X

de plictisealaTe simti plictisit? Ei bine, si eu. E posibil insa ca plictiseala mea sa arate cu totul diferit de plictiseala ta, chiar daca folosim acelasi cuvant pentru a ne descrie starile.

Daca in 2006 omenirea cunostea doar patru tipuri de plictiseala, o cercetare recenta ne vorbeste despre 5 tipuri de plictiseala.

Pe tine ce tip de plictiseala te incearca?

Momeala pentru obiceiuri nocive, cum ar fi consumul de alcool (in exces) sau, dimpotriva, scanteie pentru fitilul creativ,  plictiseala este o stare complexa, iar cunoasterea exacta a naturii ei ne poate ajuta sa o folosim intr-o directie pozitiva.

Asadar, doamnelor si domnilor fara chef, iata care sunt cele 5 tipuri de plictiseala:

1. Indiferenta

Manifestare – individul este calm si izolat de lumea exterioara; alti termeni care ar putea descrie acest tip de plictiseala sunt „relaxare” sau „oboseala voioasa”

2. Calibrarea

Manifestare – plictiseala este una usor neplacuta, plictisitul fiind receptiv catre optiunile de iesire din acea stare, fara insa a le cauta in mod activ. Ganduri multe si ratacitoare, senzatia ca nu stii ce sa faci si o deschidere generala catre activitati care ar putea sa te scoata din starea nefericita – cam acesta este platoul complet de senzatii.

3. Cautarea

Manifestare – starea este ceva mai negativa decat cea descrisa mai sus, resimtindu-se ca o neliniste apasatoare si o cautare activa de a iesi din situatia neplacuta.

4. Reactanta

Manifestare – se atinge cel mai inalt nivel de excitatie si emotii negative. Plictisitul simte o motivatie puternica de a scapa de stare si de a-i evita pe cei responsabili de ea (profesori, parinti, sefi). Neliniste, agresivitate, ganduri persistente sunt fragmente importante din puzzle-ul acestui tip de plictiseala.

5. Apatia (cel mai nou tip descoperit)

Manifestare – acest tip de plictiseala este total diferit de celelalte, plictisitul manifestand un nivel scazut de excitatie si ii lipsesc emotiile, fie ele pozitive sau negative. „Legumificarea”, depresia, sau cum vrei sa ii mai spui, poate avea un caracter distructiv si trebuie luata cu adevarat in serios.

Asadar, tu ce fel de plictisit esti?