Degustarea de vinuri este o experienta subiectiva din cateva perspective diferite. In primul rand, degustarea de vinuri in sine este o experienta extrem de personala. Preferintele gustative individuale si experientele pot varia in functie de tipul de vin pe care il degusti. In plus, locatia si setting-ul in sine pot avea un efect extrem de important asupra modului in care mintea ta interpreteaza experienta per ansamblu.
Vom expune mai jos 6 moduri principale de a participa la o degustare de vinuri la o crama si/sau la o podgorie, in asa fel incat sa fii pregatita si sa iti planifici mai bine urmatoarea vacanta de degustare. Tine cont ca aceste metode variaza in functie de crama sau de podgorie si e foarte posibil sa nu gasesti in orice locatie toate optiunile listate mai jos.
Ca atare, fa un research minim cu ceva timp inainte de a-ti planifica vizita si afla tot ce trebuie sa stii despre locatia in care mergi. Varianta ideala este sa iei legatura cu reprezentantii podgoriei inainte de vizita, in asa fel incat sa stii exact la ce sa te astepti.
Fiecare crama si podgorie existenta in lume ofera o experienta diferita. Fie ca se diferentiaza in functie de soiurile de struguri pe care le cultiva, de estetica interioara si exterioara, de arhitectura, de peisaje, de bucatarie, sau de experienta de vizitare in sine – este ideal sa vizitezi cateva crame si podgorii intr-un tur al podgoriilor, in asa fel incat sa ai sansa de a vedea toate aceste varietati si sa ai o experienta plina de satisfactii.
Degustarea in camera butoaielor
Pentru pasionatii de vin care au o fascinatie aparte fata de modul in care este produs si imbatranit vinul, degustarea in camera butoaielor ofera experienta unica de degustare a vinului inainte ca acesta sa fie imbuteliat si, in general, inainte de a ajunge la deplina sa maturitate si la potentialul maxim.
In cadrul acestui tip de degustare, un membru al echipei de vinificatie te va insoti in camera cu butoaie a viticultorului, unde vinurile sunt stocate in butoaie de stejar pana cand sunt suficient de mature incat sa fie imbuteliate. In timpul acestei degustari, angajatul cramei va utiliza un instrument de degustare a vinului numit “hot de vin” – similar ca aspect unui pai din plastic – pentru a extrage o cantitate mica de vin din partea de sus a butoiului. Acest esantion este apoi degustat pentru a evalua cat de departe a ajuns vinul in procesul de maturare.
Barul de vinuri
Cele mai multe dintre podgoriile si cramele din lume, indiferent cat de mici sau mari sunt, care ofera experiente de degustare a vinului, vor avea si un bar de vinuri. In acest amplasament in general casual, vizitatorii podgoriei sunt incurajati sa mearga catre bar pentru a degusta in voie. Clientii pot comanda adesea cate un “flight” de vinuri – un asortiment de cate 5-6 soiuri de vin, fiecare in cantitate de 30 de ml – pentru a degusta un numar mai mare de vinuri intr-o singura sesiune de degustare. Cel mai adesea, o data ce ai incercat un flight de vinuri, poti lua apoi un pahar de vin care ti-a placut cel mai mult. In acest punct, podgoriile vor incerca sa te determine sa cumperi o sticla din vinul tau favorit, pentru acasa. Tine cont ca uneori la barul de vinuri se servesc branzeturi, carne si platouri cu mancare, pe care le poti consuma alaturi de esantioanele de bauturi.
Aceasta este de departe cel mai comun tip de degustare de vinuri la care te poti astepta cand faci o calatorie de degustare, si in general nu necesita programari.
Degustarea in podgorie
Acesta este stilul favorit de degustare al multor pasionati ai domeniului. Pentru o degustare la podgorie, un viticultor te va intampina in general in podgoria sa si te va conduce pe toata proprietatea, pentru a vedea locul unde se cultiva vita de vie din care este produs vinul. Odata ajuns acolo, angajatul de la podgorie va deschide o varietate de stiluri de vinuri propuse de podgorie, spre degustare.
Aceasta este practic cea mai captivanta, cea mai reala si, cu siguranta, cea mai memorabila experienta de degustare de vinuri. Nu numai ca stai efectiv pe pamantul pe care este cultivata vita de vie din care bei, dar faptul ca te afli in natura, bucurandu-te de peisaje si de soarele care iti arde fata in timp ce asculti povestea calatoriei strugurilor te va face sa te intorci mereu cu drag pe aceste meleaguri. Nu uita ca acest gen de degustari necesita de obicei o progamare prealabila.
Degustarea la masa
Asemeni degustarii in barul cu vinuri, o degustare high top sau o degustare la masa are loc de obicei in apropierea barului de vinuri dintr-o podgorie. Principala diferenta in acest caz este aceea ca vei comanda vinurile la masa, in timp ce tu si comesenii tai stati de vorba si va bucurati de experienta. Flight-urile si paharele sau sticlele individuale sunt disponibile in general atat pentru degustare cat si pentru cumparare. Alaturi de vinuri se pot servi platouri cu delicatese, care sa mearga cu vinurile degustate.
Acest gen de degustare nu necesita de obicei programare, dar daca ti-ai planificat sa vizitezi o crama sau podgorie populata, intr-un weekend sau in plin sezon, probabil ca ar fi mai bine sa rezervi o masa, daca se poate.
Degustarile private
Unele locatii de vinificatie au camere special concepute pentru degustari mai formale si/sau pentru intalniri. In aceste locatii, viticultorul te va conduce pe tine si pe oaspetii tai intr-o camera privata, in care se vor desface cateva sticle de vin pentru a fi esantionate.
In timpul procesului de degustare, viticultorul iti va oferi asistenta si iti va explica cum sa degusti produsele lor, pe langa discutia despre procesele de productie folosite pentru a produce vinul pe care il bei.
In unele cazuri ti se pot servi si mici platouri cu mancare sau chiar mese complete, care sa mearga cu vinurile pe care le degusti de-a lungul experientei.
Aceste experiente sunt adesea unice si pot varia foarte mult in ceea ce priveste estetica, de la podgorie la podgorie. Sunt degustari mai aprofundate, mai intime, in general adresate cunoscatorilor sau profesionistilor din domeniul vinificatiei.
De cele mai multe ori vei avea nevoie de programare pentru aceste degustari, asa ca asigura-te ca stai de vorba cu reprezentantii podgoriilor preferate inainte, daca acesta este genul de experienta pe care o cauti.
Turul complet al vinului
Pentru pasionatii de vinuri care isi doresc sa se familiarizeze cu peisajele, cu procesele de productie si cu toate vinurile oferite de o podgorie anume, un tur complet al vinurilor poate fi optiunea cea mai buna. In unele situatii acest stil de tur poate reuni toate experientele despre care am vorbit mai sus. Acest tur poate dura doar 30 de minute sau 3 ore, in functie de dimensiunile podgoriei si de ceea ce are de oferit mosia.
In unele cazuri se pot vizita podgoria, punctul de vinificatie, camera butoaielor, camera de degustare, iar pachetul poate include si o masa cu trei feluri de mancare, alaturi de un asortiment de vinuri.
Aceste tururi sunt in general mai costisitoare si aproape intotdeauna ai nevoie de rezervare pentru ele.
Care este experienta ideala de degustare pentru tine?
Inca o data, degustarile de vinuri sunt o experienta subiectiva. Daca nu esti sigur care dintre experientele de mai sus sunt cele mai potrivite pentru tine, ia in calcul planificarea unui tur de degustare si vizitarea catorva podgorii. In timpul acestui tur, bucura-te de experientele de pe drum si imbina trairile: bucura-te, de pilda, de barul de vinuri intr-o locatie, fa o degustare in podgorie in alta locatie si apoi fa un tur complet al unei podgorii, mai ales daca este una mai speciala, faimoasa si unica!
Indiferent de optiunea pe care o alegi, experienta va fi in mod cert una speciala, asa ca incearca sa nu gandesti prea mult, ci pur si simplu sa iti permiti sa te bucuri de moment.
Comentarii recente