Luna februarie… Daca te-a prins singur(a), probabil ca nu ti-e cea mai draga luna a anului.
Fie ca te enerveaza privirile pline de compasiune ale unora sau altora, ori discutiile telefonice cu o mama absolut bulversata de faptul ca tu, perfectiunea in persoana, nu ai cu cine sa te tii de mana si sa te pupi in tramvai…ideea e ca ti-ai dori cumva ca intre 14-24 februaie sa fii pe o alta planeta. Una in care nu se sarbatoreste Valentine’s Day, Dragobetele, sau vreo alta sarbatoare klingoniana inchinata iubirii.
5 motive stiintifice pentru care e mai bine sa fii singur(a)
Viata alaturi de un partener sau o partenera vine cu anumite avantaje, insa oamenii de stiinta par sa fie mai mult de partea celor singuri. Beneficiile vietii „fara pereche” sunt multe si deloc de neglijat, cel putin din punct de vedere stiintific.
1. O inima sanatoasa
In cadrul unui studiu care a monitorizat peste 9.000 de adulti de varsta mijlocie timp de 8 ani, s-a observat faptul ca rata bolilor de inima era cea mai scazuta in randul celor care nu fusesera niciodata casatoriti. Diferentele dintre cei casatoriti in toata aceasta perioada si cei singuri nu s-au dovedit a fi semnificative, insa s-au ingrosat in cazul celor divortati, recasatoriti sau vaduvi.
2. Mai in forma
Cercetatorii au descoperit, in urma unui chestionar aplicat pe mai mult de 13.000 de barbati si femei cu varste intre 18 si 64 de ani, ca cei care nu fusesera niciodata casatoriti se antreneaza mai mult decat cei casatoriti sau divortati.
Un alt studiu, realizat in Australia, a chestionat mii de femei cu privire la nivelul lor de activitate fizica. Patru ani mai tarziu, cercetatorii au revenit asupra femeilor chestionate si au descoperit ca cele casatorite erau mai predispuse la inactivitate decat cele necasatorite.
3. Mai multi prieteni
Fenomenul: „Prieten bun, declarat disparut dupa ce si-a gasit pereche” este unul pe care l-am experimentat cei mai multi dintre noi din ambele ipostaze, atat de „single”, cat si de +1. Mai multe studii indica faptul ca persoanele casatorite au tendinta sa mentine un contact mai scazut cu prietenii, familia sau vecinii decat persoanele singure.
Membrii unui cuplu au tendinta de a-si concentra cea mai mare parte din atentia si sentimentele de care dispun catre partener. Persoanele singure, insa, sunt mai dispuse sa isi imparta energia emotionala cu prietenii sau membrii familiei.
Cei mai multi dintre oamenii care imbratiseaza momentele de singuratate sunt mai putin predispusi sa ajunga in formule romantice nefericite. Conform unui studiu recent, teama de singuratate te poate determina sa faci compromisuri in alegerea partenerului.
Desi in societatea actuala nu sunt multi cei care au curajul de a imbatrani singuri, un studiu demonstreaza ca persoanele singure se gasesc intr-o stare psihica mai buna decat persoanele aflate intr-o casatorie nefericita.
5. Solitudinea
„Solitudinea, in contrast cu singuratatea, este de multe ori o stare pozitiva – una care este mai degraba cautata, decat evitata”, scriu doi psihologi de la Universitatea din Massachusetts, care au adaugat ca aceasta stare este legata de „libertate, creativitate, intimitate si spiritualitate”.
Cei singuri – in special cei care locuiesc singuri – cunosc mai des solitudinea si implicit beneficiile ei la nivel psihic.
Acestea fiind spuse, sper ca ai gasit suficiente motive pentru care ar trebui sa nu te mai simti cu (sau fara) musca pe caciula si sa te bucuri la maxim de perioada ta de singuratate. Cine stie cata vreme vei mai avea parte de ea? 🙂
Comentarii recente