X

7 ianuarie

7 ianuarie, sfarsitul Sarbatorilor de iarna

Maine este o zi mare, o zi in care toti cei care poarta numele de Ion, Ioan, Ionel, Ionut, Ioana, Ionica, Ionela, Nelu, Nela si derivatele (adica aproximativ 2 milioane de romani) vor fi rasfatati si sarbatoriti de cei dragi, pentru ca maine, 7 ianuarie, este una dintre cele mai importante zile din calendarul crestin, Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos in raul Iordan. De asemenea, ziua de 7 ianuarie marcheaza, din pacate, sfarsitul Sarbatorilor de iarna…

Putini sunt cei care nu cunosc aceasta data, insa cati dintre noi ne amintim povestea Sfantului Ioan Botezatorul din cartile de religie din clasele primare?

7 ianuarie, ziua celui mai important dintre sfinti

Sfantul Ioan Botezatorul, ultimul mare profet, s-a nascut in cetatea Orini, iar nasterea sa a fost vestita tatalui sau, Zaharia, de catre ingerul Gavriil; pentru ca Zaharia nu a crezut in vorbele ingerului care i-a adus vestea ca rugaciunile i-au fost, in sfarsit, ascultate, este pedepsit, ramanand fara grai pana in ziua nasterii fiului sau. In ziua a opta dupa nasterea pruncului, intrebat care-i va fi numele, Zaharia scrie pe o tablita “Ioan”, acesta fiind numele indicat de ingerul vestitor, clipa in care glasul i-a revenit si a inceput sa vorbeasca despre misiunea fiului sau pe pamant.

Avand menirea de a-i pregati pe oameni pentru primirea Mantuitorului, Sfantul Ioan ii indeamna sa se pocaiasca, ii impinge catre inocenta si intelepciune si ii boteaza in raul Iordan pentru ca toate pacatele sa le fie iertate, mustrandu-i pe cei ale caror regrete nu erau sincere. Atunci cand il boteaza pe Iisus Hristos, un porumbel alb, simbol al Sfantului Duh, se coboara asupra Sa…

Sfantul Ioan Botezatorul purta, conform Evangheliei dupa Marcu, o haina din par de camila, o curea de piele si se hranea cu lacuste, considerate curate in Vechiul Testament si cu miere.

Moartea Sfantului Ioan reprezinta unul dintre cele mai marcante episoade biblice, petrecandu-se la unul dintre ospetele lui Irod, in cadrul caruia fiica Irodiadei, sotia lui Irod, ii cere acestuia capul lui Ioan Botezatorul, intemnitat… iar imparatul, desi il privea pe Ioan ca pe un prooroc si asculta cu placere vorbele sale, i-a indeplinit dorinta.

7 ianuarie si obiceiuri de sarbatoare

7 ianuarie
Unul dintre obiceiurile care se practica si astazi in ajunul zilei de 7 ianuarie este Botezul Ionilor, cei ce poarta acest nume fiind condusi cu alai la un rau si botezati de catre preoti, prin turnarea de apa sfintite peste cap. Un alt obicei este Vergelul, care inca este practicat in unele localitati din Maramures, unde tinerele nemaritate sunt luate de acasa impreuna cu un cos de alimente, impodobit cu sterguri cu dantela de catre feciori si sarbatoresc impreuna Vergelul cu joc si cantec pana in zori, marcand astfel sfarsitul Sarbatorilor de iarna.

Ei bine, maine este o zi frumoasa, iar noi iti dorim sa te bucuri din plin de ea si sa nu uiti sa le urezi “La multi ani!” si sa-i sarbatoresti pe cei dragi asa cum se cuvine! Iar daca esti in cautare de daruri, poti alege unul dintre numeroasele cadouri perfecte din magazinul nostru de experiente memorabile! 🙂