X

O zi la spa ar trebui sa fie cea mai relaxanta experienta din lume, insa adesea pare a fi mai degraba complicata decat relaxanta. Motivul e simplu: devine extrem de frustrant sa te chinui sa intelegi meniul unui spa, sa iti dai seama ce sa porti si sa decizi ce tratament ti s-ar potrivi cel mai bine. Ghidul de mai jos isi propune sa te ajute sa intelegi protocolul, in asa fel incat sa ai parte de cea mai tare experienta la spa!

1. Ce este un spa?

Simplul cuvant „spa” te poate induce in eroare, deoarece unele saloane de infrumusetare si chiar cabinete stomatologice poarta mai nou denumirea de spa-uri.

In mod traditional, termenul spa provine din limba latina, fiind o abreviere a sintagmei “Salus per aquam”, ceea ce inseamna “sanatate prin apa”. Termenul aminteste de Roma antica si de perioada in care oamenii nu aveau baie proprie, iar pentru a se imbaia mergeau la baile publice. Baile publice, sau spa-urile, erau savurate de barbati si femei, deopptriva, care veneau insotiti de persoane care sa aiba grija de parul lor, de corp si sa le confere o stare generala de bine. O parte din experienta antica era reprezentata de latura sociala a baii, aceea in care oamenii se intalneau pentru a se relaxa si a beneficia de un rasfat bine-meritat.

Un centru spa a fost si continua sa fie un loc in care alte persoane au grija de tine, in timp ce tu te relaxezi. Un astfel de centru este locul ideal pentru a practica grija fata de propria persoana sau pentru a-ti rezerva o zi de evadare din viata agitata. Desi cuvantul „spa” sugereaza ca ar trebui sa existe si o baie, nu toate spa-urile au si bai. Cu toate acestea, spa-urile care ofera servicii pentru o zi intreaga ar trebui sa se concentreze pe grija fata de tine, practic acceptiunea moderna a termenului de centru spa.
Un spa este pur si simplu un loc in care te duci sa te relaxezi pe durata unei zile intregi, timp in care alte persoane vor avea grija de sanatatea si de starea ta de bine.

2. Care este diferenta dintre un spa si un salon?

In principiu la un spa mergi pentru a trai o experienta, in timp ce la un salon mergi pentru o rezervare. Spa-urile sunt construite pentru a emana lux si sunt gandite in asa fel incat sa aiba un mediu profesionist si unic, menit sa iti ofere o experienta linistita.
Fiecare spa are propriul stil si zone de relaxare in care vizitatorii isi pot petrece timpul inainte sau dupa tratamente.

In timp ce unele spa-uri ofera si zone acvatice, altele ofera terapie sonora sau camere silentioase, fara tehnologie. In unele orase poti gasi chiar si spa-uri inconjurate de gradini tropicale, pentru ca natura are un efect profund si pozitiv asupra starii de bine.
In momentul in care intri intr-un spa, ar trebui sa te simti imediat mai linistit, in primul rand pentru ca patrunzi intr-un spatiu in care poti evada din lumea exterioara pentru a fi transportat in liniste intr-o alta dimensiune.

Echipa spa-ului te va ajuta sa ai o experienta speciala inainte, in timpul si dupa tratamentele spa. In cele mai luxoase dintre spa-uri, fiecare oaspete are un terapeut care se ocupa de el de la un capat la altul al vizitei. In niciun caz nu se pune problema de discutii in timpul tratamentelor sau de vanzarea de produse dupa tratamente, astfel incat experienta sa fie cat mai relexanta.

3. Care este diferenta dintre o rezervare la spa si o rezervare la restaurant?

La un restaurant, comanzi dupa sosire ce vrei din meniul de mancaruri si de bauturi. La un spa va trebui sa rezervi din timp procedurile si tratamentele dorite, din pricina limitarilor privind intervalul de timp, disponibilitatea terapeutului si disponibilitatea camerelor.
Atunci cand personalul de la receptia spa-ului iti face o rezervare, el cauta un spatiu disponibil sau o camera pentru tratamentul sau tratamentele pe care ti le doresti.

4. De ce sunt meniurile de la spa dificil de inteles?

Meniurile de tratament de la spa-uri pot fi uneori lungi si excesiv de descriptive. Desi nu ar trebui sa fie greu de inteles, unele dintre ele sunt, din pacate, iar uneori e greu sa iti dai seama ce anume implica tratamentul.

Daca ai avut vreodata probleme cu descifrarea unui meniu de la vreun spa, nu esti singurul! Chiar si pentru persoanele care merg in mod obisnuit la spa, de ani buni, unele meniuri vorbesc o limba total necunoscuta. Multe dintre ele sunt scrise ca un fel de poveste, plina de adjective care descriu arome si tehnici de relaxare excentrice. Toate aceste texte nu fac decat sa creeze confuzie si sa induca o stare de stres.
Daca nu poti intelege exact ce anume cuprinde un tratament, probabil ca este vina meniului prost scris.

5. Ce este un pachet spa?

Pachetele spa constau de obicei in doua sau mai multe tratamente combinate, care se completeaza reciproc si trec de la un tratament la altul, oferind o experienta mai lunga si mai relaxanta. Uneori spa-urile ofera si alte servicii, iar mancarea si bauturile vin adesea la pachet cu diferite tratamente pentru a prelungi timpul de relaxare la spa.

Un atu pentru unele spa-uri este oferirea de pachete personalizate, daca nu au deja pachete care includ tratamentele pe care le cauta clientii. Flexibilitatea spa-ului ii ajuta pe clientii unui astfel de loc sa combine tratamente in asa fel incat sa isi satisfaca preferintele personale.
Daca nu poti intelege, nu gasesti un tratament, sau nu poti decide ce tratament doresti, stai de vorba cu personalul de la receptie, astfel incat sa isi poata face o idee aproximativa despre ceea ce ti-ai dori. De pilda, poate ai nevoie de un masaj, nu vrei pedichiura, dar ai fi dispusa sa incerci un tratament facial. Aceste informatii ii vor ajuta cei din echipa spa-ului sa iti faca recomandari sau sa iti ofere idei de rasfat perfect adaptate nevoilor tale.

6. Cum faci o rezervare la spa?

Varianta ideala este sa faci o rezervare cu ceva timp inainte, insa e posibil sa existe si anulari de rezervari, astfel ca poti avea noroc si daca rezervi in ultimul moment. Nu pierzi nimic daca intrebi! Daca ai o idee generala despre tratamentele, pachetul sau durata de timp pe care vrei sa o petreci la spa, inainte de a suna sau de a trimite un email, personalul de la receptie te va ajuta cu o rezervare mai rapida.

De asemenea, foarte util pentru personalul de la spa este sa stii exact ce anume nu vrei. Daca esti interesat de un pret anume, de un pachet sau de un tratament anume sau daca vrei sa incerci ceva diferit, tot echipa iti poate sugera experienta perfecta pentru tine.
Trimiterea rezervarii pe e-mail sau rezervarea online este o idee buna daca faci o rezervare in afara orelor de program, sau daca esti la serviciu si nu poti vorbi, insa poate dura mult timp sa ti se raspunda, mai ales daca alegi un spa aglomerat, care primeste multe rezervari online. Chiar si atunci cand spa-ul raspunde rapid rezervarilor online, e posibil ca altcineva sa fi facut o rezervare mai rapid, prin telefon.

Nu uita, rezervarile telefonice sunt cele mai bune. Daca suni la spa in timpul orelor de program vei rezerva cel mai rapid, vei putea adresa intrebari, vei primi raspunsuri si, de asemenea, ti se va confirma imediat rezervarea. Daca te grabesti si nu ai timp sa alegi, roaga receptionista sa iti sugereze pachete populare.

7. Ce se intampla daca nu ai timp sa citesti meniul?

Exista extrem de multi oameni intr-atat de ocupati incat nu au timp sa citeasca tratamentele enumerate intr-un meniu spa, nici chiar atunci cand acesta este disponibil online. Iar asta este o dovada in sine ca trebuie sa mergi la un spa!
Spa-urile bune vor intelege ca stai prost cu timpul si ca ai nevoie sa evadezi dintr-o viata aglomerata si te vor ajuta sa pleci fericit din oaza lor de liniste.

8. Ce se intampla daca trebuie sa anulezi rezervarea?

Fiecare spa are propria sa politica de anulare, asa ca citeste cu atentie politica spa-ului in care ti-ai propus sa mergi. Nu uita ca timpul de tratament a fost rezervat special pentru tine, astfel ca daca esti nevoit sa reduci timpul petrecut la spa, sa reprogramezi sau chiar sa anulezi vizita, de obicei trebuie sa o faci cu 24 de ore inainte. Exista si situatii in care spa-ul iti poate percepe costul tratamentelor daca nu anunti din timp.

9. Ce trebuie sa ai la tine cand mergi la spa?

Spa-urile au tot ce iti trebuie pentru tratamente si petrecerea timpului liber in zonele de relaxare. Daca mergi la un spa cu piscina, vei avea nevoie de costum de baie, dar prosoapele, halatele si papucii sunt furnizate de spa.
O idee buna este sa iei cu tine ceva calduros pentru dupa tratamente si sa porti slapi daca iti faci pedichiura.

Spa-urile de lux pot oferi chiar si machiaj gratuit dupa tratamentele spa, inclusiv protectie solara pentru momentele in care doamnele se relaxeaza in gradina, cu o cana de ceai sau cu un pahar de sampanie, intre tratamente sau dupa acestea. Totodata, machiajul le ajuta sa arate perfect in pozele pentru Instagram.

10. Ce sa nu aduci la spa?

Tine tigarile, copiii, bebelusii si animalele cat mai la distanta de spa si pune device-urile mobile pe mod avion sau macar pe silentios. Aceasta este politica in cele mai multe spa-uri, iar scopul unei astfel de politici este acela de a oferi o relaxare profunda.

Absenta bebelusilor si a copiilor inseamna ca te vei putea relaxa fara a fi responsabil de un copil. Nu este corect pentru alti oaspeti sa auda tipete sau plansete de copii, la fel cum nu este corect nici pentru copii sa fie nevoiti sa taca pentru ca asta este politica la spa…
Pe de alta parte, personalul spa-ului nu poate oferi servicii de babysitting si nu se poate ocupa nici de copii mai mari, pentru ca este ocupat cu ingrijirea oaspetilor. In plus, receptia spa-ului si zonele de lounge sunt destinate relaxarii oaspetilor si nu sunt locuri in care copiii sa fie lasati nesupravegheati.

Clientela principala a spa-urilor este reprezentata de mame ocupate care evadeaza de langa copii, de cuplurile care isi doresc o evadare romantica si de oaspetii care se recupereaza dupa boli sau perioade stresante. Oamenii merg la spa in primul rand pentru liniste si pentru a nu fi nevoiti sa isi auda copiii, iar spa-urile sunt unul dintre putinele locuri in care poti fugi de copiii tai fara sa fii nevoit sa ii auzi pe ai altora!

11. Ce faci daca esti bolnava?

Clientii care sufera de raceli, gripe sau infectii virale nu ar trebui sa isi faca tratamente la spa. De asemenea, este valabil si pentru persoanele cu probleme digestive.
Nu este recomandabil nici pentru propria sanatate sa iti faci tratamente atunci cand te simti rau si nu este nici sigur pentru personal si pentru ceilalti oaspeti care sunt nevoiti sa imparta aceleasi spatii cu tine.

Cel mai indicat este sa iti anulezi rezervarea la spa daca esti bolnav si ai putea fi contagios, pentru ca poti inra in contact cu o persoana insarcinata sau care face tratamente precum chimioterapia, care ii face mai predispusi la infectare.

12. Cat de devreme poti ajunge la rezervare?

Este bine sa ajungi devreme, in asa fel incat sa poti incepe sa te relaxezi inainte de tratament si, de asemenea, e bine sa iti lasi un timp dupa tratamente pentru a reveni treptat la lumea reala care te asteapta.

Aloca ceva timp si drumului pana la spa, precum si gasirii unui loc de parcare. Mintea cuiva care a ajuns tarziu la programarea pe care o avea se va relaxa mult mai greu decat a unei persoane care a venit din timp.

Mai bine ajungi prea devreme decat prea tarziu. Terapeutul cu care vei lucra iti pregateste tratamentul dinainte sa ajungi, astfel incat totul sa fie gata pentru tine. Daca ajungi mai tarziu sau daca decizi sa iti schimbi tratamentele la sosire, atunci totul se schimba.

Spa acasa – relaxant si ieftin

Se pare ca toata agitatia creata de pandemia cauzata de COVID-19, criza financiara, pierderea locurilor de munca si nesiguranta viitorului, incep sa afecteze incet incet toata lumea. Iata de ce numarul de persoane care cauta tratamente la spa este in crestere continua.

Dar cand viitorul financiar pare destul de nesigur in acest moment, de ce sa cheltui o gramada de bani pe tratamente spa scumpe, cand exista cateva lucruri ieftine si bune pe care le poti face si acasa? Pana la urma, daca iti iei toate masurile din timp, poti avea si acasa propriul tau spa. Iata mai jos 5 tratamente pe care le poti face acasa, pentru a te relaxa dupa toata nebunia pe care o traversam in ultima perioada.

Masca de par cu ulei de cocos pentru reconditionare in profunzime

Parul tau are nevoie uneori de o atentie suplimentara, iar o seara spa este ocazia perfecta pentru a-ti reconditiona in profunzime firul de par. Poti folosi ulei de nuca de cocos: nu trebuie decat sa iti speli parul, sa il acoperi cu ulei de nuca de cocos si sa il infasori intr-un prosop moale curat.

Masca faciala

Mastile de fata sunt foarte utile pentru a te hidrata si a curata pielea in profunzime. Poti alege o abordare complet naturala si sa-ti faci propriile ingrediente proaspete, dupa retete pe care le gasesti online. Poti, de asemenea, sa iti cumperi si o masca fresh din comert. Nu uita sa folosesti o bucata de material curata, o masca pentru ochi, sau felii de castravete pe ochi pentru o experienta spa deplina.

Aromaterapia

In parte spa-ul este atat de relaxant si datorita atmosferei. Asigura-te, asadar, ca ai cateva uleiuri de aromaterapie care ard in fundal, sau adauga cateva picaturi de ulei de lavanda in baie. Te va ajuta si sa dormi!

Tratamentul facial cu aburi

Un tratament facial cu aburi este o buna continuare pentru aplicarea mastii de fata. Dupa ce ai curatat masca faciala, deschide-ti porii stand cu fata deasupra unui castron mare cu apa clocotita, in care ai adaugat si uleiuri esentiale. Un prosop curat deasupra capului te va ajuta sa directionezi mai bine aburul catre fata.

Exfolierea cu un scrub pentru corp

Exfoliantele corporale sunt foarte benefice pentru exfolierea pielii, dar din pacate este foarte usor sa uiti sa le folosesti regulat. Iti poti face propriul exfoliant din cafea si nuca de cocos folosind retete pe care le gasesti online sau poti opta pentru exfoliante deja facute, pe care le gasesti in magazine, in ambalaje frumoase care vor arata cool in baie. Cafeaua poate reduce din oboseala ochilor, astfel incat ea poate fi folosita atat pe fata, cat si pe corp.

Daca inca mai ravnesti dupa o zi la spa, cauta unul cu un aspect cat mai special, care sa reuseasca sa te transporte intr-o alta lume, cu specialisti renumiti si care sa aiba neaparat un meniu cat mai divers si mai bine explicat. Si sa nu uitam, cu preturi rezonabile, adaptate vremurilor in care traim!

Surse: https://ikatanspa.com/12-things-everyone-should-know-about-day-spas/

https://www.elle.com/uk/beauty/beauty-tips/a31165/the-most-relaxing-inexpensive-spa-treatments/