X

Te simti stresata? Ei bine, nu esti singura! Se pare ca 70% dintre mamele din SUA spun ca maternitatea este “incredibil de stresanta”. Iar 96% dintre acestea sustin, de asemenea, ca mamele de astazi sunt cu mult mai stresate decat erau mamele noastre odinioara.

Ce anume declanseaza Angoasa Mamei? Poate fi vorba despre orice, de la nesiguranta financiara, un stil de parenting mai intensiv, asteptarile mai mari cu privire la succesul copiilor, pana la lipsa sprijinului, foamea de timp, cererile din relatii si temerile ca lumea este un loc mult mai periculos pentru copiii de astazi.
Insa mai important decat cauzele angoasei mamelor este modul in care stresul necontrolat poate afecta atat sanatatea personala, cat si starea de bine a intregii familii.

Mamele pentru care stresul este o problema cronica au tendinta de a fi mai insensibile fata de copii. Studiile arata, de asemenea, ca puterea unui parinte de a gestiona stresul este un indicator puternic al calitatii relatiei cu copiii si al nivelului de fericire resimtit de acestia.

Teste rapide pentru stres

Cum poti sti daca stresul pe care il resimti iti afecteaza copiii? Ai mai jos doua teste rapide care te vor ajuta sa afli, insa trebuie sa fii sincera!

Testul mediului de acasa

Casa voastra este un loc in care tu si copiii va puteti elibera de stres? Exista rasete si momente in care sa va bucurati unul de compania celuilalt intr-un mod relaxat?

Testul perceptiei mamei

Daca ai cere copiilor tai sa te descrie, ar spune ca esti in general calma, ca ai timp sa ii asculti si ca esti o persoana cu care le face placere sa stea? Sau ar spune, dimpotriva, ca esti mereu agitata, tensionata si stresata?

Daca mediul tau de acasa este marcat de stres, iar copiii te vor descrie ca fiind “tensionata, obosita si iritabila”, inseamna ca e momentul sa iti verifici nivelul de stres. Iata mai jos sapte factori care vor ajuta orice mama sa se elibereze de stres. Poti pune aceste idei in aplicare chiar acum; nu trebuie decat sa gasesti o strategie adecvata nevoilor tale! Iar vestea buna este ca poti incerca aceste trucuri chiar alaturi de copii, ceea ce inseamna ca toata lumea se va bucura de faptul ca vei reusi sa-ti gestionezi stresul.

1. Invata care sunt semnele de stres

Daca inveti sa identifici modurile in care reactionezi la stres, vei putea atenua reactiile cauzate de suprasolicitare. Semnele comune de stres includ:

  •  tensiunea arteriala crescuta sau un ritm cardiac marit, care te pot face sa te simti putin ametita;
  •  vorbitul tare sau tipatul;
  •  iritabilitatea, lipsa de rabdare sau momentele de eroare de rationament.

Imagineaza-ti cum iti afecteaza aceste comportamente copiii! Concentreaza-te asupra corpului tau pana cand identifici semnalele de alarma!

2. Ia o pauza

Probabil ca nu vei putea sa eviti complet stresul. Insa poti evada pentru cateva minute pentru a te simti mai putin coplesita. Daca iti acorzi sansa de a lua o pauza mica de la stres, in general va fi suficient pentru a te decompresa sau pentru a capata o perspectiva noua. Poti incerca, astfel:

  •  Un time-out de la jobul de mama – pune pe usa de la dormitor un semn cu “nu deranjati”, asculta o muzica relaxanta sau gandeste-te la imaginea unui loc relaxant. Acorda-ti fix cinci minute pentru a reduce presiunea.
  •  Instituie regula “pauzei de 10 minute”. Educa-ti copiii ca e in regula sa plece pentru 10 minut, iesind astfel dintr-o situatie pana cand simt ca isi recapata controlul. Exista chiar familii care aleg un fel de semnal, ca de pilda un gest cu mana, care inseamna ca persoana in cauza necesita timp pentru a elibera presiunea pe care o simte.

3. Gaseste solutii pentru momentele de tensiune maxima

Exista anumite momente previzibile in care nivelul de stres al unei mame atinge cote maxime. Un astfel de moment este dimineata, cand toata lumea se grabeste sa iasa pe usa, sau seara cand fiecare vrea altceva la cina, cand sunt teme si ghiozdane de facut si cand toata lumea e obosita si agitata.

Identifica momentele in care te simti cel mai nervoasa si gaseste un mod simplu de a reduce conflictele in aceste momente fierbinti. De pilda, daca diminetile sunt stresante pentru ca cei mici nu gasesc sau nu se pot decide ce sa poarte, pregatiti impreuna hainele cu o seara inainte. Daca ai intrat in stresul ca nu gasesti cheile de la masina, fa inca un set. Lista de idei salvatoare este lunga. Tot ce ai de facut este sa identifici cauzele agitatiei si sa incerci sa gasesti solutii intr-un mod rational.

4. Invata tehnici de respiratie profunda si meditatie

Respiratia abdominala profunda, meditatia si rugaciunea au rezultate dovedite in sensul reducerii stresului si, in plus, ele ajuta corpul sa se relaxeze. Mai mult decat atat, ii poti invata chiar si pe copii strategiile care ii vor ajuta sa scape de stres.

Iata cum poti incepe:

  •  Foloseste respiratii lente si profunde. Inspira usor pana numeri la 5, fa pauza doua masuri si apoi expira usor in acelasi mod, numarand din nou pana la 5. Repetarea acestei secvente va reusi sa te relaxeze la maximum. Te poti juca alaturi de cei mici folosind baloane de sapun si moristi care ii vor ajuta sa respire profund.
  •  Incearca metoda liftului. Inchide ochii, respira usor de trei ori si imagineaza-ti ca esti intr-un lift la ultimul etaj al unei cladiri foarte inalte. Apasa pe butonul Parter si priveste cum se aprind pe rand toate luminile de la fiecare etaj. Cat timp coboara ascensorul, stresul va disparea.

5. Faceti sport in familie

Numarul de cercetari care arata ca sportul tine stresul la distanta este din ce in ce mai mare, fie ca este vorba despre mers pe jos, mers pe bicicleta, inot, baschet sau orice altceva. Tot secretul este sa gasesti tipul de sport care iti place. Si mai bine, gaseste o strategie prin care sa poti face sport alaturi de copii, astfel incat toata lumea sa se bucure.

  •  Mers pe jos: mergi singura, cu copiii sau fa o plimbare scurta in fiecare zi alaturi de o prietena, mama la randul sau.
  •  Scapa de tensiune pedaland: nu e nimic mai placut decat sa mergi pe bicicleta alaturi de copii.
  •  Elimina stresul prin dans: o sesiune de dans spontana, de 10 minute, alaturi de copii te poate ajuta foarte mult sa scapi de stres, fie ca muzica este una pentru copii sau Coldplay.

6. Nu uita sa razi

Asociatia Americana pentru Psihologie sustine ca stresul este vizibil si pe chipul oamenilor. Rasul, zambetele si chicoteala te pot ajuta sa scapi macar partial de aceasta tensiune. Cand a fost ultima data cand ai ras cu pofta alaturi de copii? Gaseste moduri de a aduce putina distractie in viata voastra pentru a reduce stresul si pentru a crea amintiri distractive.

Fii spontana: sarbatoreste ziua cainelui facand o prajitura cand nimeni nu se asteapta, fa farse membrilor familiei, pune copiilor cate o surpriza in ghiozdan, uitati-va impreuna la un program de stand-up comedy seara. Distreaza-te, pur si simplu!

7. Gaseste un grup sau o persoana care sa te sustina

Adevarul este ca dedicam atat de mult timp copiilor, incat uitam de timpul necesar pentru nevoile noastre sociale, fie ca este vorba despre partenerul de viata, fie ca este vorba despre grupul de prietene. Relatiile te ajuta sa reduci stresul si sa refaci echilibrul.

  •  Nu te stresa singura cu privire la copii si la educatia acestora. Impartaseste-ti grijile cu o alta mama si fii si tu, la randul tau, sprijin pentru aceasta. A vorbi despre stres cu o persoana care simte aceleasi lucruri si careia ii pasa iti poate reduce anxietatea. Te poti alatura, de asemenea, unui grup de mame cu care impartasesti aceleasi griji si intrebari.
  •  Programeaza intalniri romantice. Intalnirile nu trebuie sa fie neaparat costisitoare: poate fi vorba despre iesiri in parc, despre un film vazut impreuna pe canapea, seara tarziu cand toata casa doarme, sau despre a sta in masina pe aleea din fata casei cu vin si branzeturil preferate. Este doar un timp pe care il vei petrece impreuna cu partenerul de viata, fara stres si fara strigatele copiilor.

Exista un motiv pentru care insotitoarele de zbor ne amintesc intotdeauna ca parintii sunt cei care trebuie sa-si puna primii masca de oxigen si abia apoi sa o puna si celor mici. Nu putem avea grija de familiile noastre decat daca alocam timp pentru noi insine, iar mamele sunt celebre pentru fapul ca se lasa mereu pe ultimul loc… Fa-ti timp pentru tine insati! Ai grija sa iti verifici constant nivelul de stres. Pana la urma, o mama fericita si mai putin stresata inseamna copii fericiti si mai putin stresati. Asa a fost intotdeauna si asa va fi mereu!

Sursa: https://www.today.com/parents/7-tricks-help-stressed-moms-chill-out-1C7397996