Cand vine vorba de creativitate, lucrurile marunte pot oferi uneori cele mai mari scantei de inspiratie. Daca esti in cautarea unor activitati de facut acasa, incearca si unele dintre ideile de mai jos pentru a construi in fiecare zi timp creativ. Cu putina practica, aceste exercitii de creativitate ar putea duce chiar la un nou proiect interesant.
1. Fa cate o poza pe zi (Pont: incearca mereu ceva nou)
Chiar daca faci multe poze de obicei, aceasta poate fi o provocare creativa pe care o poti face si acasa. Incearca un subiect nou in fiecare zi pentru a-ti combina obiceiurile iar in loc de selfie-uri, concentreaza-te pe obiecte neanimate si pe culori. Daca fotografiezi intotdeauna subiecte stralucitoare si batatoare la ochi, de data aceasta incearca sa gasesti ceva ordinar si capteaza toate detaliile. Priveste mai atent la tot ce te inconjoara, fie ca este vorba despre mancare, mobila sau animale, culori, texturi si pattern-uri de lumina. Totul este sa iti reantrenezi ochiul.
2. Colectioneaza citate inspirationale
Procesam o multime de informatii in fiecare zi, asa ca e usor sa ratezi unele lucruri destul de frumoase care se spun. Cand intalnesti un citat sau o fraza inspirationala, noteaz-o undeva.
Citeste biografii si interviuri cu artisti si ganditori creativi pe care ii admiri. Daca simti ca ochii tai au nevoie de o pauza, intra in playlist-ul tau preferat si asculta versurile melodiilor pana cand simti ca ceva iti atrage atentia, apoi noteaza ceea ce ti-a placut. Revino la aceasta colectie de citate oricand ai nevoie de un impuls creativ.
3. Fa pauze de colorat
Da, cartile de colorat pentru adulti exista si chiar sunt o modalitate minunata de a lua o pauza de la ziua ta de lucru si de a te cufunda intr-un exercitiu vizual ludic. Coloreaza in interiorul (sau in exteriorul!) formelor, dupa bunul plac, sau completeaza desenele. Tot ce trebuie sa faci este sa iti dai voie sa te pierzi intr-o lume magica a formelor si culorilor.
4. Imortalizeaza portrete cu animalele de companie
Probabil ca ai luat deja startul in privinta asta, pentru ca… cine poate rezista sa nu faca poze micilor animalute de companie, nu-i asa? Antrenandu-ti obiectivul cu animalele preferate timp de cateva minute iti vei face orice zi mai placuta! In plus, iti poti exersa astfel abilitatile foto. Focalizeaza pe mustati, urechi, ochi sau coada. Utilizeaza diverse compozitii si fundaluri. Incearca sa surprinzi animalele in miscare. In curand vei avea suficiente portrete pentru a umple un flipbook cu fotografii!
5. Fa o mini-sesiune de desen
Desenul poate fi o activitate excelenta de facut acasa si care poate avea si beneficii terapeutice. Aloca putin timp (chiar si 10 minute) desenului. Poti lucra dupa o fotografie, sau dupa un obiect sau imagine pe care o ai in fata sau in imaginatie. Incearca sa lucrezi intr-o zi cu creioane colorate, apoi in alta zi cu cerneala sau carbune, sau ramai la mediul artistic pe care il iubesti cel mai mult. Tot secretul este sa incepi treptat (ca sa poti termina), sa pastrezi lucrurile cat mai simple (un animal, un chip sau o frunza) si sa faci din asta un obicei. Fiecare mazgalitura conteaza!
6. Incepi un jurnal de retete
Mancarea reprezinta o parte importanta a unei zile si are capacitatea de a te umple de o stare de confort, bucurie, energie, creativitate sau nostalgie. Un jurnal de retete poate fi o modalitate distractiva de a-ti nota mesele preferate, retetele de familie, ingredientele speciale sau ideile culinare noi. S-ar putea sa constati ca ai destule incat sa iti creezi o carte de bucate personalizata. Completeaza-ti jurnalul cu notite sau schite doar pentru tine sau imprima o versiune speciala, pe care sa o impartasesti cu prietenii si cu familia.
7. Incearca scrisul liber
Scrisul nu trebuie sa fie neaparat ceva important si serios. Nu ai nevoie decat de un singur cuvant si ai inceput! Incearca 10 minute de scris liber pentru a te relaxa (scrie-ti primul gand, apoi continua sa scrii fara sa te opresti, fara sa editezi sau fara sa incerci sa „aiba sens” sau sa planifici o poveste). Incepi o pagina noua pentru fiecare sesiune si nu citi paginile anterioare pana a doua zi (sau pana saptamana urmatoare). In timp vei descoperi teme sau modele recurente, pe care le poti dezvolta intr-o poezie mai ampla, intr-o poveste sau chiar o carte!
8. Incepi o colaborare creativa
Trimite o imagine unui prieten sau unui membru al familiei pentru a incepe un schimb creativ si invita-i sa-ti trimita la randul lor una. Puteti alege impreuna o tema (cum ar fi locuri, culori, stari de spirit, animale, activitati, alimente sau lucruri preferate) si, in cateva saptamani, vei avea suficiente amintiri pentru un album foto colectiv. Incearca sa mentii lucrurile cat mai amuzante si dragute, sau mergi pe un vibe profund artistic, daca te inspira mai mult.
9. Citeste un poem sau un paragraf (lent)
Ti se pare ca suna prea simplu? Poate pentru ca este exact opusul a ceea ce suntem antrenati sa facem de cele mai multe ori (“fa mai mult”, “fa mai repede”). Acest exercitiu se refera la puterea de a lua lucrurile mai incet. Poetii si scriitorii stiu totul despre asta. Citeste cu atentie fiecare rand si acorda-ti timp sa te bucuri de imaginile, metaforele si ritmul limbajului. Pentru un plus de creativitate, ia din biblioteca o carte la intamplare, deschide-o la orice pagina si incepi sa citesti!
10. Concentreaza-te asupra naturii
Nu trebuie sa mergi prea departe pentru a gasi semne ale naturii. Privitul pe fereastra la cer, nori, copaci sau la pasarile care trec poate fi atat de relaxant incat lasa loc gandurilor creative sa ajunga acolo unde trebuie. Intreaba orice visator cu ochii deschisi si iti va spune exact acelasi lucru! Si mai bine, iesi afara, fie si doar in curtea casei si studiaza in mod real frunzele, picaturile de ploaie sau o noua panza de paianjen cu model complicat. Petrece cateva minute admirand minunile naturale si vei avea imediat inspiratia sa pui o idee pe hartie, sa incepi un desen nou sau sa faci o fotografie.
Sursa: https://www.blurb.com/blog/10-activities-to-do-at-home/
Comentarii recente