui sa depui toate eforturile pentru a o pune si in practica. Este infricosator pentru ca nu stii cum vor raspunde clientii, sefii si angajatii, insa curajul de a-si pune viziunea in practica este cel care ii face pe chefi o specie aparte de artisti.

3. Priceperea la cifre

Daca nu poti evalua mental un preparat in 15-20 de secunde, nu esti un chef. Asta indica in mod cert ca nu ai petrecut destul timp evaluand meniuri, facand retete si aranjand preparate pe farfurie. Trebuie sa stii cat costa fiecare farfurie de mancare, in asa fel incat sa poti evalua un meniu. In plus, trebuie sa poti standardiza retetele, sa estimezi munca, sa gestionezi inventarul sau sa incerci sa reduci motoarele cand vremurile sunt grele.

4. Sistematismul

Majoritatea bucatarilor sunt prin natura lor usor dezorganizati si dezordonati. In timp, insa, vei realiza ca pentru a deveni un bucatar mai bun trebuie sa iti organizezi timpul si zona de lucru. Trebuie sa creezi retete si procese de preparare care sa iti puna echipa in pozitia cea mai buna pentru a reusi. Trebuie sa incerci sa faci mereu lucrurile mai eficiente si mai productive, fara sa faci rabat la calitate.

5. Inteligenta emotionala

Cu cat profesia de chef devine o forma de exprimare a sinelui, cu atat mitul bucatarilor nemernici in bucatarie incepe sa dispara. Chefii si managerii trebuie sa poata fi capabili sa gestioneze oameni, sa ii faca sa se simta apreciati pentru munca pe care o fac si sa dovedeasca prin actiuni ca ii pot sustine. Pentru a fi un chef de succes trebuie sa poti relationa cu oamenii, sa ii faci sa se bazeze pe tine si sa simta ca sunt o parte din ceea ce construiesti.

Condu echipa, recunoaste meritele oamenilor, disciplineaza-i cand e cazul, da-le sansa de a gresi, iar cand gresesc poarta-te intr-un fel care sa le permita sa inteleaga si sa evolueze ca bucatari si ca oameni. Un chef poate avea totul pus la punct, dar daca nu se poata baza pe un grup solid, nu are nimic!

6. Disciplina (standardul pentru excelenta)

Totul incepe de la varf. Majoritatea bucatarilor nu sunt pregatiti sa devina chefi pentru ca nu stiu cum sa isi seteze standardul. De la cultura organizationala pana la curatenie, relatii cu clientii, prezentarea farfuriei… totul porneste de la chef! De ce unele restaurante au standarde atat de scazute pentru produsele care ies din bucatarie? Poate asa au inceput, sau poate ca situatia s-a degradat in timp, insa indiferent de motiv exista un grup de oameni care permit unei farfurii slabe sa iasa din bucatarie.

7. Munca sustinuta

Dintre toate modurile de a dovedi ca vrei ceva in viata, nimic nu arata mai mult asta decat faptul ca te chinui din rasputeri sa realizezi un lucru care inseamna ceva pentru tine. Cei mai buni chefi din lume sunt intotdeauna primii care intra in bucatarie dimineata si ultimii care pleaca.

8. Perspectiva

E nevoie sa inveti de la alti oameni si sa lucrezi pentru ei pentru a intelege ce tip de bucatarie, ce arome si ce stiluri te reprezinta si ce vrei sa faci. Perspectiva nu se poate obtine la 20 de ani si uneori nici la 30. Pentru a o avea trebuie sa fii atent la munca pe care o faci si, din cand in cand, sa incerci sa faci un pas in spate, sa iti asculti inima si sa spui: “Vreau sa fac asta. Asta sunt eu!”

Sursa: https://medium.com/@chefchris/8-things-that-actually-make-you-a-chef-a9a68fd0c6f