Motocicletele Enduro sunt motociclete pentru cursele off-road, utilizate pentru competitiile cross country, evenimente pe distanta lunga. Ele sunt create special pentru acest tip de curse si sunt construite pentru a rezista in conditii extreme.
Aceste motociclete puternice pot rezista loviturilor puternice iar daca esti unul dintre spectatorii pasionati de cursele extreme de enduro, probabil ca esti uimit mereu de performantele acestor motociclete in competitii incinse. Este foarte placut sa urmaresti pilotii profesionisti de enduro care se intrec pe aceste motociclete rapide si rezistente, insa daca nu esti pilot, probabil ca sunt si aspecte pe care nu le cunosti despre enduro.
Iata mai jos cele mai importante zece lucruri pe care e musai sa le stii despre motocicletele enduro, mai ales daca iti propui sa testezi senzatia oferita de aceste curse. Daca vrei sa te aventurezi in lumea curselor de enduro, sau daca ai un prieten pasionat de ele, va puteti face cadou o experienta speciala Enduro langa Bucuresti.
1. Sunt inspirate de motoarele MX dar nu sunt acelasi lucru
Multe persoane cred ca motocicletele Enduro sunt acelasi lucru cu motoarele pentru motocross, cunoscute si sub numele de motociclete MX, insa – desi exista similitudini – ele nu sunt la fel.
Deoarece cursele de enduro se desfasoara de cele mai multe ori pe distante lungi, uneori si de peste 200 de km, motocicletele sunt adesea echipate cu rezervoare de gaz supradimensionate, impreuna cu motoare reglate fin pentru longevitate si rezistenta in timpul curselor lungi. Ele au aceeasi suspensie ca o motocicleta de motocross, dar celelalte componente sunt mai grele si mai rezistente in comparatie cu motocicletele de motocross.
Designul motocicletelor enduro este realizat in asa fel incat sa faca fata unei curse de enduro, precum si uneia de endurocross, un hibrid intre cursele de enduro si cele de supercross.
2. Unele motociclete de enduro pot circula si pe drumurile publice
Aceste motociclete incredibile sunt durabile si rezistente in cursele off road, pentru trasee competitive pe distanta mare, insa unii proprietari prefera sa isi echipeze motoarele cu caracteristici care sa le permita sa circule cu ele si pe strada, astfel incat sa se poata deplasa cu ele si atunci cand nu le folosesc in competitiile hard core.
Farurile si teava de esapament silentioasa sunt doua dintre caracteristicile cheie necesare pentru ca aceste motociclete sa poata circula legal pe drumurile publice.
3. Enduro nu este un brand, dar aceste motociclete sunt facute de cativa producatori diferiti
Exista cateva branduri celebre de motociclete care detin modele enduro, insa enduro in sine nu este un brand, ci un tip de motocicleta. Yamaha are cateva modele enduro al caror nume include si aceasta denumire, insa acest tip de motocicleta este fabricat si de Suzuki, AJP, ATK, Beta, CCM, Fanatic, Bultaco, Hodaka, Gas Gas, Husaberg, Honda, Husqvarna, Kawasaki, Indian, Montesa, Suzuki, KTM, Ossa, Sherco, SWM si Maico, ceea ce iti va oferi destul de multe optiuni diferite atunci cand vine vorba despre alegerea unei motociclete in stil Enduro.
4. Motoarele Enduro sunt pe piata de peste 100 de ani
Primele motociclete de tip enduro au aparut pe piata in 1913 la competitia International Six Day Trial, ce a avut loc in Anglia, la Carlisle. Denumirea acestei curse a fost ulterior schimbata in International Six Day Enduro. Acest tip de curse a devenit popular in anii 1920 cu trasee facute din drumuri de pamant utilizate in mod obisnuit.
Versiunile mai moderne ale curselor de enduro au iesit de pe piste si au ajuns sa se desfasoare prin paduri pline de copaci, avand uneori lungimi cuprinse intre 120 si 240 de km, cu puncte de control stabilite in zone strategice pe tot parcursul cursei.
5. Pilotii de motociclete enduro au o comunitate aparte
Exista un sentiment al apartenentei la o comunitate speciala, pe care il au majoritatea pilotilor de motociclete enduro. Multi piloti campeaza pe langa linia de start si au parte de momente frumoase impreuna atunci cand nu concureaza. Exista in mod cert un sentiment de familie in randul celor care participa la cursele de enduro.
Majoritatea membrilor acestei comunitati sunt dispusi sa isi ofere intotdeauna o mana de ajutor atunci cand e necesar. Desi se concentreaza in general pe curse de weekend, grupul incearca sa faca si lucruri noi, fie ca este vorba despre o iesire la un restaurant local nou, sau despre vizitarea unui obiectiv anume.
6. Camaraderia se extinde chiar si in cadrul cursei
Desi la fiecare cursa exista un numar limitat de piloti de enduro admisi, in general ei intra in cursa in grupuri de trei pana la cinci piloti si, data fiind lungimea cursei, ei merg adesea impreuna pentru perioade anume de timp si discuta intre ei, cand se poate.
Insa nu trebuie sa iti faci o parere gresita: atunci cand cursa incepe, fiecare pilot are scopul final de a castiga, ceea ce inseamna ca prieteniile sunt puse pe hold atunci cand vine vorba de trecerea liniei de sosire. La finalul cursei, in schimb, toti ceilalti piloti felicita castigatorul de obicei fara resentimente, cu exceptia cazului in care cineva incalca protocolul si face o cascadorie urata in apropierea liniei de sosire.
7. Motocicletele enduro sunt modificate pentru a aborda terenuri dificile
Designul unei motociclete enduro se diferentiaza de orice alt tip de motocicleta pentru ca acestea sunt menite adesea sa isi faca loc rapid printre copacii sau tufisurile din competitiile off-road. Acesta este motivul pentru care ghidonul este mai ingust, facilitand deplasarea pilotilor in interiorul si in afara crangurilor pline de copaci si tufisuri care lasa adesea doar o carare foarte ingusta de acces.
E extrem de palpitant sa vezi pilotii de enduro traversand o zona impadurita fara sa reduca prea mult din viteza. Pentru frane si ambreiaj aceste motociclete au si dispozitive de protectie, sub forma de aparatoare pentru maini, care ii feresc pe piloti de crengile de copaci si de frunze, atunci cand sunt nevoiti sa o ia prin tufisuri.
8. Cursele de enduro au fost initial un sport european
Primele curse de enduro au avut loc exclusiv in Europa, urmand ca prima astfel de cursa sa apara si in SUA in 1973. De atunci au existat mai multe curse organizate in afara Europei, cu evenimente in Australia in 1992 si 1998, in Noua Zeelanda in 2006, din nou in Statele Unite in 1994 si in Chile in 2007, dar majoritatea curselor au in continuare loc in Europa. 32 de tari din intreaga lume au in acest moment echipe de curse enduro.
9. Celebritati veterane ale trendului enduro
Nu multe persoane stiu ca Steve McQueen si Bud Ekins au fost veterani ai Greenhorn Enduro inca din anii 1970. Aceasta cursa de 800 de km se desfasura de-a lungul a doua zile si era sponsorizata de clubul Pasadena Motorcycle, avand loc intr-o locatie de desert off-road din California. Competitia reprezenta o incercare extrema pentru orice motociclist si motocicleta de enduro, o exerienta pentru care McQueen parea intotdeauna pregatit.
10. Motocicletele enduro au conditii stricte pentru a iesi pe drumurile publice
Inainte de a fi in legalitate atunci cand iesi cu o motocicleta de enduro pe drum, este necesar sa o inmatriculezi. Pentru ca multe dintre curse includ atat drumuri publice cat si segmente off road, majoritatea pilotilor au motociclete cu destinatie dubla, ce pot fi conduse in legalitate atat pe drumuri publice cat si pe zone de off-road.
Desi majoritatea motocicletelor MX sunt construite strict pentru utilizarea off-road, cele enduro sunt construite de obicei pentru a satisface cerintele legate de inmatriculare, mentinand in acelasi timp rezistenta si forta necesare pentru a concura in cursele enduro.
Nu toate tarile din lume permit inmatricularea motocicletelor enduro astfel incat acestea sa poata fi utilizate pe autostrada, cu exceptia cazului in care sunt facute modificari specifice pentru a le aduce in conformitate cu legile si reglementarile locale, ce variaza de la o tara la alta. Acesta este unul dintre motivele pentru care producatori precum Husaberg si Husqvarna construiesc motociclete enduro cu destinatie dubla, insa nu toti producatorii fac asta.
Comentarii recente