X

Visezi sa zbori pe cerul liber, dar esti impietrit de teama de a te arunca dintr-un avion si de a cadea in gol? Daca si tu te intrebi “cum imi pot invinge frica de parasutism?”, trebuie sa stii ca nu esti singurul care simte asa. Parasutismul sau skydivingul iti impinge limitele zonei de confort si te forteaza sa iti invingi temerile asa cum nimic altceva nu o poate face.

Singurele care te ajuta sa-ti invingi teama de salt si sa te bucuri de libertatea pe care ti-o da saritura sunt mentalitatea si pregatirea adecvate! Si chiar daca parasutismul iti poate creste adrenalina si iti poate accelera bataile inimii, nu uita ca ele fac parte din distractie! Este o experienta diferita de orice ai mai facut pana acum, dar una care in mod cert o sa-ti placa!

Iata 10 ponturi care te vor ajuta sa iti invingi teama si sa faci saltul vietii tale!

1. Intelege ca frica este normala

Este normal sa-ti fie frica de parasutism? Da! Este perfect normal sa-ti fie frica de ceva ce nu ai mai facut niciodata si de la care nu stii la ce sa te astepti!
Ideea de a sari dintr-un avion la 4000 de metri deasupra solului poate fi descurajanta. Nu uita ca frica este un raspuns natural la ceva ce tu percepi ca pe o amenintare. Imbratiseaza-ti frica, foloseste-o ca motivatie pentru a o invinge si apoi culege roadele valului de adrenalina care vine la pachet cu reusita. Multi parasutisti s-au confruntat exact cu aceeasi teama, dar au iesit mult mai puternici din aceasta experienta.

2. Fa pasi mici

Chiar si pasarile trebuie sa-si deschida aripile si sa invete sa zboare inainte de a-si lua zborul din cuib. Din fericire, exista sansa de a testa parasutismul cu o vizita la un centru de indoor skydiving. Daca te intrebi „oare ce simti cand sari in gol?, tunelul de vant este un loc perfect pentru a experimenta senzatia de cadere libera fara sa fii la modul real in aer.

Desi exista diferente destul de semnificative intre parasutismul in interior si parasutismul real, tunelul de vant reuseste sa imite foarte bine aerodinamica pe care o vei experimenta in caderea libera. Sansa de a vedea cum se simte sa zbori inainte de a face saltul dintr-un avion real te va pregati pentru parasutism si vei putea evita teama de salt.

3. Calculeaza riscurile

La fel ca in orice alta situatie de viata, activitatile fizice care iti depasesc limitele si sporturile extreme au riscuri calculate. Daca stii exact care sunt riscurile parasutismului, poti avea un anumit grad de confort inainte de a te imbarca in aventura ta palpitanta. Statistic vorbind, parasutismul nu este atat de riscant pe cat ai crede.

4. Parasutismul este mai sigur decat alte sporturi extreme

Comparatia cu alte sporturi extreme te-ar putea ajuta sa scapi intr-o anumita masura de teama de a sari dintr-un avion. E posibil ca unul dintre motivele temerilor cand vine vorba despre parasutism este neintelegerea exacta a sigurantei in acest sport. Unii oameni prefera sa faca bungee jumping mai degraba decat parasutism, pentru ca li se pare mai sigur, insa in realitate in bungee jumping ai mult mai putine functii de siguranta de backup decat in parasutism.

La parasutism in tandem, esti atasat in siguranta de un parasutist profesionist, a carui sarcina este sa opereze toate echipamentele de parasutism pentru a te readuce in siguranta la sol. La bungee, in schimb, esti conectat la platforma de sarituri de catre un profesionist, dar saltul il vei face complet singur.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca echipamentul de parasutism include mai multe sisteme de backup, cum ar fi parasuta de rezerva, care se activeaza daca exista o defectiune a parasutei principale si un dispozitiv de activare automata (AAD) care deschide parasuta rezerva in cazul in care parasutistul nu poate sa o faca singur. La bungee jumping exista, in schimb, doar o coarda, iar daca aceasta se rupe, nu ai niciun fel de backup.

5. Uita-te la filmari si poze cu sarituri

Pentru a sti mai bine la ce sa te astepti, cauta fotografii si videoclipuri cu salturi ale altor persoane. Partea buna la aceste poze este ca desi oamenii arata absolut ingroziti inainte de a sari din avion, majoritatea au un zambet imens pe fata cand ajung in cadere libera.
Mai mult decat atat, majoritatea celor care fac salturi in tandem nici macar nu isi mai amintesc de teama pe care au avut-o, iar cand ajung la sol nu vorbesc decat despre cat de mult le-a placut.

6. Fa diferenta intre mit si realitate

Exista o multime de mituri despre parasutism. De la mitul ca nu poti respira in cadere libera pana la mitul ca parasutismul te face sa simti ca esti intr-un roller coaster, exista o multime de povesti despre acest sport, astfel ca poate fi dificil sa stii in care sa te increzi.

Adevarul este ca poti respira in cadere libera si, in loc sa simti ca esti in cadere, te vei simti ca si cum ai fi amortizat de aer. Experientele fiecaruia dintre noi sunt diferite, insa majoritatea celor care sar o data, adora aceasta senzatie si ar face-o din nou!

7. Apeleaza la prieteni

Cu totii avem nevoie din cand in cand de sustinerea prietenilor. E mult mai usor sa iti depasesti teama de parasutism cand ai de partea ta sprijinul si sustinerea prietenilor sau celor dragi. Daca ai sansa de a trece prin experienta de parasutism cu cei dragi alaturi, vei avea la ce sa te gandesti, vei gasi confort intr-un mediu nou, vei avea parte de incurajare si neaparat de cateva glume, pentru ca lucrurile sa fie mai usoare. In plus, iti poti convinge prietenii sa sara si ei alaturi de tine.

8. Informatia inseamna putere

Una dintre cele mai eficiente modalitati de a-ti depasi frica de parasutism este informatia. Citeste tot ce se poate despre parasutism, despre riscuri, echipament, statistici. Atunci cand te simti anxios, nu va trebui decat sa iti amintesti tot ce ai citit si vei combate gandurile care nu te lasa in pace si care iti schimba starea.

9. Viziteaza locul de salt

De obicei, frica de necunoscut este cea care ne sperie cel mai tare inainte de primul salt. Parasutismul nu este tipul de activitate pe care o faci in fiecare zi, asa ca poate fi dificil, daca nu chiar imposibil, sa-ti imaginezi cum va fi. Chiar daca ai prieteni care au sarit, nu poti sti niciodata la ce sa te astepti cu adevarat pana nu o simti pe pielea ta.

Cauta cu atentie informatii despre locul in care vei sari, despre rating-ul de siguranta al dropzone-ului, despre facilitati speciale si despre calitatea personalului. Dupa ce esti sigur ca ai ales locul potrivit, fa-i o vizita inainte de a sari, pentru a face cunostinta cu echipa, pentru a verifica echipamentul de parasutism si pentru a pune toate intrebarile pe care le ai.

10. Stai de vorba cu membrii echipei

Vorbeste cu instructorii si echipa de la centrul de salt cu parasuta. Impartasirea temerilor pe care le ai, le va permite sa-ti ofere sprijin suplimentar si explicatii care sa te linisteasca.

Discutia cu membrii echipei te va ajuta in mod cert sa mai reduci din senzatia de teama. Acesti oameni au la activ sute, daca nu chiar mii de salturi, si multi dintre ei au simtit si ei la un moment dat teama de parasutism. Ei iti pot descrie cel mai bine sentimentul pe care il ai atunci cand sari si iti pot spune la ce sa te astepti.

Concluzia… e mai bine sa faci parasutism speriat decat sa nu faci deloc. Asa ca, nu mai sta pe ganduri, e momentul sa treci la actiune, sa iti invingi temerile si sa te alaturi celor care fac parasutism. Fii convins ca nu vei regreta! Poti opta pentru un salt cu parasuta Clinceni – si vei avea parte de cea mai reusita experinenta.