X

Ti-e teama sa zbori cu avionul? Ei bine, nu esti singurul! Insa din fericire exista si solutii care te pot ajuta sa depasesti aceasta frica. Urmeaza cei 8 pasi de mai jos, recomandati in cadrul workshop-ului de succes “Libertatea de a zbura acum”, al Dr. Martin N. Seif, si iti vei invinge toate fricile!

1. Ocupa-te de resorturile fricii.

Primul pas pentru a depasi frica este sa intelegi exact ce anume te sperie cel mai tare si sa analizezi modul in care se declanseaza reactia de anxietate. Obiectivul tau principal este acela de a identifica resorturile tale specifice, astfel incat sa iti gestionezi frica atunci cand nivelul de anxietate este scazut. Intelegand si invatand ce anume te face sa ai o stare proasta, vei reusi mult mai usor sa impiedici instalarea acelei stari.

2. Urca in avion in cunostinta de cauza.

Anxietatea infloreste acolo unde exista lipsa de informare si ignoranta, nefacand decat sa alimenteze gandurile catastrofale de tipul “cum ar fi sa…?”. Insa atunci cand esti bine informat, acel “cum ar fi sa…” este limitat de fapte reale. Afla cat mai multe despre aceste fapte. Nu vei scapa complet de anxietate, insa in mod cert vei reusi sa o gestionezi mai usor.

3. Atentie la Anticiparea starii de anxietate.

Anxietatea anticipatorie este ceea ce simtim atunci cand anticipam frica. Adesea aceasta este cea mai intensa senzatie de anxietate pe care o vei trai in timpul unui zbor, insa ea nu este un indicator exact al modului in care te vei simti in avion. Foarte frecvent anxietatea anticipatorie este cu mult mai pronuntata decat ceea ce vei simti de fapt in situatia reala.

4. Delimiteaza frica de pericol.

De cele mai multe ori este foarte greu sa facem distinctia intre anxietate si pericol real, pentru ca organismul uman reactioneaza exact in acelasi mod la ambele stari. Ai grija sa iti etichetezi corect frica drept anxietate. Spune-ti tot timpul ca anxietatea este cea care te face sa simti ca ideile infricosatoare pe care le ai par mai probabile si nu uita ca daca te simti anxios nu inseamna neaparat ca esti cu adevarat in pericol! Esti in siguranta chiar si atunci cand simti o stare de anxietate intensa.

5. Nu asculta de instincte.

Partea 1. Anxietatea pacaleste simtul ratiunii. Ea te va pacali si te va face sa te simti in pericol atunci cand esti in perfecta siguranta. Instinctele iti vor spune intotdeauna in aceste momente sa eviti, dar ascultand de instinct nu vei reusi decat sa iti intaresti anxietatea.

Partea 2. Poti pacali anxietatea. Ca regula, e bine sa faci exact contrariul a ceea ce iti spune senzatia de anxietate. Lupta cu ceea ce iti spune anxietatea, dar imbratiseaza disconfortul pe care il aduce starea de anxietate.

6. Atenueaza ceea ce te sperie in timpul zborului.

Pentru a gestiona anxietatea atunci cand apar turbulentele (motivul fricilor celor mai multi dintre cei care zboara cu avionul) invata cate ceva despre avioane si despre modul in care sunt gandite sa faca fata turbulentelor. Concentreaza-te pe gestionarea anxietatii, mai degraba decat pe momentul in care se vor termina turbulentele sau pe cat de grave pot fi. Nu uita ca esti in siguranta!

7. Invata-i pe cei cu care zbori cum te pot ajuta.

Cei alaturi de care zbori trebuie sa stie ce anume te sperie, dar si ce te poate ajuta cel mai mult sa faci fata starii de anxietate in timpul zborului. Sarcina ta este, asadar, aceea de a fi clar cu privire la factorii declansatori ai starii de frica si sa ceri anume ceea ce stii ca este util si ca iti face bine.

8. Apreciaza fiecare zbor la justa lui valoare.

Expunerea este ingredientul activ al depasirii fobiei pe care o ai. Fiecare zbor iti ofera sansa de a-l face mai usor pe urmatorul. Obiectivul tau este acela de a-ti antrena creierul sa devina din ce in ce mai putin sensibil la factorii declansatori ai fricii.

Sursa: https://adaa.org/understanding-anxiety/specific-phobias/treatment/8-Steps-to-Overcoming-Your-Fear-of-Flying