Oferirea cadoului perfect este o arta. Cadoul perfect poate ridica moralul unei persoane dragi sau poate imbunatati o relatie. Poate repara o actiune gresita, sau pur si simplu poate reaminti unei persoane dragi ca iti pasa.
Psihologii sunt fascinati de mult timp de subiectul cadourilor, pentru ca ele reprezinta o fereastra catre atatea alte trasaturi umane importante: modul in care ii vedem pe ceilalti, ce valoare atribuim lucrurilor, abilitatile de a lua decizii si capacitatea noastra de a fi empatici.
“Oamenii sunt o specie incredibil de sociala, iar unul dintre lucrurile care ne diferentiaza este formarea si mentinerea relatiilor cu ceilalti. Oferirea de cadouri in preajma sarbatorilor, a zilelor de nastere, a absolvirilor sau a nuntilor este o oportunitate excelenta de a consolida si reconfirma aceste relatii”, este de parere Daniel Farrelly, psiholog la Universitatea din Worcester.
Cadourile au devenit, desigur, si o afacere cu mize mari. Conform unui studiu din 2020, in anul 2019 consumatorii americani au estimat ca vor cheltui 942 dolari pentru cadouri de Craciun, o suma in crestere, de la 885 dolari in 2018. Asteparile totale privind cheltuielile pentru cadouri de Craciun au depasit 1 trilion de dolari. Iar daca gresesti, preturile pot fi si mai mari!
Indiferent de ocazie, oferirea de cadouri este un ritual social care necesita analiza si consideratie atenta. Exista insa si un set de reguli care ar trebui urmate? Iata in cele ce urmeaza 5 sfaturi esentiale pentru gasirea cadoului perfect.
1. Nu adauga un cadou mic unui cadou mare
Te tenteaza gandul de a adauga o cravata unei camasi scumpe? Cateva flori alaturi de o sticla de sampanie buna? Nu o face! Cand primim cadouri la pachet, avem tendinta de a calcula in mod inconstient valoarea, asa ca un mic cadou lipit de unul mare va afecta impactul acestuia din urma.
Aceasta se numeste „Paradoxul prezentatorului” – un proces expus pentru prima data intr-un studiu din 2012 purtand acelasi nume, in care participantilor li s-a oferit fie un iPod si atat, fie un iPod insotit de posibilitatea descarcarii gratuite a unei melodii. Cand au fost intrebati cat ar plati pentru asta, cei carora le-a fost oferit iPod-ul cu descarcarea ieftina l-au apreciat cu 20% mai putin decat cei care au primit doar iPod-ul.
In schimb, participantii carora li s-a cerut sa aleaga optiunea pe care sa o daruiasca, au ales in mod coplesitor varianta cu descarcare gratuita, demonstrand ca atunci cand vine vorba de oferirea de cadouri, nu reusim sa intelegem ca (uneori) mai putin este mai mult.
Imagineaza-ti ca oferi cuiva o sticla scumpa de vin, insotita de niste pahare de plastic – acestea vor devaloriza instant cadoul. Motivul este acela ca oamenii au tendinta de a nu gandi economic si rational pe astfel de subiecte.
2. Daruieste experiente in loc de lucruri
Un iPhone se invecheste rapid, insa o vacanta de vis sau posibilitatea de a-ti vedea artistul preferat in concert iti vor oferi amintiri care vor dura pentru totdeauna. Experientele sunt in general cadouri la care cel care le ofera se gandeste mai mult si sunt genul de cadouri care creeaza amintiri mai vii. Poate ca nu-ti vei mai aminti de o tableta cumparata de un prieten sau de o persoana draga, dar in mod cert nu vei uita niciodata o vacanta de doua saptamani in Egipt – amintirile si atasamentul emotional sunt mai importante decat obiectele.
Iata de ce ar trebui sa optezi pentru o experienta in locul unui obiect. Este o idee sustinuta si de psihologul Thomas Gilovich, ale carui cercetari arata ca banii cheltuiti pentru a face ceva anume ofera o fericire mai indelungata decat banii cheltuiti pentru a avea pur si simplu inca un obiect.
Experientele creeaza de asemenea asteptare, facand ca zilele sau saptamanile pana la acel eveniment sa para mai placute.
3. Cardurile cadou nu sunt un cadou nepotrivit
A face un cadou poate fi uneori un demers risipitor. „Cheltuim 10 dolari pentru noi insine doar daca gasim ceva despre care credem ca valoreaza mai mult de 10 dolari pentru noi”, sustine Joel Waldfogel, economist si autorul unui studiu numit „Deadweight loss of Christmas”. „Insa atunci cand oferi cadouri este diferit, pentru ca nu cumperi pentru tine insuti”, a explicat el. „Asadar, poti cheltui 10 dolari pentru ceva care valoreaza mai putin de 10 dolari pentru cel caruia i-l daruiesti. E posibil chiar sa nu valoreze nimic pentru el”.
Un lucru care are aceeasi valoare pentru toata lumea sunt banii cash. Desi cadourile in bani sunt populare in unele ocazii sau in unele culturi, ele nu sunt potrivite pentru toata lumea si pot fi interpretate ca semn de lene, lipsa de consideratie sau pot fi percepute chiar ca fiind jignitoare.
Care este cea mai buna varianta dupa bani? “Cardurile cadou au devenit mult mai populare in timp. Si sunt, de asemenea, foarte populare in randul celor care primesc cadouri”, a spus Waldfogel. Cardurile cadou nu sunt perfecte, insa ele sunt o optiune mai buna decat un cadou grabit sau prost ales.
4. Pune-te in pielea celui care primeste cadoul
Cel mai clar spus: cumpara lucruri pe care beneficiarul cadoului tau le-ar cumpara pentru sine. Poate ca e la mintea cocosului, dar prea putini oameni fac asta atunci cand aleg un cadou.
Oamenii au tendinta de a folosi cadourile ca glume, incurajari pentru schimbarea drumului cuiva, sau pentru a semnaliza ceva despre ei insisi, in loc sa isi propuna sa ofere utilitate (sau fericire) celui care primeste cadoul.
Cel mai bun mod de a face un cadou perfect este sa pui pur si simplu marea intrebare: „ce ti-ai dori?”. Potrivit lui Waldfogel, „exista discutii, cel putin intre membrii unei familiei, pentru a cadea de acord sa ofere cadouri pe care toata lumea le doreste, in loc de cumparaturi facute orbeste”.
5. Cheltuie mai mult pentru altii decat pentru tine
Aceasta ultima regula este de la sine inteleasa: nu uita ca daruind iti faci si tie insuti un cadou. Un studiu recent a constatat ca a cheltui bani pentru altii starneste propria fericire. Sentimentele placute de care poti avea parte atunci cand oferi cuiva un cadou pe care il adora sunt mai durabile decat sa cheltui bani pentru tine.
Asadar, desi este important sa ai grija si de tine, nu uita ca generozitatea pe care le-o arati celor din jur are beneficii si pentru tine.
Dar daca toate celelalte dau gres, nu uita ca nu degeaba se spune ca “intentia conteaza”. „Nu uita de ce oferi cadouri… Majoritatea oamenilor nu au nevoie sa cheltui multi bani pentru ei – ei vor doar sa te gandesti la ei, si poti face asta in multe moduri simple” spune Farrelly.
Sursa: https://edition.cnn.com/style/article/rules-of-gift-giving-scn/index.html
Comentarii recente