O excursie la munte este intotdeauna o experienta de neuitat, iar muntele este ceva special, o experienta care iti permite sa fii inconjurat de natura si sa realizezi cat de mici si de fragili suntem ca oameni si cum depindem de munte pentru a ajunge jos teferi si nevatamati.
Desigur ca si pregatirea este un factor extrem de important, pentru ca, evident, nu poti purta slapi atunci cand vrei sa ajungi pe un varf de 2000 de metri pentru care ai de facut o drumetie de minim trei ore.
Exista o multime de aspecte la care trebuie sa te gandesti si pe care trebuie sa le pregatesti cand pleci intr-o excursie la munte. In timp inveti multe, mai ales din ceea ce merge prost sau din ceea ce simti ca necesita o imbunatatire serioasa. Asa ca ai mai jos o lista exclusiva cu tot ce ar trebui sa stii si sa bifezi inainte de a pleca in urmatoarea expeditie pe munte.
1. Fa un program si respecta-l!
Fa-ti orarul cu cel putin o zi inainte. Insa pentru ca orarul sa fie cat mai precis, trebuie sa stii de cat timp ai nevoie pentru fiecare parte din program: cati metri urci intr-o ora, in cat timp urci o parte din traseu si cate parti sunt, cat timp vrei sa aloci pentru o pauza si de cate pauze ai nevoie?
Fii cat mai exact, din momentul in care parchezi masina, pana in momentul in care ajungi in varf si de la pauza din varf pana te intorci la masina. Afla precis cand se intuneca si calculeaza invers timpul pe care il ai pana la ora la care incepi sa urci efectiv pe traseu.
Pentru urcare, cel mai simplu mod de a calcula timpul este sa folosesti urmatoarea formula:
- o ora pentru fiecare urcare de 400 de metri
- o ora pentru fiecare distanta de 4 kilometri
- calculeaza cel mai lung timp dintre cele de mai sus plus jumatate din cel mai scurt.
Iata un exemplu: Pentru 8 km distanta orizontala (8:4 inseamna 2 ore) si 1200 de metri in altitudine (1200:4 inseamna 3 ore) vom lua in calcul 3 ore + 1 ora si vom ajunge la o durata totala de 4 ore.
Cel mai important este sa fii intotdeauna realist. Stabileste-ti un punct de la care nu te mai poti intoarce, dar si o ora pana la care trebuie sa fii in acest punct. Daca nu reusesti sa ajungi la ora stabilita in acel punct, coboara!
2. Verifica prognoza meteo. Si mai verifica o data!
Inainte de a-ti face orarul, verifica prognoza meteo cu o zi inainte de calatorie. Exista multe aplicatii bune pe care le poti folosi pentru a verifica vremea sau poti cauta direct pe site-ul ANM. Nu uita ca in zonele muntoase, vremea poate fi diferita uneori fata de cea prognozata, iar conditiile locale pot varia foarte mult.
Verifica din nou prognoza meteo chiar in ziua excursiei, inainte de a pleca. Este posibil sa constati ca s-au schimbat conditiile.
3. Poarta hainele si incaltamintea adecvata
Iti va fi mult mai usor sa te pregatesti daca stii in ce zona te vei afla, la ce altitudine vei ajunge, cat timp vei sta in aer liber si care va fi temperatura. Cel mai important este sa porti straturi, astfel incat atunci cand ti-e cald sau frig sa poti ajusta tinuta. Cele mai bune materiale pentru munte sunt moi, usoare si elimina umezeala.
Va trebui sa te asiguri, de asemenea, ca ai o incaltaminte rezistenta, confortabila si adecvata conditiilor, atat daca mergi la munte pentru drumetie, cat si daca esti pasionat de alpinism. Daca urci pe trasee mai usoare, alege sa cumperi incaltaminte comoda de alpinism si nu incaltaminte pentru escalada.
4. Fa-ti timp pentru a studia hartile
Pregateste-te pentru excursia pe care urmeaza sa o faci. Ia cu tine o harta a traseelor. Tine cont ca daca ai doar o harta pe telefon, e posibil sa nu ai semnal la altitudine, sau sa ramai fara baterie. Mai ales in conditii de vreme rece, telefonul ramane mai repede fara baterie. Incearca sa afli cel mai scurt si mai bun drum de urcare si de coborare si studiaza-l inainte de a pleca in drumetie.
In timpul excursiei, stabileste care este traseul cel bun. Cel mai indicat este sa te opresti si sa privesti cu atentie in jur, in loc sa urmezi un traseu de care nu esti sigur ca este cel corect.
5. Nu iti asuma riscuri inutile
Excursiile la munte nu sunt deloc lipsite de riscuri. Daca terenul devine prea abrupt sau periculos, foloseste-te de o coarda pentru a avansa si de cateva instrumente sau chingi de-a lungul acesteia. Daca nu ai coarda la tine, poate ar fi mai indicat sa te intorci.
Gandeste-te intotdeauna la lucrurile care ar putea merge prost si anticipeaza-le. Ia cu tine o casca pentru a fi in siguranta in situatiile in care e posibil sa te confrunti cu caderi de pietre.
Invata sa construiesti o regrupare adecvata si stai de vorba cu partenerul tau de catarare pentru a stabili impreuna, dinainte, cum veti comunica atunci cand nu va mai auziti si nu va mai vedeti.
Chiar daca ai verificat conditiile meteo si parea ca vremea va tine cu tine, e posibil ca vremea sa se schimbe deodata. Pregateste-te invatand sa recunosti semnele de vreme rea si decide la timp cand e momentul sa te intorci.
6. Fa-ti bagajul cat mai inteligent
Nu exista un mod corect de a-ti face bagajul. Aseaza-ti toate echipamentele la vedere acasa si incearca diverse variante de impachetare pana cand o vei gasi pe cea care functioneaza cel mai bine in cazul tau. Rucsacul trebuie sa stea confortabil in spate, sa nu fie prea jos si chiar pe solduri si sa nu strangi prea mult bretelele.
Incearca sa impachetezi astfel:
Partea de jos – potrivita pentru echipamente mai usoare, mai voluminoase si produse de care nu vei avea nevoie decat mai tarziu, precum o jacheta de ploaie sau o trusa medicala.
Partea centrala – potrivita pentru echipamente mai dense si mai grele, precum apa si alimente de rezerva sau echipament de catarare.
Partea de sus – potrivita pentru lucruri mai usoare si mai voluminoase de care poti avea nevoie in excursie.
Tine la indemana lucrurile de care ai nevoie, precum apa, ochelari de soare sau o gustare rapida undeva intr-un buzunar pentru accesorii sau intr-un loc in care poti ajunge cu usurinta.
7. Ia la tine destula mancare si apa
Intr-o zi normala trebuie sa bei minim doi litri de apa, dar pentru ca o zi pe munte implica mult mai multa miscare fizica, va trebui sa dublezi cantitatea, tinand insa cont si de vreme. Este foarte important sa ai la tine suficienta apa, dar nici prea multa pentru ca iti va ingreuna bagajul. Cand iti pregatesti traseul, incearca sa alegi rute cu fantani sau izvoare, iar daca nu iti place sa bei apa direct de la sursa, ia cu tine in excursie un filtru de apa. Astfel nu va trebui sa cari prea multa apa, pentru ca iti vei umple sticla in timpul excursiei.
Incearca sa iei mancare nu doar cu carbohidrati, ci si cu proteine, pentru ca organismul tau are nevoie disperata de proteine atunci cand esti activ toata ziua.
Poti opta, de pilda, pentru nuci sau migdale si sa iei cateva ori de cate ori ti-e putin foame. Astfel, nici nu va trebui sa te opresti din drum sa mananci si nici nu vei manca prea mult deodata.
8. Invata ce trebuie sa faci in caz de urgenta
Daca mergi in excursie la munte intr-o alta tara, e bine sa ai mereu la tine numarul de urgenta din tara in care te afli, pe care il poti gasi cu usurinta online.
Insa o idee foarte utila este sa stii care sunt actiunile de baza pentru a acorda primul ajutor.
De asemenea, va trebui sa ai mereu in rucsac o trusa de prim ajutor, care sa contina cel putin urmatoarele articole:
- unguent sau solutie antibacteriana (betadina, de pilda);
- tinctura pe baza de benzoina (adeziv pentru bandaje);
- plasturi de diverse dimensiuni;
- bandaje fluture/benzi adezive pentru inchiderea plagilor;
- tampoane sterile de tifon (diverse dimensiuni);
- tampoane sterile;
- banda adeziva medicala (leucoplast, rola de 10 m cu latimea de minim 2 cm);
- plasturi pentru basici;
- ibuprofen/alte medicamente pentru ameliorarea durerii;
- alte medicamente in functie de preferinte si necesitati.
Si nu uita sa anunti intotdeauna pe cineva de acasa unde mergi si cand trebuie sa te intorci.
9. Alege cu grija “echipa”
Afla exact ce experienta au persoanele pe care le iei cu tine in excursie. Stiu zona in care veti merge? Ce experienta au in alpinism? Dar in drumetiile pe munte?
Incearca sa stabilesti si ce rol va trebui sa ai daca mergi cu o persoana mai putin experimentata, pentru ca e clar ca va trebui sa preiei conducerea mai mult, ceea ce presupune mai multa pregatire. Ai grija ca totul sa fie clar inainte de a porni la drum!
Cel mai important atunci cand pleci pe munte este sa fii alaturi de un partener cu care te simti bine si alaturi de care sa razi cand e cazul, dar care sa fie calm si echilibrat cand situatia o impune.
10. Evalueaza-ti excursiile
Urmatoarea excursie la munte va fi mai buna doar daca te obisnuiesti sa evaluezi fiecare iesire in parte, atunci cand revii acasa.
Iar cel mai indicat este sa faci aceasta evaluare alaturi de partenerul tau: stati de vorba despre lucrurile care au mers bine, dar si despre cele care necesita imbunatatiri. Fiti critici, dar realisti.
Vei intelege astfel ca muntele inseamna provocari si riscuri, dar ca merita in acelasi timp! Si cu cat vei avea mai multa experienta, cu atat va fi mai usor si vei putea avea mai multe aventuri placute.
Sursa: https://drakensberghikes.com/blog/10-essential-tips-for-a-successful-mountain-trip
Comentarii recente