Iesirea intr-o drumetie la munte este intotdeauna o experienta de neuitat. In mod cert persoanele care au facut frecvent drumetii isi amintesc fiecare varf pe care au urcat si fiecare traseu pe care l-au parcurs. Drumetiile la munte sunt speciale… esti inconjurat de natura, intelegi cat de mici si fragili suntem si intelegi ca depinzi cumva de munte pentru a te intoarce la baza in viata…
Desigur, pregatirile sunt un factor extrem de important si stii deja ca nu vei purta papuci cand mergi sa cuceresti un varf de 2000 de metri si trebuie sa faci o drumetie de cateva ore ca sa ajungi acolo.
Exista o multime de aspecte la care trebuie sa te gandesti si pe care trebuie sa le pregatesti cand mergi la munte. In ani, vei invata multe, mai ales datorita lucrurilor care au mers prost sau care au avut nevoie de imbunatatiri reale. Insa mai jos ai o lista care te va ajuta sa nu inveti chiar totul din experiente, ci sa pornesti la drum mai pregatit.
1. Fa-ti un program si respecta-l
Fa-ti programul cu cel putin o zi inainte de plecare. Trebuie sa stii de cat timp ai nevoie pentru fiecare lucru pe care il ai de facut. Cati metri urci pe ora? Cat de mult mergi pe un traseu si cate trasee ai de facut? Cat de mult timp vrei sa aloci unei pauze si de cate pauze vei avea nevoie?
Fii cat mai exact, din momentul in care parchezi masina pana in momentul in care ajungi in varf, si inapoi, astfel incat sa stii exact cat vei sta. Trebuie sa stii dinainte la ce ora se intuneca si sa iti calculezi timpul astfel incat sa nu te prinda noaptea pe traseu.
Cel mai important aspect este sa fii realist. Stabileste-ti un punct din care nu te mai intorci, si un timp maxim in care trebuie sa fii in acel punct. Daca nu reusesti sa ajungi cand ti-ai stabilit, coboara.
2. Verifica prognoza meteo de doua ori
Inainte de a-ti face programul, verifica in mod constant prognoza pentru ziua in care intentionezi sa mergi in excursie. Exista multe aplicatii bune unde poti verifica vremea, sau poti intra direct pe pagina Administratiei de Meteorologie din tara in care te afli.
Nu uita ca in zonele montane vremea poate fi diferita de cea prognozata, iar conditiile locale pot varia foarte mult.
Inainte de a porni la drum, mai verifica o data prognoza chiar in ziua respectiva. Este posibil ca datele sa se fi schimbat.
3. Poarta hainele si incaltamintea adecvate
Cand stii dinainte in ce zona vei merge, la ce altitudine, cat de mult vei sta in aer liber si care este temperatura in zona, este mai usor sa te pregatesti.
Cel mai important este sa porti straturi suprapuse de haine, astfel incat atunci cand iti va fi cald sau frig, sa iti poti ajusta tinuta in consecinta.
Cele mai bune materiale sunt cele subtiri, usoare si care nu retin umezeala.
Va trebui sa te asiguri ca incaltamintea ta este durabila, confortabila si potrivita pentru conditiile meteo si de traseu. Acelasi lucru este valabil si pentru drumetii si pentru escalada. Daca vei merge pe trasee mai usoare, e bine sa iti iei incaltaminte confortabila pentru escalada in loc de bocancii de alpinism.
4. Verifica hartile zonei in care vei merge
Asigura-te ca nu pleci de acasa pana cand nu esti perfect pregatit. Ia-ti o harta topografica pentru zona in care care vei face escalada. Atunci cand vrei sa pleci doar cu o harta pe telefon, nu uita ca e posibil sa ramai fara semnal sau fara baterie la telefon. Mai ales pe vreme rece, bateria telefonului se descarca mai repede.
Incearca sa iti dai seama care este cel mai bun mod de abordare si de coborare, si studiaza bine hartile inainte de excursie.
Cat esti pe munte, nu te grabi si incearca sa stabilesti cat mai bine care este drumul corect. Este mai bine sa te opresti si sa privesti cu atentie in jur, in loc sa urmezi pur si simplu un traseu despre care nu stii daca e bun sau nu. Backtrackingul iti ia timp pretios si iti da peste cap programul.
5. Nu iti asuma riscuri inutile
Excursiile la munte nu sunt lipsite de riscuri. Daca terenul devine prea abrupt sau prea periculos pentru mers, asigura-te ca ai la tine o coarda, chingi sau carabiniere. Daca nu ai la tine coarda, mai bine te intorci.
Ia intotdeauna in calcul lucrurile care ar putea merge prost si anticipeaza pornind de la acestea. Poarta casca atunci cand exista riscuri de caderi de pietre. Invata ce ai de facut pentru a fi mereu perfect asigurat, chiar si atunci cand traseele nu sunt cele mai bune.
Si stai de vorba cu partenerul tau de escalada dinainte, despre cum veti comunica atunci cand nu va puteti vedea si auzi unul pe celalalt.
Chiar daca ai verificat conditiile meteo si parea ca totul e bine, se poate intampla ca vremea sa se strice deodata. Pregateste-te pentru aceste momente invatand sa recunosti cand vine vremea rea si sa decizi suficient de devreme cand e momentul sa te intorci.
6. Fa-ti bagajele inteligent
Nu exista un mod corect si un mod gresit de a face bagajele. Intinde-ti toate echipamentele pe care le ai de luat la tine si incearca diferite moduri de impachetare, pana cand il gasesti pe cel care functioneaza cel mai bine pentru tine. Trebuie sa simti rucsacul confortabil in spate; nu il purta prea jos, incearca sa il tii pe solduri si nu strange prea tare chingile de la umeri.
Pe cat posibil incearca sa impachetezi astfel:
- Partea de jos – echipamente mai usoare, voluminoase si articole de care nu ai nevoie decat mai tarziu (o jacheta de ploaie sau trusa de prim ajutor, de pilda).
- Partea de mijloc – articole mai grele si mai dense, precum o rezerva suplimentara de apa, mancare si necesarul pentru catarare.
- Partea de sus – articole esentiale mai usoare si mai voluminoase de care poti avea nevoie pe traseu.
Tine la tine lucrurile de care ai nevoie, precum apa, o harta, ochelarii de soare si o gustare rapida intr-un buzunar accesoriu, sau intr-un loc unde poti ajunge cu usurinta.
7. Ia cu tine suficiente alimente si apa
Intr-o zi normala ar trebui sa bei peste doi litri de apa, insa pentru ca esti atat de activ, aceasta cantitate se dubleaza cu usurinta intr-o zi la munte si, desigur, in functie de vreme.
Este incredibil de important sa ai la tine o cantitate suficienta de apa, insa nu exagerat de multa, pentru ca te va trage in jos.
Cand te pregatesti pentru excursie, incearca sa cauti pe harta izvoare sau parauri, si ia cu tine o cana cu filtru de apa. In acest fel nu va trebui sa cari dupa tine prea multa apa si poti umple din drum.
Incearca sa iti iei in bagaj alimente care nu contin doar carbohidrati, ci si proteine. Corpul tau are o nevoie disperata de proteine cand esti activ toata ziua. Iti poti lua cu tine, de pilda, un mix de nuci, pe care le vei pune intr-un buzunar si vei manca din ele ori de cate ori simti ca ti se face foame. In acest fel nu va trebui sa te opresti sa mananci si nici nu vei manca prea mult deodata.
8. Invata ce trebuie sa faci in situatii de urgenta
In primul rand trebuie sa stii telefonul pentru urgente din tara in care te afli. Il poti gasi cu usurinta online, cand iti faci pregatirea de plecare. O idee buna este sa cunosti si elementele de baza pentru primul ajutor.
De asemenea, ia mereu cu tine o trusa de prim ajutor care sa aiba cel putin urmatoarele articole:
- Solutie antibacteriana (betadina)
- Tinctura de benzoina (adeziv pentru bandaje)
- Bandaje asortate
- Plasturi de diverse dimensiuni
- Tampoane din tifon
- Tampoane sterile
- Leucoplast
- Ceva pentru basici
- Ibuprofen (sau alte medicamente calmante)
Alte medicamente care stii ca iti vor fi necesare, in functie de problemele personale.
Si nu uita sa spui cuiva de acasa unde mergi si cand te intorci.
9. Ia cu tine oamenii potriviti
Asigura-te ca stii ce experienta au cei care merg cu tine in excursie. Au suficienta experienta in zona? Cat de bine se pricep la escalada? Cum stau cu experienta pe munte? Incearca sa decizi ce rol vei avea, pentru ca daca mergi cu persoane mai putin experimentate, va trebui sa preiei conducerea mai mult. Iar asta inseamna mai multa pregatire. Asigura-te ca lucrurile sunt clare inainte de plecare.
De cele mai multe ori cea mai importanta calitate a unui partener de drum este sa te simti bine cu el. Desigur ca iti doresti sa radeti si sa va distrati impreuna, insa daca lucrurile devin seriose, trebuie sa fii cu cineva care isi pastreaza calmul si ia situatia in serios.
10. Evalueaza calatoria
Urmatoarea ta iesire pe munte va fi mai buna doar daca la final o vei evalua pe aceasta.
Cel mai bine este sa discuti totul cu partenerul. Discutati despre lucrurile care au mers bine, dar si despre ce simti ca mai trebuie imbunatatit. Fii critic, dar realist. Vei realiza ca a fi pe munte poate fi dificil, dar merita. Si cu cat capeti mai multa experienta, cu atat va deveni mai usor. Si cu atat vei putea avea mai multe aventuri!
Sursa: https://drakensberghikes.com/blog/10-essential-tips-for-a-successful-mountain-trip
Comentarii recente