Am tot citit cu totii despre idei de activitati pe care le poti face cu copiii in natura, insa ce-ar fi daca ne-am concentra ceva mai mult si pe motivele pentru care este extrem de important sa iti scoti copiii in natura si la aer curat. Este cumva in instinctul uman sa spunem ca natura si aerul curat sunt bune pentru noi. Insa daca incepi sa te uiti la detalii, vei descoperi ca exista o sumedenie de beneficii uimitoare ale jocului in natura!
Iar partea cu adevarat minunata este ca beneficiile jocului in natura nu sunt doar fizice! Exista de asemenea si beneficii mentale, emotionale si sociale. Per ansamblu, joaca in aer liber este cruciala pentru dezvoltarea generala a copilului, pentru sanatatea sa si pentru starea de bine si poate avea un impact urias asupra viitorului sau. Beneficiile jcoului in natura sunt atat de numeroase si de importante incat merita fara doar si poate sa le evidentiem pe rand.
Fie ca ai nevoie de un plus de motivatie, fie ca esti doar curios, iata mai jos care sunt beneficiile incredibile ale jocului in natura pentru copii.
1. Un somn mai bun noaptea
Expunerea la lumina soarelui ne ajuta sa ne re-sincronizam cu ritmul circadian natural al corpului nostru. Asadar, atunci cand copiii sunt expusi la lumina soarelui, mai ales dimineata, corpul lor trimite in mod natural un semnal ca e timpul sa doarma la venirea noptii. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca aerul proaspat si miscarea sunt extrem de benefice pentru a-i obosi pe copii!
2. Abilitati motorii grosiere mai dezvoltate
Cand copiii se joaca afara e mai probabil sa se implice intr-o gama variata de miscari precum alergarea, catararea, saritul, etc. Unul dintre beneficiile jocului in aer liber datorita acestei activitati este dezvoltarea unor muschi mai puternici. Pentru ca asa sunt muschii – ii folosesti sau ii pierzi! Miscarea in aer liber este benefica pentru echilibru, coordonare si forta.
3. O probabilitate mai mica de a fi obezi
Acest lucru se datoreaza mai putin aspectului naturii, si tine mai degraba de cata miscare fac copiii atunci cand se joaca afara. Insa, in general, jocul in aer liber inseamna o probabilitate mai mare de miscare. Ca rezultat, copiii care petrec mai mult timp jucandu-se afara au mai putine sanse sa fie supraponderali. Incurajarea unui stil de viata activ in tinerete contribuie, de asemenea, la crearea unei fundatii care are mai multe sanse sa dezvolte obiceiuri bune care vor ramane si la varsta adulta!
4. Niveluri mai scazute de stres si anxietate
Multi dintre noi am simtit ca stresul dispare ca prin minune dupa o plimbare prin padure (sau dupa orice activitate in aer liber pe care o alegi). Si nu este deloc o coincidenta. Unul dintre beneficiile jocului in aer liber (si in general al timpului petrecut in aer liber) este acela ca vei experimenta niveluri mai scazute de stres si anxietate.
Explicatia este ca lumina soarelui produce serotonina (hormonul responsabil pentru starea de bine) la nivelul creierului. Din cauza acestui fenomen, timpul petrecut in aer liber in natura are in mod natural un efect calmant asupra mintii.
5. Promoveaza dezvoltarea cerebrala
Beneficiile jocului in aer liber nu se limiteaza doar la cele fizice. Beneficiile cognitive sunt si ele numeroase! Atunci cand copiii se joaca independent in aer liber, ei isi folosesc abilitatile de rationament, rezolvarea problemelor si gandirea independenta. Joaca in aer liber intr-un mediu mai larg este mult mai potrivit si pentru a dezvolta constientizarea spatiala si perceptia formei, adancimii si dimensiunii.
6. Intareste sistemul imunitar
Activitatile precum joaca in noroi ii expun pe copii la o multime de bacterii si microorganisme, contribuind astfel la dezvoltarea imunitatii lor. Expunerea la lumina soarelui joaca, de asemenea, un rol important in prevenirea bolilor. Vitamina D pe care o obtinem de la soare este esentiala in stimularea celulelor care gasesc si ucid agentii patogeni din corpul nostru!
7. Promoveaza dezvoltarea sociala
Beneficiile jocului in aer liber se pot extinde chiar si la constientizarea sociala! Adesea, copiii se joaca afara cu alti copii, ceea ce ii obliga sa fie mai atenti si sa invete sa coopereze si sa lucreze impreuna. La locul de joaca, ei invata cum sa imparta cu ceilalti echipamentele din parc si sa invete sa le foloseasca pe rand. De asemenea, ei pot observa dinamica grupului si pot vedea ce inseamna comportamentul acceptabil.
8. Experimenteaza simptome mai usoare de ADHD
Numarul de copii diagnosticati cu ADD (Tulburarea de deficit de atentie) si ADHD (Tulburarea de hiperactivitate si deficit de atentie) a crescut vertiginos. Fara a avea pretentia ca suntem oameni de stiinta… oare nu poate fi vorba si despre faptul ca ne asteptam ca cei mici sa stea nemiscati in salile de clasa toata ziua la varste foarte fragede, in loc sa petreaca timpul jucandu-se si fiind activi? Studiile au aratat ca atunci cand petrec in mod regulat timp jucandu-se in exterior, copiii diagnosticati cu aceste tulburari au simptome mult mai usoare.
9. Risc redus de miopie
Cand se joaca afara, copiii sunt expusi la lumina naturala si isi petrec timpul privind obiectele indepartate in loc sa se uite la un ecran. Ambele pot reduce riscul de aparitie a miopiei la copii in viitor.
10. Contribuie la dezvoltarea independentei
Pentru orice parinte ar trebui sa fie o prioritate uriasa sa construiasca independenta copiilor sai si sa-i ajute sa invete sa indeplineasca singuri sarcinile necesare. Permitandu-i copilului tau sa se joace in mod independent ii vei da voie sa-si dezvolte capacitatea de a face tot mai multe lucruri pe cont propriu. Ceea ce ne duce la urmatorul punct…
11. Construieste incredere
Copiii care se joaca independent si au succes ducand la indeplinire singuri lucruri noi isi vor dezvolta increderea in sine! Faptul ca au ocazia sa se implice si in jocuri riscante cat timp sunt afara poate contribui si el la construirea increderii. Unul dintre numeroasele beneficii ale jocului in aer liber este ca ofera un mediu sanatos pentru asumarea de riscuri de catre copii. Daca ne grabim sa ne ajutam copiii in tot, le transmitem mesajul ca nu putem avea incredere in ei sau ca nu sunt capabili sa faca singuri un lucru.
Copiii au nevoie de oportunitatea de a depasi obstacolele si provocarile pe cont propriu! Acest lucru creeaza rezilienta si ii invata sa nu se dea batuti sau sa nu renunte la sarcini atat de usor. Jocul riscant le ofera copiilor si posibilitatea de a lua decizii mai sigure, pentru ca isi testeaza in mod natural limitele si barierele si vad rezultatele si consecintele anumitor actiuni.
12. Mai multe sanse de a aprecia natura si grija fata de mediu, la varsta adulta
Atunci cand copiii experimenteaza frumusetea naturii si sunt martori directi ai proceselor naturale, e mult mai probabil sa aiba dorinta de a avea grija de mediu decat un copil caruia i se spune pur si simplu ca trebuie sa o faca!
13. Promoveaza creativitatea si imaginatia
Daca nu sunt in fata unui ecran sau cufundati printre jucarii, copiii sunt fortati sa vina cu idei proprii de scenarii si jocuri. E bine sa le permiti copiilor sa se si plictiseasca uneori, pentru ca astfel vor fi fortati sa-si foloseasca imaginatia si sa vina singuri cu idei. Din pacate, copiiilor carora li se face in mod obisnuit program sau celor carora li se ofera constant activitati de facut, nu li se permite niciodata aceasta oportunitate.
Concluzie
Petrecerea timpului in aer liber este cruciala pentru sanatatea, starea de bine si dezvoltarea copiilor! Beneficiile mentale, fizice, sociale si emotionale ale jocului in aer liber sunt numeroase si pot avea un impact imens asupra copiilor. Chiar daca incepi cu un pas mic, scoate-ti copilul afara chiar de azi, pentru a se bucura de toate aceste beneficii minunate!
Sursa: https://ourdaysoutside.com/13-fascinating-benefits-of-outdoor-play/
Comentarii recente