X

V-ati intrebat vreodata ce este cu aceasta zi din an in care toata lumea este cuprinsa de febra cumparaturilor? Unde si cum a aparut acest eveniment? De ce este numit Black Friday si nu altfel?

Poveste incepe in anii ‘60, la americani, de Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day) si se refera la vinerea imediat urmatoare acestei sarbatori, cand cei mai multi au liber.

  1. Da, dar de ce vineri? Thanksgiving Day este sarbatorita in ultima joi a lunii noiembrie, iar a doua zi, vineri, este zi libera. Volumul mare de cumparaturi, alaturi de reducerile deloc de neglijat oferite de comercianti au dus, in timp, la o explozie a achizitiilor in aceasta zi.bf3
  2. Desi termenul “black” are o conotatie negativa, se refera la o practica a comerciantilor din acea perioada, de a-si scrie pierderile cu rosu in registrele lor contabile, iar in aceasta zi de vineri inregistrau numai profituri, pe care le notau cu negru.bf9
  3. Philadelphia anilor ’60 este orasul care a oferit notorietate termenului Black Friday. Politistii, urmati de soferii de autobuze și de taxiuri, au inceput sa vorbeasca despre aceasta zi ca fiind Vinerea Neagra, din cauza aglomeratiei din trafic, de pe trotuare si din magazine.bf5
  4. Stramosul zilei de Black Friday a fost parada canadiana in care Mos Craciun anunta inceperea sezonului de cumparaturi de iarna. Prima parada s-a tinut pe 2 decembrie 1905.
  5. Se pare ca termenul de “Black Friday” a inceput sa fie folosit in anul 1951, cand muncitorii obisnuiau sa se imbolnaveasca in vinerea care urma Zilei Recunostintei, obtinand astfel 4 zile consecutive libere.
  6. Un zvon spune ca, la origini, Black Friday are legatura cu sclavagismul. In vinerea urmatoare Zilei Recunostintei, stapanii de sclavi ii vindeau pe acestia cu mai putini bani, pentru a ajuta la pregatirile de iarna (taiat si depozitat lemne, constructii de case).
    bf1