E drept ca stresul nu prea are parte de publicitate favorabila, insa efectele sale asupra organismului nu trebuie neaparat sa fie mereu negative. Cand glandele suprarenale elibereaza in fluxul sanguin adrenalina si cortizol (hormonul stresului), creand binecunoscutele pusee de adrenalina, corpul uman activeaza o stare de alerta fizica si mentala superioara. Cata vreme aceasta stare nu este una de lunga durata, acea izbucnire de combustibil uman poate fi un lucru benefic. Iata, in cele ce urmeaza, de ce.
1. Te poate ajuta cand ai un termen limita
Stii persoane care sunt convinse ca pot gandi mai rapid cand sunt pe fuga? Ei bine, nu este doar in imaginatia lor! Atunci cand organismul este inundat de adrenalina, creierul este implicat, concentrat si gata sa faca fata mult mai rapid sarcinilor cognitive. Cercetatorii au comparat acest impuls de vigilenta cu momentul in care bei cafea.
2. Vederea devine mai buna
Pentru ca adrenalina are ca scop sa pregateasca organismul pentru a reactiona la o amenintare perceputa, o consecinta a puseului de adrenalina este dilatarea pupilelor. Atunci cand pupilele se dilata, vei simti ca vezi mai bine, permitand patrunderea unei cantitati mai mari de lumina. Persoanele care sufera de glaucom luau odinioara adrenalina sintetizata pentru a reduce presiunea asupra ochiului.
3. Respiratia este mai usoara
Desi stresul te poate face sa te simti excesiv de tensionat, adrenalina da semnalul pentru muschii netezi din organism sa se relaxeze. Aceasta categorie include bronhiolele din plamani, care pot usura respiratia. De aceea persoanele care sufera de astm produc in general o cantitate mare de adrenalina in organism, iar uneori in timpul unei crize au nevoie sa isi injecteze suplimentar adrenalina.
4. Alte experiente sunt accentuate
Urmarirea unui film de groaza te poate face sa simti cum tensiunea arteriala urca. Si atunci, de ce le place oamenilor sa se uite la filme de groaza? Acea stare de vigilenta maxima si de agitatie raman adesea si dupa ce filmul se termina. Cercetatorii numesc aceasta stare “proces de transfer al starii de agitatie”, iar efectul sau este intensificarea oricarui sentiment, fie el pozitiv sau negativ, pe care cineva il resimte dupa, si care il face sa isi doreasca mai mult.
5. Poate bloca durerea
Ai vazut vreodata pe cineva care are o leziune importanta purtand o conversatie normala? Fie ai de-a face cu o persoana extrem de rezistenta, fie pur si simplu se bucura de un prim beneficiu al faptului ca glandele suprarenale raspund unei situatii de criza. Cand fluxul sanguin este saturat cu adrenalina si noradrenalina, dorinta rezultata de a ramane in viata interfereaza adesea cu perceptia durerii. Nu este un calmant natural pentru durere – odata ce scade adrenalina, probabil ca rana va incepe sa te doara si vei simti pulsatiile – dar iti distrage mintea de la concentrarea asupra senzatiilor de durere.
6. Poate stimula sistemul imunitar
Stresul cronic te poate secatui de energie, dar atunci cand este eliberata in doze mici si pentru durate reduse, adrenalina poate avea efectul opus: faptul ca esti intr-o stare de alerta ridicata iti stimuleaza de fapt sistemul imunitar. La fel cum adrenalina pregateste fiecare parte din organism pentru un “atac”, ea imbunatateste si capacitatea de a lupta cu infectiile, cel putin temporar.
7. Vei simti ca ai mai multa forta
Dincolo de povestile apocrife despre parintii care “lupta” cu masini masive pentru a salva un copil sau o pisicuta, oamenii de stiinta cred ca este posibil sa reusesti sa accesezi mai mult din puterea absoluta pe care o detii, atunci cand esti supus stresului. Fara sa se gandeasca in mod constient la asta, unele persoane pot reusi sa isi depaseasca limitele obisnuite intr-o moment in care sunt alimentati de stres. Iata deci o posibila explicatie pentru faptul ca multe recorduri sunt stabilite la Jocurile Olimpice – intr-un mediu cu o presiune foarte ridicata si cu multa vizibilitate – si nu intr-o pivnita.
8. Poate contribui la incetinirea procesului de imbatranire
Puseele scurte de adrenalina nu sunt ignorate de catre organismul uman nici la nivel molecular: el reactioneaza, astfel, prin cresterea cantitatii de antioxidanti din sistemul tau, care combat radicalii liberi responsabili pentru procesul de imbatranire si pentru deteriorarea tesuturilor.
Comentarii recente