X

Mitul 1. Scufundarile sunt de pe vremea bunicului

Adevarul. Daca ti se pare ca scuba nu este un sport suficient de extrem pentru tine, nu vei putea merge mai departe de primul pas. Desigur, foarte multe persoane nu fac mai mult decat sa-si piarda vremea in apa linistita, calm, uitandu-se dupa pestisori frumosi si dragalasi… Dar cu atrenamentul si echipamentul adecvat, poti face lucruri total diferite cu acest sport.
Incearca sa te scufunzi in zone renumite pentru scuba diving si garantam ca tu insuti te vei simti ca un bunic!

Sa iti mai spunem?! Ai hranit vreodata un rechin cu mainile tale? Ai explorat zonele indepartate ale unei pesteri inundate? Ai urmarit vreun peste de 200 de kg printre pilonii unei sonde petroliere offshore? Ai patruns pe coridoarele ruginite ale vreunei epave scundate in ocean? Ai inotat dincolo de calotele polare? Ei bine, acestea sunt doar cateva dintre experientele pe care scufundatorii – si numai scufundatorii! – le pot trai.
Insa ai destul de mult de muncit pentru a ajunge acolo, pustiulica!
Asa ca lasa figurile la usa, fii respectuos fata de “bunici”, asa cum le spui tu, si fa primul pas pe acest drum – ia-ti un brevet de scuba diver open water inainte de a vorbi prostii.

Mitul 2. Scufundarile sunt doar pentru cei care traiesc la tropice

Adevarul. Exista foarte putine lucruri care se pot compara cu experienta de a atarna in imponderabilitate in apele tropicale clare si de a pluti fara efort de-a lungul unui recif colorat de corali. Poate doar experienta de a rataci prin padurile de alge din California alaturi de un grup de lei de mare… Sau explorarea ruinelor incredibil de bine conservate ale epavei de lemn din Lake Michigan. Sau gasirea unui dinte de rechin de acum 1 milion de ani, intact… si lista poate continua cu tot felul de experiente speciale.

Indiferent unde te afli, exista toate sansele sa existe un loc popular pentru scuba diving prin apropiere. Poate fi un lac, o mina, un rau, un put de mina inundat, aproape peste tot unde exista apa vei gasi si scuba diveri. Fiecare dintre aceste locatii ofera propriile lor experiente unice pentru scuba diveri si o sansa de a porni de undeva in acest sport.

Nu fiecare locatie de scufundari este potrivita oricarui scafandru, insa scuba divingul nu este doar un sport, este de asemenea si un stil de viata si o activitate cu ajutorul careia poti socialize. Asa ca daca locurile pentru scufundari din zona ta nu sunt populare la nivel mondial, macar un gratar in aer liber, un frigider, cateva butelii de aer si cativa dintre cei mai buni prieteni nou facuti pot face din orice experienta una speciala – cu sau fara palmieri la pachet!

Mitul 3. In ocean sunt rechini, care ii mananca pe scuba diveri. Stii tu sigur din “Falci”!

Adevarul. Nu le spune celor de la Hollywood secretul nostru, insa statisticile concrete rechini vs. scufundatori sunt destul de plictisitoare: rechinii nu si-au facut deloc un obicei din a manca scafandri.! De fapt, cu exceptia unor situatii si medii anume, rechinii nici macar nu stau prin zona atunci cand scafandrii se afla in apa.

Pana la urma, de ce sa nu privim lucrurile si din perspectiva rechinilor: stai linistit, plimbandu-te prin adancuri, cand deodata niste grupuri de creaturi zgomotoase, inconjurate de bule, care arata si se misca diferit de orice alta creatura din ocean, cade in apa si incepe sa iti bage lumini in ochi (de pilda luminile de la camere sau aparate foto). Probabil asta este ceea ce rechinii ar numi o “intalnire de gradul trei”. Primul lucru pe care majoritatea rechinilor il fac este sa se intoarca si sa fuga!
Odinioara scafandrii puteau petrece o viata intreaga fara ca macar sa vada frumusetea si maiestuozitatea unui rechin de aproape. Astazi turele de scuba diving atent monitorizate – de la scufundari in pesteri cu Marele Alb in largul coastei Australiei, pana la hranirea rechinilor din Bahamas – abunda, si nu exista alt mod de a invata mai multe despre aceste creaturi uimitoare decat sa ii vezi de aproape.

Inca nu te-am convins? Atunci da-mi voie sa iti dau un alt motiv serios de ingrijorare: cainele tau. Exact asa! In spatele acelor ochisori de catelus si acelei personalitati mereu bucuroase sa te vada, se afla spiritul unui pradator cu sange rece, care statistic vorbind este mult mai periculos decat orice rechin!
Potrivit Statisticilor Internationale privind Atacurile Rechinilor, in anul 2005 numai 4 oameni din intreaga lume au murit in urma atacurilor rechinilor, dintr-un numar total de 58 de incidente.

Incomparabil cu numarul covarsitor de atacuri ale “prietenului omului” si accidente nefericite in care cainii sunt implicati!
Se poate spune in acest caz ca esti mai in siguranta in ocean decat daca iesi la plimbare intr-o zona plina de caini.

Mitul 4. Trebuie sa cumpar o gramada de echipament doar pentru a invata

Adevarul. Scuba este, intr-adevar, un sport care necesita mult echipament, insa nu ai nevoie decat de trei piese de baza pentru a incepe cursurile – o masca, un tub de respirat si o pereche de labe. Acestea sunt articolele personale de echipament si trebuie sa ti se potriveasca perfect, astfel incat sa te simti bine atunci cand te scufunzi. Asadar, merita sa ti le cumperi, chiar daca centrele de scuba iti ofera posibilitatea de a le inchiria si pe ele.

Toate celelalte echipamente necesare sunt disponibile spre inchiriere, in general la preturi reduse pentru studenti, iar uneori folosirea echipamentelor complexe este inclusa in pretul scufundarii.
Odata ce devii scuba diver cu drepturi depline, vei dori sa iti cumperi propriul echipament. Iti poti folosi cardul si sa cumperi totul deodata, sau poti continua sa folosesti echipament de inchiriat si sa iti cumperi rand pe rand piesele de care ai nevoie.

Mitul 5. Trebuie sa fii inotator de performanta pentru a fi scuba diver

Adevarul. Desigur, inotatorii de performanta ultra-fit vor fi scufundatori excelenti pentru ca se simt confortabil in apa si sunt intr-o forma foarte buna, insa daca acest mit ar fi adevarat, pe aceeasi logica ar insemna si ca ciclistii care participa la Turul Frantei sunt singurii care pot merge pe bicicleta.

Scufundarile sunt un sport activ si cu cat esti intr-o forma mai buna, cu atat iti va fi mai usor, dar orice individ sanatos, cu un nivel mediu de fitness o poate face.
Acest mit este cel mai probabil alimentat de faptul ca la inceputul lectiilor de scuba vei avea de trecut un test elementar de inot. Vei avea nevoie de rezistenta necesara pentru a inota non stop aproximativ 200 de metri, dar nu exista si un timp limita si nu este o cursa. Instructorul trebuie sa stie, de asemenea, daca ai aptitudini de baza in apa si daca te simti confortabil atunci cand trebuie sa iti bagi fata in apa. Cam asta e tot!

Si cand te gandesti ca sunt scufundatori care au si 80 de ani care au trecut de acest test “cumplit” de abilitati fizice, este cam clar ca orice persoana cu un nivel de activitate superior celui al unui cartof de canapea cronic o poate face! Asa ca ridica-te de pe canapea si treci la scufundari!

Mitul 6. Scufundarile sunt un sport pentru barbati

Adevarul. Poate ca acest mit ar fi fost adevarat in anii 50, cand filmele de la Hollywood ne prezentau barbati de otel care ieseau in larg sa vaneze pesti cu mainile goale si salvau domnisoarele speriate… Numai ca nici atunci nu era chiar adevarat ce vedeam prin filme! De pilda, actrita Zale Parry, care a jucat in celebrul film “Sea Hunt”, era unul dintre cei mai buni scufundatori de pe platourile de filmare, si chiar ea – domnita care in film avea nevoie de ajutor – l-a ajutat pe actorul principal sa invete sa se scufunde.
Iar cand Sports Illustrated a decis sa prezinte in numarul sau din 23 mai 1955 un reportaj despre tanarul sport scuba diving, pe coperta revistei a fost chiar Parry.

Este adevarat, insa, ca barbatii au fost mai tentati decat femeile sa incerce acest sport. Insa aceasta diferenta se reduce treptat si constant, incepand din anii 1980. Astazi raportul barbati/femei este de aproximativ 60/40 si toata lumea, de la producatorii de echipament pana la tour operatori ofera produse specifice pentru femeile pasionate de scuba. In plus exista femei instructori, divemaster, capitani de vas si proprietari de resorturi.

Mitul 7. Scufundarile imi vor provoca dureri de urechi

Adevarul. Acest mit este unul adevarat, dar numai daca nu egalizezi presiunea din urechi in timpul coborarii. Iar asta este unul dintre primele lucruri pe care inveti sa le faci la cursurile de scuba.
Se numeste manevra Valsalva si este foarte simplu de executat: tine-te de nas si sufla usor spre nari, pana cand te simti mai bine. Nu iti doresti sa fi stiut asta si in clasa a cincea, cand te scufundai dupa fise in bazinul de la strand?

Mitul 8. Brevetul de scafandru este prea scump

Adevarul. Nu prea iesi in oras, nu? Vezi care este pretul pentru o cina decenta in 2 in oras, bilete la film si popcorn pentru doua persoane, plus cafea si niste fast food dupa film si vei vedea ca ajungi usor la cateva sute de lei.

In functie de locul in care te afli, lectiile de scuba pornesc de la 1000 de lei pentru nivelul scafandru open water (primul nivel) – care iti permite sa te scufunzi oriunde in lume pana la 18 metri cu un coechipier – si ajung pana la 1500 de lei pentru nivelul master scuba diver, practic ultima certificare ca scafandru, un brevet ce iti permite sa te scufunzi liber oriunde in lume fara coechipier. Pe categoria leadership preturile ajung pana la 2500 de lei pentru un nivel divemaster, cea mai inalta certificare leadership in afara de instructor.

Dupa cum vezi, pretul este acelasi ca pentru maxim 4-5 iesiri in oras in cuplu. In schimb vei avea parte de acces nelimitat la o lume plina de aventura, fara sa mai vorbim despre un stil de viata pentru care toata lumea te va invidia.
Iar daca nu te-am convins inca, poti compara preturile pentru un brevet de scuba diver cu unele dintre cheltuielile “neaparat necesare” pe care le-ai facut de-a lungul timpului si care nu au fost deloc justificate; printre acestea abonamentul pe trei luni sau chiar pe un an la sala, sau aparatele pentru home fitness care umplu degeaba sufrageria… si lista poate continua.

Mitul 9. Sanatatea nu imi permite sa fac scufundari

Adevarul. Poti cere intotdeauna o a doua parere. Medicii sunt o tagma foarte atenta si adesea nu inteleg scuba divingul, asa ca daca intrebi de scuba in raport cu o anumita boala, probabil ca raspunsul lor va fi unul cat mai safe, adica NU!

Insa inainte de a lasa o viata plina de aventura sa iti scape printre degete, tu si medicul tau ati putea cere o a doua parere din partea unui expert in medicina pentru scafandri, care te poate ajuta sa intelegi sarcinile fizice pe care le impune scuba divingul si felul in care iti influenteaza starea de sanatate. Poate vei fi chiar uimit sa afli ca te poti scufunda fara probleme sau riscuri.

In ultimii 10 ani, de pilda, astmul si diabetul au trecut de la a fi total incompatibile cu scuba divingul pana la aprobate. In ambele cazuri, daca boala este atent monitorizata si controlata, iar pacientul poate tolera activitatea fizica, are verde la scuba!

Mitul 10. Snorkelingul este la fel de bun ca scuba divingul

Adevarul. Nu vreau sa ne intelegem gresit. Snorkelingul e dragut… e interesant sa plutesti la suprafata si sa te uiti in jos catre recif, este chiar un mod excelent de a petrece timpul intre turele de scufundare. Dar este la fel de bun? In niciun caz! Nu si daca iti place actiunea!
Snorkellingul este, practic, un fel de a te uita la un meci de fotbal dintr-un balon care pluteste deasupra stadionului, in timp ce scufundarile sunt ca si cum te-ai echipa in vestiar, ai iesi pe teren si ai juca efectiv.

Pune-ti un rezervor pe spate si devii jucator – vei putea inota cu rechinii de la egal la egal, vei putea sa te apropii de bibanii de mare sau, doar pentru distractie, te vei putea uita in sus la burtile snorkerilor care plutesc la suprafata, blocand razele soarelui sa ajunga pana la tine… in adancuri.